Nyhed

Sangskriver-organisationen DJBFA har uddelt årets hæderspriser

GAFFA.dk – alt om musik

Peter Sommer og Ravi Kuma er blandt årets vindere

Den danske sangskriverorganisation DJBFA uddelte årets hæderspriser i aftes i Vega. Priserne gik til Peter Sommer, Ravi Kuma, Jeanett Albeck, Makiko Hirabayashi og Thomas Vang.

Priserne blev uddelt til tre komponister, et nyt håb og en person, der har gjort noget særligt for musikken i Danmark. Det er 39. gang, at landets største komponist- og sangskriverforening DJBFA uddeler hæderspriser.

Med hæderspriserne følger 35.000 kr, og med Upcoming-prisen følger 25.000 kr. til støtte for komponistens videre arbejde.

Jeanett Albeck

Aftenens første hæderspris blev uddelt til Jeanett Albeck: "Jeanett er sprudlende, vild, kompromisløs, kontrastfyldt, ekstraordinær, farverig, flamboyant, forunderlig, frygtløs, følsom... Det er svært at finde ord, der dækker, for her er en kunstner, hvor hver en celle i hendes krop er musik og sjæl. En komponist og sangskriver, der ikke er bange for at gå derhen, hvor det gør ondt – men med en legende nysgerrig tilgang," lyder begrundelsen fra DJBFA’s forkvinde Anna Lidell om hædersprisen til Jeanett Albeck.

Jeanett Albeck er både komponist, sanger og skuespiller. Hun har blandt andet udgivet musik under navnet O’Hara og lavet musikken i teaterkollektivet Sort Samvittighed.

Makiko Hirabayashi

"Hun har boet i hele verden, suget hele verden til sig, både geografisk og musikalsk. Derfor bringer hun mange kulturer ind i sit spil, der giver et personligt afsæt og dermed også hendes eget bud på jazzen anno 2020. Hendes musikalske håndværk er virtuost med en sans for det lyriske, det rytmiske, nærværet, improvisationen og den levende musik." Sådan blev aftenens anden hædersprisvinder præsenteret af Anna Lidell.

Siden pianisten og komponisten Makiko kom til Danmark i 1990, har hun været en del af den danske jazz- og verdensmusikscene og udgivet syv album i eget navn. Makiko har netop indspillet sit ottende album med en ny kvartet, Weavers, med Fredrik Lundin, Thommy Andersson og Bjørn Heebøll.

Peter Sommer

"Han fører os rundt i os selv, i de dybeste, mørkeste, men også lyse sider. Han har lært os sit postnummer. Han har ført os rundt i folkesjælen. Han spørger os stilfærdigt: ’Hvorfor løb vi? Vi ku' ha' gået hele vejen!’. Peter Sommer er en sangskriver, der ikke er bange for at dø, men for at leve for lidt."

Sanger og sangskriver Peter Sommer debuterede i 2002 i front for duoen Superjeg, der udgav to album. I 2004 udsendte han sit første soloalbum, og siden er fulgt yderligere fem soloplader og to album med Simon Kvamm under navnet De Eneste To.

Årets Upcoming-pris: Ravi Kuma

"De er Danmarks mest spektakulære liveband lige nu. Selv den største skeptiker vil se sig selv stå og synge med, hvis de får lov at opleve dem live. De fanger det skønne i det ækle og har mod til at tage deres lyttere med helt nye steder hen. Begrænsningerne er ikke en mulighed."

Ravi Kuma består af rapper Sharon Kumaraswamy og producer Aske Knudsen. Duoen er kendt for særegne samples, vilde beats og ditto baslinjer og en kompromisløs frontperson i Sharon Kumaraswamy. Duoen fik i sidste måned de maksimale seks stjerner af GAFFA for deres koncert til De Grimmeste Aftener i Brabrand.

LÆS OGSÅ: Ravi Kuma beviser, at Tessa ikke sidder på rapdronningernes trone alene

Årets organisationspris: Thomas Vang

Ved siden af komponistpriserne hædrer DJBFA en person eller organisation, der på anden måde gør noget særligt for musikken i Danmark. I år gik denne pris til studieejer og tekniker Thomas Vang.

"Thomas Vang har med The Village skabt et studie med international kvalitet og jordnær varme. Han har haft musikken som en nær ven gennem hele sit liv, en ven som han løfter gang på gang. For Thomas har den unikke evne at gøre andre bedre. Det gør han både med sine tekniske færdigheder, men også menneskelige, der skaber et trygt og inspirerende rum. Musikken får den værdi og den lyd, den fortjener."

Traditionen tro blev prismodtagernes musik fortolket af andre kunstnere live på scenen: I år af Lowly, Katinka, Maja Kjær Jacobsen, Jesper Mechlenburg, Per Vers og Turkman Souljah. Årets konferencier var enmandsbandet Kalle Mathiesen.

Blandt de tidligere modtagere af DJBFA's hæderspris kan nævnes: Povl Dissing, Nikolaj Nørlund, Oh Land, Elith "Nulle" Nykjær Jørgensen, Alberte Winding, Lukas Graham, Moussa Diallo, Søren Huss, Trille, Anne Linnet, Steffen Brandt, Randi Laubek

 

ANNONCE