Nyhed

180 kunstnere protesterer over Spotifys nye overvågnings-teknologi

GAFFA.dk – alt om musik

Teknologien strider imod menneskerettigheder, mener brevets afsendere blandt andet

Streamingplatformen Spotify fik tidligere på året godkendt et patent på teknologi, der monitorerer brugeres tale og baggrundslyde og anvender informationerne til tjenestens brugerspecifikke musikanbefalinger. For få dage siden skrev 180 musikere et fælles åbent brev til virksomheden, som de ønsker skal forpligte sig offentligt til aldrig at bruge, licensere, sælge eller tjene penge på patentet, skriver Pitchfork

Blandt de 180 musikere er Evan Greer, Tom Morello (Rage Against the Machine), Laura Jane Grace (Against Me), Ted Leo, Sadie Dupuis (Speedy Ortiz), Downtown Boys, DIIV og Talib Kweli. Brevet ridser de følgende fem hovedbekymringer op: Følelsesmæssig manipulation, diskrimination, krænkelse af privatlivet, datasikkerhed og forværring af ulighed i musikbranchen.

Koalition bag brevet inkluderer desuden organisationerne Access Now og Fight for the Future, der arbejder med digitale rettigheder, fagforeningen Union of Musicians and Allied Workers og andre menneskerettighedsorganisationer. 

Spotify ansøgte om patentet tilbage i 2018, og i januar i år blev det godkendt. Teknologien skal blandt andet kunne afkode intonation, stress, rytme og lignende taleenheder fra brugeres stemmer. I protestbrevet står der blandt andet:

“Denne anbefalingsteknologi er farlig, en krænkelse af privatlivets fred og andre menneskerettigheder, og bør ikke implementeres af Spotify eller nogen anden virksomhed”. Brevet pointerer den konstante overvågning, som brugere af tjenester, der benytter sig af patentet vil være underlagt: "Enheden ville optage alt ‒ det vil være overvågning, behandling af stemmedata og sandsynligvis indtagelse af private oplysninger".

"Mens vi er glade for at høre, at Spotify ikke har nogen aktuelle planer om at implementere teknologien, lægger det op til spørgsmålet: Hvorfor udforsker I brugen af ​​det?", står der afslutningsvist i brevet, inden opfordringen til, at virksomheden offentligt forsikrer om, at teknologien ikke vil blive taget i brug.

Læs hele det åbne brev lige her.

Læs også: FEATURE: Spotify er et nødvendigt onde  

ANNONCE