Nyhed

FOTOSERIE: Dengang den danske musik-elite indspillede Nannas "Afrika"

GAFFA.dk – alt om musik

I dag kan sangen fejre 35 års jubilæum

I dag er det præcis 35 år siden, Nanna Lüders' sang "Afrika" udkom som støttesingle med medvirken fra en stor del af den daværende danske musikelite. Sangen havde vundet en konkurrence udskrevet af Dansk Røde Kors og pladeselskabet Genlyd om en støttesang, der skulle samle penge ind til Røde Kors' arbejde i Afrika oven på den store hungersnød i Etiopien året før. Samtidig skulle nummeret varme op til den store velgørenhedskoncert Rock for Afrika i Idrætsparken 21. september 1985 med deltagelse af en lang række danske stjernenavne.

Sangen blev indspillet i Gnags' studie Feedback i Aarhus-forstaden Viby den 13. juli 1985, i øvrigt samtidig med at de store Live Aid-støttekoncerter blev afholdt flere steder i verden med de største koncerter i henholdsvis Philadelphia og London.


Fotograf Steen Tronsgaard dokumenterede indspilningerne i Feedback-studiet, og GAFFA har eksklusivt fået lov at vise hans omfattende billedserie. Se billederne ved at klikke på "Galleri" ovenfor.

Singlen "Afrika" udkom mandag den 12. august 1985 og solgte ifølge Danmarkshistorien.dk cirka 150.000 eksemplarer og har indsamlet mere end 2,8 millioner kroner til Dansk Røde Kors og projektet Plant Et Træ.

LÆS OGSÅ: "Afrika" genindspilles


I forbindelse med 35-års dagen for indspilningen af "Afrika" bragte sitet Aarhus Echo et interview med nummerets producer Kim Sagild. Her udtalte Sagild blandt andet:

”Noget, der gjorde virkelig ondt, var rockjournalisterne der efter succesen anklagede os og musikerne for at have gjort det for at få omtale. Efter min bedste overbevisning var folk med, fordi de syntes, det var skide spændende at arbejde sammen med alle de andre samlet på en gang. Det var ikke som på en festival, hvor de måske ser hinanden, fordi programmet har lagt deres koncerter op og ned ad hinanden. De var der alle sammen omme i baghaven en hel dag, og vi holdt fest om aftenen. Det var virkelig specielt og unikt.”

Læs hele interviewet her


De medvirkende sangere er som følger, i den rækkefølge, de optræder:

Thomas Helmig

Anne Dorte Michelsen


Leif Sylvester

Bamse

Sanne Salomonsen


Lis Sørensen

Michael Falch

Steffen Brandt


Elisabeth

C.V. Jørgensen

Nanna


Henning Stærk

Mona Larsen

Lise Dandanell


Michael Elo

Lars H.U.G.

Marie Bergman


Lars Muhl

Lis Sørensen

Peter A.G.


Søs Fenger

Frede Fup

Donna Cadogan


Allan Mortensen

Gitte Naur

Sanne Salomonsen


Henrik Strube

Hør "Afrika":


 

 

ANNONCE