Nyhed

Musikjournalisten Jan Sneum er død

GAFFA.dk – alt om musik

Den mangeårige DR-medarbejder blev 74 år

Den tidligere mangeårige DR-musikjournalist Jan Sneum er død efter længere tids kræftsygdom, 74 år gammel, skriver DR.

Jan Sneum var især kendt fra Danmarks Radio, hvor han var tilknyttet fra midt-60'erne til 2014 og blandt andet huskes for sin karakteristiske bløde stemme. I mange år var han leder af P3 Live-redaktionen, der stod for koncertoptagelser og -transmissioner i ind- og udland. Fra 2011 til slutningen af 2014 var han vært på P6 Beat-programmet Sneums Garage med fokus på alternativ musik, men forlod herefter Danmarks Radio, da programmet blev lukket.

Herefter havde han i en periode programmet "Sneums Palads" på internetradioen The Lake, hvor han, med radioens egne ord, måtte "gøre, lige hvad der passer ham" og fik besøg af forskellige kunstnere, der "vakte hans evige, musikalske nysgerrighed." 

Jan Sneum var uddannet lærer på seminaret i København og har undervist i billedmedier og fotografi på Danmarks Lærerhøjskole. Han har også arbejdet som musikfotograf og har skrevet til de nu hedengangne tidsskrifter Wheel, Superlove, Rok og MM.

Jan Sneum har desuden været redaktør på en række rockleksika, blandt andet Politikens Rockleksikon, hvis seneste udgave er fra 2004.

I 1993 spillede Sneum rollen som sig selv i Søren Faulis kultfilm De Skrigende Halse.

Jan Sneum modtog i april 2015 Æresprisen ved Carl Prisen, uddelt af Dansk Musikforlæggerforening. Æresprisen fik Jan Sneum for sin evne til at formidle rytmisk musik igennem en menneskealder i DR, og med prisen fulgte et legat på 30.000 kroner.

Det beløb fik han dog ikke selv glæde af, for det er en betingelse for at modtage prisen, at vinderen skal sende pengene videre til et særligt musikalsk talent efter eget valg, og Jan Sneum pegede på den unge musiker Tone.

I 2019 udgav han den store erindringsbog Sneums Kalejdoskop, der også indeholdt masser af billeder samt to vinylplader med interviewbidder og musik.

Carsten Holm: Han var mega-nysgerrig

Da Jan Sneum i 2015 fyldte 70 år, spurgte vi hans tidligere P6 Beat-kollega Carsten Holm om, hvad der i særlig grad kendetegnede Jan Sneum som musikjournalist:

– Jeg har rejst meget rundt med ham på europæiske festivaler, og han går altid efter at se bands, der i programmerne er karakteriseret som "other", altså hverken pop, rock, elektronika, alternativ rock eller lignende. Han vil gerne overraskes og se noget, der har et ekstra tvist. Det kan være en lettisk sangerinde med en særlig dialekt fra det sydlige Letland eller noget i den stil. Han er mega-nysgerrig, og derfor hører han al mulig musik, før andre hører om det. Og når han interviewer, er han interesseret i både musikken og i menneskene bag den og de historier, de har.

– Der står også respekt om hans Rockleksikon. Jeg var engang på et hotel i Sverige, hvor jeg faldt i snak med nogle svenske musikjournalister, og da jeg fortalte dem, at Jan Sneum boede på det samme hotel, og jeg lige havde talt med ham, blev de dybt imponerede. Det Rockleksikon var deres bibel.

LÆS OGSÅ: Smukfest-talsmand Poul Martin Bonde er død

ANNONCE