Nyhed

DR indrømmer: Der er for få kvindelige musikere i radioen

GAFFA.dk – alt om musik

"Der er et kæmpe problem"

Debatten om den skæve kønsfordeling af musikudbuddet i dansk radio er ikke ny, og nu erkender DR, at der er for få kvinder i radioen. Det udtaler Kasper Tøstesen, ledende redaktionschef i Kultur, Børn og Unge med ansvar for P3, P4, P5 og P6 og ansvarlig for det igangværende projekt om musikalsk ligestilling til Politiken.

"Der er et kæmpe problem. Når omkring 20 procent af den musik, vi spiller, er med kvindelige hovedkunstnere, så mener jeg, at det er en alt for skæv balance. Faktum er, at vi spiller for lidt musik med kvindelige kunstnere. Og vi vil gerne spille mere musik med kvindelige kunstnere, det er helt klart vores ambition. For vores tilbud er ikke mangfoldigt nok, når vi har så stor en overrepræsentation af mandlige kunstnere," siger Kasper Tøstesen til Politiken.

Kasper Tøstesen begrunder blandt andet skævhederne med musikbuddet, fordi der udkommer færre plader med kvindelige kunstnere end mandlige. Omvendt udtalte Henrik Daldorph, direktør for den danske afdeling af pladeselskabet Sony Music og for den danske afdeling af pladeselskabernes brancheorganisation i oktober til Politiken, at radiostationerne var tilbageholdende med at spille især lidt ældre kvinder.

Kasper Tøstesen vil gerne indrømme, at DR har haft en blind vinkel, når det gælder udvalget af kvindelige kunstnere, og at stationen som public service-radio har en forpligtelse til at sikre mangfoldighed. Han lover, at der bliver sat initiativer i gang til at sikre større mangfoldighed inden for de næste måneder.

I sommeren 2020 udgav organisationen Gramex sin årlige liste over de 10 mest spillede danske musikere på de danske radiokanaler – herunder DR's – det forrige år, og for fjerde år i træk bestod listen udelukkende af mænd. Tog vi top 20 med fra 2020, var der dog en kvinde på 12. pladsen i form af Stine Bramsen (billedet).

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: “Jeg køber altså ikke ligestillingsdebatten”

19 procent af sangskriverorganisationen Kodas medlemmer er kvinder, og 10 procent af sangskriverudbetalingerne går til kvinder.

LÆS OGSÅ: MUSIKBEVÆGELSEN AF 2019: ”Ingen drømmer om, at det skal være os mod dem”

ANNONCE