Nyhed

Michael Falch i åbent brev til Mette Frederiksen: Kultur er ikke et luksusgode

GAFFA.dk - alt om musik

Michael Falch opfordrer statsministeren til at tage kulturlivet alvorligt i åbent brev på sin Facebook-profil.

Musikliv er ikke natteliv. Spillestederne har brug for klare retningslinjer. Og hvis ikke politikerne lytter mere til kulturlivet, så risikerer Danmark at blive et forarmet kulturland med lukkede spillesteder. 

Det er de grundlæggende pointer i et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen, som den folkekære musiker Michael Falch har bragt på sin Facebook-profil.


Han indleder brevet med at bede politikerne om at skelne mellem musikliv og natteliv, når de onsdag den 12. august skal disktutere den fortsatte genåbning af Danmark. Det samme er tidligere blevet udtryk af interesseorganisationen Dansk Live. 

"Drop idéen om, at kulturhuse og spillesteder kan rubriceres under etiketten ‘natteliv’ sammen med diskoteker, barer og natklubber. Det er simpelthen en forkert paraply, I har slået op!," skriver Falch. 

Han fortsætter:


"De koncerter og forestillinger, der pt. gennemføres i Danmark, fungerer dybt kontrollerede ift. sikkerhedsanbefalinger. De fleste af dem slutter ved 22-23-tiden, hvilket altså ikke kan kaldes natteliv, og hvor publikums opførsel ikke tangerer corona-risikabel, nærgående, grænseoverskridende adfærd. Kulturliv er ikke bare ‘natteliv’, og spillestederne er i øvrigt virkelig dygtige i denne omstillingsfase og meget omhyggelige ift. sikkerhed med rigtig god brug af frivilligkorps."

LÆS OGSÅ: Nyt notat: Derfor fraråder Kåre Mølbak genåbningen af Koncertdanmark

Klare retningslinjer


Derudover opfordrer han politikerne til at give spillestederne klare retningslinjer for efterårssæsonen og økonomisk hjælp.

"Hvis vi ikke skal vågne op til et 2021/2022, der er kulturelt forarmet med den ene krakkede kulturbastion efter den anden, må kulturhuse og spillesteder nu have helt klare retningslinjer og arbejdsrammer for det kommende efterår – ligesom de i dén grad må sikres yderligere økonomisk hjælp til overlevelse, både til drift og honorering af indhold (og I må i øvrigt ikke glemme de hårdt trængte festivaler)," skriver Falch.

I sidste uge afviste kulturminister Joy Mogensen (S) at fremlægge retningslinjer for efteråret med henvisning til, at pandemien udvikler sig hele tiden. Dog har hun tidligere lovet økonomisk hjælp til spillestederne, hvis de skal åbne med restriktioner. 


LÆS OGSÅ: Joy Mogensen om nødråb fra kulturlivet: Ingen kender efteråret

Mere spotlys

Michael Falch skriver også, at politikerne fremover bør lytte mere til kulturlivets aktører, og at kultur ikke bare er flødeskum. 


"Jeg håber, at I nu vil lytte til en kollektiv musikbranche – arrangører, bookingbureauer, teknikere, transportfolk, scene- og salspersonale, musikere, sangere og andre slags artister – og vores bøn om at få lidt af det spotlys, I hidtil under corona-krisen ikke ligefrem har ruttet med på os. Det har virkelig været underligt at registrere, så få gange du selv og dine kolleger konkret har omtalt kulturlivet og dets betydning for identitet og bevidsthed i vores samfund. Som om kultur bare er et luksusgode, vi sådan set sagtens kan gemme til under punktet ‘Eventuelt’," skriver han. 

Ellers kan konsekvensen være, at landets spillesteder bliver nødt til at lukke.

"Personligt tager jeg ikke ud på scenerne foreløbig. Men jeg har udsigt til en corona-udsat reunion-turné med Malurt i 2021, og det vil simpelthen ikke være til at bære, hvis vi skal ud at synge ‘Mød mig i Mørket’ i en nation, hvor mange af vores alle sammens elskede koncertsteder – på grund af en delvist forfejlet corona-strategi overfor kulturlivet – risikerer at være lukkede eller lukningstruede, inden vi igen kan rulle ud på landevejen."


I går var også musikeren Simon Kvamm på barrikaderne, da han i et opslag på sin Facebook-profil gav landets politikere en opsang for ikke at tage musikbranchen alvorligt.

LÆS OGSÅ: Simon Kvamm i åbent brev: Vis for fanden musikbranchen noget respekt

Læs Michael Falchs indlæg nedenfor.


ANNONCE