Nyhed

Dansk protest imod Sias filmpris-nomineringer – 69.000 har skrevet under

GAFFA.dk - Alt om musik

Filmen Musics fremstilling af autister har medført stærk kritik

Musicalfilmen Music, som havde premiere tidligere i år, er havnet i stærk modvind efter at have modtaget to Golden Globe-nomineringer, i kategorierne Best Motion Picture – Musical or Comedy og Best Actress – Musical or Comedy (til Kate Hudson). Filmen handler om et søskendepar, hvoraf den ene, med navnet Music, er autist. Music er skrevet og instrueret af Sia, og kritiseres nu blandt andet af Landsforeningen Autisme. Desuden er der startet en underskriftindsamling for at få trukket filmens prisnomineringer tilbage, skriver DR.dk.

Danske Nina Skov Jensen, som selv er autist, og som har medvirket i DR-dokumentarserien De skjulte talenter, står bag indsamlingen, som på to uger allerede har skaffet omkring 69.000 underskrifter. Hun beskriver en række kritikpunkter af filmens fremstilling af personer med autisme. 


Først og fremmest ærgrer hun sig over, at skuespilleren Maddie Ziegler, som spiller den autistiske pige Music, ikke selv er autist. Det er nemlig i forvejen ikke let for denne gruppe at være med på arbejdsmarkedet, og da slet ikke i filmindustrien. 

I forlængelse heraf udtrykker Skov Jensen en utilfredshed med Sias tilsyneladende intention om, at filmen skulle være et ‘’kærlighedsbrev til autismesamfundet’’, da dens indhold af blinkende lys og vilde farver gør den uegnet at se for personer med autisme, for hvem den kan udløse epileptiske anfald. Cirka en fjerdedel af alle autister lider også af epilepsi.

Der rettes derudover særligt kritik mod en scene fra filmen, hvor karakteren Music får et sammenbrud og efterfølgende tvinges ned på jorden med ansigtet nedad, mens kvinden, der i filmen spiller hendes søster, sidder oven på hende. Det er ifølge Landsforeningen Autisme under al kritik, at den pågældende scene illustrerer en så forkert måde at håndtere personer med autisme på. ‘’En magtanvendelse er overhovedet ikke en måde at håndtere situationen på. Det er skadeligt for autistiske mennesker at fremstille det som normalt og i orden’’ kommenterer formanden for Landsforeningen Autisme, Kathe Johansen til DR.dk.


Filmen har i øvrigt fået elendige anmeldelser, og meta-kritik-sitet Rotten Tomatoes har, på baggrund af en lang række anmeldelser i fremtrædende medier, givet filmen karakteren 12 procent ud af 100, endnu dårligere end musicalfilmen Cats, der blev slagtet globalt i 2019.

LÆS OGSÅ: Sia offentliggør sang om Tiger King

Se en trailer for filmen her.

ANNONCE