Nyhed

60 år i dag: Her er Morrisseys 10 største skandaler

GAFFA – alt om musik

I dag fylder den elskede og kontroversielle sanger, sangskriver og tidligere The Smiths-frontfigur Morrissey 60 år. I den forbindelse har vi valgt at fokusere på hans 10 største skandaler gennem tiden – det var svært, for der var mange at vælge imellem.

Racismeanklager

Morrissey blev i 1990'erne for første gang udsat for anklager om racisme. Anklagerne udsprang som resultat af sange med tvetydige tekster såsom "Bengali In Platforms" og "National Front Disco". Disse tanker stammede også fra Johnny Rogans biografi om Morrissey, som påstod, at han en gang i slutningen af sine teenage-år havde sagt: "Jeg hader ikke pakistanere, men jeg bryder mig ufatteligt lidt om dem". Det engelske musikmagasin NME fandt, at nummeret "Asian Rut" fra 1991 var et sikkert bevis på Morrisseys racisme. Nummeret beskriver nogle hvide racisters mord på en asiat.


Megen kritik blev også udløst af Morrisseys optræden ved den første Madness Madstock-genforeningskoncert i Finsbury Park i London i 1992, hvor han entrerede scenen svøbt i det britiske flag, Union Jack. Union Jack er i England et symbol, der ofte knyttes til og associeres med højrenationalistiske grupperinger. Han udtalte også til pressen, at han var "begejstret over, at mange af hans nye fans var skinheads."

Senere har beskyldningerne fået nyt liv, efter at Morrissey i både 2018 og 2019 offentligt har udtrykt sin støtte til det stærkt højreorienterede engelske parti For Britain, der blev dannet i 2017 af islamkritikeren Anne Marie Waters. Tidligere denne måned optrådte han med et badge med partiets logo, da han optrådte i det amerikanske talkshow Late Night With Jimmy Fallon. I 2018 udtalte han i et interview med Tremr, at ordet "racist" for ham ikke giver nogen mening mere.

Reagan er død – gid det var Bush


I 2004 var Morrissey klar med sit første album i syv år. Albummet var det meget roste "You Are The Quarry". Tekstuniverset belyste sangerens opponerende og kritiske tilgang til den omkringliggende verden, og det gjorde Morrissey også selv til en koncert i Dublin samme år.

Under koncerten indløb nyheden om, at USA's tidligere præsident Ronald Reagan var afgået ved døden i en alder af 93 år, hvilket Morrissey ifølge virginmegamagazine.com straks lod gå videre til publikum. Hvorefter han tilføjede, at det havde været bedre, hvis det havde været USA's daværende præsident, George W. Bush, der var gået til de evige præsidentmarker.

Morrissey opfordrer til at boykotte Canada


I 2006 rasede Morrissey over, at Canada var ved at udtynde sælbestanden i landet. Sangeren er glødende vegetar og har altid været meget aktiv på dyrevelfærdsfronten. Morrissey gav sin mening til kending på sit officielle fansite True-To-You.net:

"Vi kommer ikke til at inkludere nogle canadiske datoer på verdensturnéen for vores nye album. Dette er i protest mod de planlagte barbariske slagterier af over 325.000 babysæler. Jeg er fuldt klar over, at det er usandsynligt, at fraværet af Morrissey-koncerter i Canada vil få den canadiske økonomi i knæ, men det er vores lille protest imod dette forfærdelige slagteri".

Indlægget blev afsluttet med bønnen:


"Hvis du kan, så vær venlig at boykotte canadiske varer. Det VIL gøre en forskel. Som det ser ud nu, har Canada placeret sig ved siden af Kina som den ondeste og mest selvretfærdige nation".

Som følge af sin utilfredshed spillede Morrissey slet ikke i Canada i mere end et årti, men i april i år vendte han dog tilbage til landet og gav flere koncerter.

"Pressen er efter mig, fordi jeg er vigtig"


I 2009 udsendte Morrissey sit niende studiealbum, "Years Of Refusal". I den forbindelse fik GAFFAs Lars Löbner Jeppesen en lang snak med ham og spurgte ham blandt andet om, hvorfor han ifølge sig selv så ofte bliver misforstået og mistolket af den engelske presse.

Morrisseys svar lød således:

"Jeg tror, at hvis man udtrykker en mening eller regnes for at have en vigtighed, så bliver man angrebet, og de regner med, at vi er rustet til at tage alskens angreb. Men hvis man ikke betyder noget i det store spil, så lader de bare én passere, og det er de folk, der vælter sig i penge og førstepladser. Hvorimod pressen bliver frustreret over de få, der betyder noget, så de går efter halspulsåren. Og det har jeg altid lidt under."


Morrissey kropsvisiterer fans for kød

Morrissey afholdt fredag den 8. juli 2011 koncert i Middlesbrough i England, og her viste sangeren, at han ikke er vegetar for sjov.

Ifølge NME Magazine kropsvisiterede sikkerhedsvagterne alle publikummer for kød, inden de kunne komme ind til koncerten. En af publikummerne fortalte The Mirror:


"På vej ind til koncerten blev man kanaliseret igennem til et sted, hvor de var igang med at kropsvisitere (...) en fra vagtpersonalet undersøgte min taske og fortalte mig, at de blot ville sikre, at jeg ikke tog nogen form for kød med ind til koncerten".

Morrissey er ekstremt tro mod sin vegetariske "religion" og har været vegetar, siden han var 11 år gammel. Han har i flere år været fortaler for kødfri kost og dyrs rettigheder og har blandt andet boykottet Canada på grund af deres årlige sæljagt. Derudover er han kendt for at forlange af de spillesteder, hvor han afholder koncerter, at de ikke må have noget som helst med kød at gøre, mens han er der. I 2009 udvandrede han midt i sin koncert fra den amerikanske Coachella Festival, da han kunne lugte stegt kød, hvortil han sagde "Jeg håber ved gud, at det er menneskekød."

Morrisey forarger med Utøya-kommentar


Fredag den 22. juli 2011 var en særdeles tragisk dag i Olso, såvel som i resten af verden, der fulgte med, da 76 mennesker mistede livet under en massakre på øen Utøya ud for den norske hovedstad, samt ved bombesprængningen i indre by.

Angrebene i Norge udløste vrede og fordømmelser rundt omkring i verden, men Morrissey fik rettet opmærksomheden mod sig selv, da han under en koncert i Warszawa sammenlignede angrebene med aflivning af dyr til fastfoodkæder.

Ifølge Daily Mirror sagde han til publikum, at "vi lever i en morderisk verden, som begivenhederne i Norge netop har bevist (...) Men det er ingenting i forhold til, hvad der sker i McDonald's og KFC hver dag", før han sang nummeret "Meat Is Murder".


Kritik af OL i London

Den altid åbenmundede Morrissey kritiserede i 2012 olympiaden i London på sin fanside True-To-You. Han beskyldte begivenheden for at hylde patriotisme blandt det britiske folk og skrev følgende:

"Jeg er ikke i stand til at se OL på grund af den buldrende chauvinisme, der findes i store doser under eventen. Har England nogensinde været så modbydelig i sin patriotisme? De "strålende royale" har, ganske naturligt, kapret OL til deres egne empiriske behov, og ingen oppositionel stemme er tilladt i den frie presse. Det er dødeligt at være vidne til".


Morrisey fortsatte og gav de royale hård medfart.

"London blev pludselig promoveret som et super-rigt brand, mens England uden for London skælver under nedskæringer, kummerlige forhold og økonomiske katastrofer. Imens præsenterer de britiske medier 24-timers dækning af de "strålende royale", som griner, mens de rundhåndet forbruger, som om en dækning får det britiske samfund til at føle sig fuldkomment".

Margaret Thatcher burde hænges


"Thatcher er husket som "The Iron Lady", alene fordi hun besad negative træk, såsom vedvarende stædighed og en ubevægelig afvisning af at lytte til andre."

Sådan åbnede sangeren Morrissey sin kronik på det kritiske website The Daily Beast, der langede skarpt ud efter den tidligere britiske premierminister umiddelbart efter hendes død i 2013. Hun blev 87 år gammel.

"Hver bevægelse, hun foretog, var ladet med negativitet; hun ødelagde den britiske fremstillingsindustri, hun hadede minearbejderne, hun hadede kunst, hun hadede de irske frihedskæmpere og tillod dem at dø, hun hadede de fattige englændere og gjorde intet overhovedet for at hjælpe dem, hun hadede Greenpeace og miljømæssige perfektionister, hun var den eneste europæiske politiske leder, der var imod et forbud mod handel med elfenben, hun havde ingen humor og ingen varme, og selv hendes egen regering smed hende ud," fortsatte Morrisey.


Sangen "Margaret on the Guillotine" fra 1988 lægger heller ikke fingre imellem, da den blandt andet indeholder linjerne "The kind people / Have a wonderful dream / Margaret on the guillotine / Cause people like you / Make me feel so tired / When will you die?"

Tager Kevin Spacey i forsvar

I et interview med tyske Spiegel Online i 2017, kort efter at #MeToo-skandalerne var begyndt at rulle i Hollywood, tog Morrissey den overgrebsanklagede Kevin Spacey i forsvar med følgende ord:


"Sådan som jeg forstår situationen, var han (Kevin Spacey red.) på et hotelværelse med en 14-årig. Kevin Spacey var 26, drengen var 14. Man må undre sig over, hvor drengens forældre var. Man må antage, at han havde en anelse om, hvad der kunne ske. Jeg mener, jeg ved ikke med dig, men jeg har aldrig – i min ungdom var jeg aldrig i situationer som den. Aldrig. Og jeg var altid bevidst om, hvor tingene kunne gå hen. Når du er i nogens soveværelse, må du være bevidst om, hvad det kan føre til, og du må sige "Hvorfor er vi her? Hvorfor er vi ikke nede i foyeren?" Så det lyder ikke helt sandt over for mig, og det lader til, at han (Spacey, red.) er blevet unødvendigt angrebet."

Morrissey hævdede bagefter at være fejlciteret, hvorefter Speigel Online lagde hele lydoptagelsen af interviewet online, hvilket viste, at Morrissey var citeret korrekt. Læs og lyt selv med her

Kendte og kontroversielle citater


Morrissey er, som ovenstående historier tegner et billede af, en mand, der udtrykker sin mening, når han har noget på hjerte. Du kan få et indtryk af sangerens til tider markante holdninger i disse citater.

"Jeg ville ønske, at Prince Charles var blevet skudt. Jeg tror, det ville have gjort verden til et mere interessant sted."

"Det sørgelige ved IRA Brighton-bombningerne er, at Thatcher slap uskadt"


"Dronningen er den ultimative diktator."

"Jeg har ingen kærlighed til det menneske, jeg er, men jeg er utrolig stolt over min musik."

"Når jeg ligger i sengen og tænker på liv og død, er der ingen af delene, der virkelig appellerer til mig."


"Langt hår er en forbrydelse, der burde straffes med døden."

ANNONCE