Nyhed

Så meget – eller lidt – tjener sangskrivere og komponister på streaming

GAFFA.dk - alt om musik

Der er stor forskel på, hvad sangskrivere og komponister tjener på forskellige platforme. Det viser en Koda-rapport fra sidste år. Se tallene nedenfor.

Fredag fjernede YouTube alt indhold fra den danske sangskriverorganisation Koda. Det skete, efter forhandlinger om en ny, midlertidig aftale brød sammen. 

Koda ville ikke acceptere, at de danske rettighedshavere som følge af den midlertidig aftale skulle have 70 procent mindre udbetalt for afspilninger på YouTube. 

Men hvad tjener rettighedshaverne egentlig i første omgang?

Som Ekstra Bladet skriver, offentliggjorde Koda sidste år, hvad streamingtjenester som Spotify og Apple Music betaler komponister og sangskrivere for en afspilning.

Ekstra Bladet har desuden regnet sig frem til, at YouTube giver 2 kroner pr. 1.000 afspilninger. Ifølge Koda er dette tal dog relativt usikkert. Derudover fortæller de, at streamingpriserne kan variere meget alt efter for eksempel tjenestens maksimale antal streams og annoncerne på den pågældende video. 

Kommunikationsdirektør i Koda Eva Hein oplyser:

– Når vi offentliggør streamværdier for de enkelte streamingtjenester, er det først og fremmest gjort som en medlemsservice, der skal give vores medlemmer et billede af, hvad de som sangskrivere kan forvente at tjene på de enkelte tjenester. Det er en sådan oversigt til medlemmer fra Kodas hjemmeside, som Ekstra Bladet har lavet deres tabel ud fra. I streamværdien for YouTube indgår der et tal, som journalisten fra Ekstra Bladet selv har beregnet via en artikel på Kodas hjemmeside, baseret på en stikprøve fra 2015.

– Når det er sagt, skal man være varsom med at gøre en oversigt som denne til den absolutte sandhed om markedet for musikstreaming og sangskrivernes indtjening. Værdien af et stream er nemlig stærkt dynamisk, den kan svinge og afhænger blandt andet af indtjening for abonnementer og annoncer, ligesom antallet af afspilninger på en tjeneste i en given perioden også påvirker værdien, siger hun. 

Bemærk også, at streamingtjenesterne betaler yderligere et beløb til musik- og distributionsselskaberne.

Det tjener musikere på streaming 

Spotify: 8,8 kr. pr. 1000 afspilninger 

Spotify Free: 0,9 kr. pr. 1000 afspilninger 

Apple Music: 26,6 kr. pr. 1000 afspilninger 

Tidal: 14,6 kr. pr. 1000 afspilninger 

TDC Play: 17,4 kr. pr. 1000 afspilninger 

(Kilde: Koda)

ANNONCE