Nyhed

Ekspert: Historien om Beatles' opløsning skal omskrives

GAFFA.dk – alt om musik

En nyopdaget lydoptagelse sætter The Beatles' opløsning i et helt nyt lys. Det fortæller ekspert Mark Lewisohn i et interview med The Guardian

Der findes en udbredt myte om, at det verdenskendte firkløver John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr bevidst valgte at stoppe som The Beatles, efter de indspillede det ikoniske album Abbey Road i 1969. Og indtil nu har det da også været den accepterede historie om The Beatles' opløsning; det var planlagt. 

Men ifølge Beatles-kenderen Mark Lewisohn er det strengt taget en fejlopfattelse. Og den information kan han takke en 50 år gammel båndoptagelse for. En optagelse, der kun eksisterer, fordi Ringo Starr var indlagt på hospitalet, og resten af gruppen valgte at optage deres møde for at holde ham opdateret. På båndet kan det høres, hvordan Lennon, McCartney og Harrison diskuterer uddelegeringen af numre til deres næste album, og hvornår de kan være klar med en ny julesingle. Og mødet foregår altså efter, Abbey Road var færdiggjort – helt præcist den 8. september 1969. 

Lewisohn er selv meget overrasket over sit fund: "Det er en åbenbaring. Alle bøgerne har altid fortalt os det samme; The Beatles vidste, at Abbey Road ville blive deres sidste album, og de ville slutte af på et kunsterisk højdepunkt. Men nej – de taler om det næste album. Og man har troet, at John Lennon var den, der ville bryde op, men når man hører optagelserne, er det slet ikke sådan. Alt, hvad vi ved om The Beatles skal praktisk talt skrives om". 

Alt er dog ikke harmoni i gruppen, og på optagelsen siger Paul McCartney blandt andet: "Indtil dette album (Abbey Road, red.) har jeg ikke syntes, Georges sange var så gode", hvortil Harrison svarer: "Det er et spørgsmål om smag. Hele vejen har folk kunnet lide mine sange". På dette tidspunkt havde The Beatles udgivet Harrison-sange som "Taxman", Within You Without You" og "While My Guitar Gently Weeps".

LÆS OGSÅ: PÅ MED FOLIEHATTEN: 10 skøre konspirationsteorier fra musikkens verden

På båndet udtaler Lennon, at det kommende album bør indeholde fire sange fra Lennon, McCartney og Harrison hver samt to fra Ringo Starr, "hvis han ønsker dem". Lennon bruger også udtrykket "Lennon-McCartney-myten" med henvisning til, at de to sangskrivere fremover burde krediteres hver især og ikke som en samlet enhed, som de blev det på alle tidligere sange.

Båndoptagelsen er kommet til verden i forbindelse med Mark Lewisohns kommende foredrags-show Hornsey Road, som får premiere 18. september og turnerer England rundt året ud. Albummet Abbey Road udkom 26. september 1969 og har altså snart 50 års jubilæum.

Abbey Road var dog ikke The Beatles' sidst udsendte studiealbum, det var Let it Be, som udkom i maj 1970, men allerede blev indspillet i januar og februar 1969. Imidlertid blev det remixet flere gange grundet kunstneriske uenigheder, til sidst af Phil Spector, og The Beatles nåede dermed at indspille et nyt album i mellemtiden. Kort før Let it Be udkom, annoncerede Paul McCartney sin udtræden af bandet, der herpå gik i opløsning.

Mark Lewisohn har skrevet adskillige bøger om The Beatles og er kendt som en af verdens førende eksperter på området. Han arbejder for tiden på trebindsserien The Beatles: These Years, hvor første bind, den næsten 1000 sider lange Tune In, udkom for seks år siden. Lewisohn regner først med at have færdiggjort serien, hvis to andre bind får titlerne Turn Up og Drop Out, om 15 år.

LÆS OGSÅ: Drake slår gammel The Beatles-rekord

ANNONCE