Nyhed

VIDEO: Se Kh Marie-koncertfilm i virtual reality

GAFFA.dk – alt om musik

Et nyt perspektiv på den sanselige koncert

I september udgav aarhusianske Kh Marie sit anmelderroste debutalbum Intet er nok og fulgte det op med i alt syv udsolgte sansekoncerter på Aarhus Teater og Teater Sort/Hvid i København, hvor blandt andet duft spillede en vigtig rolle. Nu er hun klar med en mini-koncertfilm fra koncerterne, og for at udforske og gentænke sanse-koncertformatet har hun valgt at udgive filmen i virtual reality. Koncerten kan dog godt opleves uden VR-briller. Se den nederst.

Jeg søger konstant inspiration i andre kunstarter og medier, og jeg har i lang tid været nysgerrig på, hvordan et lydligt fokus kunne styre et visuelt medie. Med VR-formatet får jeg mulighed for at præsentere værket fra et nyt perspektiv," siger Kh Marie.


VR-optagelserne er produceret sammen med det prisvindende danske firma Khora, der arbejder med virtual reality og augmented reality. Optagelserne blev lavet i forbindelse med koncerterne på Aarhus Teater. Om samarbejdet med Kh Marie udtaler Aarhus Teaters direktør Trine Thomsen i en pressemeddelelse:

”VR-udgaven af sansekoncerterne giver nu alle dem, der desværre måtte gå forgæves eller ikke kunne være fysisk til stede, mulighed for at opleve sansekoncertformatet på en virtuel og yderst livagtig måde. VR-teknologien rummer jo et nyt potentiale for at bringe kunsten ud til borgerne og set i et større demokratisk perspektiv at give kunstneriske oplevelser til mennesker, der ikke selv har mulighed for at komme i teatret.”

Kh Maries album Intet er nok bygger på forfatteren Morten Søndergaards gendigtning af Højsangen fra Det Gamle Testamente – en samling af nogle af verdens ældste overleverede kærlighedsdigte. Disse meget sanselige digte gav Kh Marie lyst til at udforske, hvordan det at lytte til musik kan forstærke sanserne i samspillet mellem musikken og det visuelle.


LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Sublimt og søgende poetisk værk fra det danske stortalent

VR-koncerten er også en del af Kh Maries daglige arbejde som lydforsker på Aarhus Universitet. Hun vil teste, hvordan VR-koncertoplevelsen kan bidrage til livskvaliteten for de mange sårbare og udsatte borgere, der under Corona-epidemien har været særligt isolerede. Denne del af forskningen fortsætter, når Danmark engang lukker op igen.

LÆS OGSÅ: KH MARIE-INTERVIEW: En duft af eksperimenterende elektropop


Videoen kan ses både med VR-briller (for eksempel Oculus Go) og hovedtelefoner for den optimale lydoplevelse. Ses den uden VR-briller anbefaler Kh Marie, at du ser den på telefonen med hovedtelefoner og tilter skærmen til horisontalt og således opnår 360 graders oplevelsen. Husk at vælge den højeste kvalitet. NB: Safari-browseren understøtter ikke 360 graders videoer, så her vil videoen og lyden ikke virke, brug i stedet for eksempel Chrome.

GAFFAs anmelder var i øvrigt begejsret for Kh Maries sansekoncert på Aarhus Teater.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Spektakulært sanse-bombardement


Se VR-koncertfilmen her:

ANNONCE