Nyhed

MÅLING: Vi hører mere nostalgisk musik under corona-krisen

GAFFA.dk – alt om musik

”Kun minderne tilbage – fuck hvor var det fedt”. Sådan synger Drengene fra Angora i deres nostalgiske sang fra 2004. Ud fra Spotifys seneste opgørelse kunne det tyde på, at danskerne også er blevet en anelse nostalgiske i deres musiklytning på det seneste.  

På globalt plan har Spotify i deres streaming i perioden fra 1.-7. april kunnet registrere en stigning på hele 54 procent i playlisterne med nostalgiske temaer – genereret ud fra ord som nostalgi, throwback og oldies. Samtidig er der også sket en klar stigning i andelen af brugere, som lytter til musik fra perioden 50’erne til 90’erne.  

Danskerne er særligt glade for klassikere som Kim Larsen, Flemming Bamse Jørgensen, ABBA, Anne Linnet og Ray Dee Ohh. Især landets nationalskjald Kim Larsen har oplevet en øget lytning ude hos danskerne. 


LÆS OGSÅ: TILBAGEBLIK: GAFFAs aprilsnarre 2002-2020 – to blev senere til virkelighed

Og hvorfor er det så lige, at vi her i forårets midte tyer til den lidt ældre musik? Er det coronavirussens skygge, der sender os ned ad nostalgiens spor, eller hvordan skal det læses?

Forfatter med erfaring indenfor adfærdsforskning David DiSalvo giver udtryk for, at der kunnne være en overvejende sammenhæng mellem den nuværende verdenssituation og vores nostalgiske musiklytning: "For mange af os bringer følelsen af nostalgi os tilbage til tider, hvor vores liv føltes mere simpelt, og vi havde mere kontrol," siger han i en pressemeddelelse fra Spotify.


DiSalvos udtalelser indikerer, at de velkendte hits og klassikerne er med til at give os en tryghed, og at det nostalgiske musikvalg måske også går hen og bliver en form for eskapisme i disse lidt tungere tider. 

Mange af de ældre danske sange af blandt andre Kim Larsen og Anne Linnet har også fået en revival i DR's populære fællessangs-programmer under ledelse af DR Pigekorets dirigent Philip Faber, hvilket formodentlig også spiller ind.

LÆS OGSÅ: Psyched Up Janis-Jakob tager på bustur i det danske – sælger lp'er undervejs


Et af de mest streamede 80'er-hits i sidste uge var i øvrigt Cyndi Laupers ”Girls Just Want To Have Fun”. 

Nedenfor er en playliste over nogle af de mere streamede sange fra 50’erne til 90’erne lige nu:


ANNONCE