Nyhed

NORGE: Testkoncerter skal samle 30.000 deltagere

GAFFA.dk - Alt om musik

Der tænkes kreativt for at øge publikumskapaciteten i vores naboland

Folkesundhedsinstituttet i Norge ønsker at afholde testkoncerter i den nærmeste fremtid, fortæller Atle Fretheim, der leder forskningsgruppen for Folkesundhedsinstituttet (FHI). Forhåbningen er, at man allerede denne sommer vil kunne afholde testarrangementer med sammenlagt 30.000 deltagere, skriver NRK.

For at undersøge, hvor sikkert det er, er planen at rekruttere sammenlagt 30.000 tilskuere, der gerne vil deltage i koncerter – dog maksimalt 5000 deltagere per koncert. Herefter vil halvdelen af ​​testgruppen, altså 5000 personer, få lov til at deltage i en koncert, og den anden halvdel skal leve som normalt. Begge grupper vil blive teste både før og efter koncerten, så det er muligt at sammenligne og se, om der er øget smitte blandt koncertgængerne.

FHI håber at kunne afholde koncerterne allerede til juni. “Vi vil have et sikkert svar på, om testning af publikum, inden de går ind til koncerten, gør det lige så sikkert at gå til en koncert, som at være hjemme og se tv,” siger Atle Fretheim.

Som det ser ud nu, bliver testkoncerterne indendørs og uden mundbind. Testgruppen skal være repræsentativ for befolkningen, enten i aldersgruppen 18-30 år eller aldersgruppen 18-45 år. De deltagende skal inden testkoncerterne krydse af, at de ikke har nogen risikofaktorer.  

Et lignende eksperiment blev for nyligt foretaget i Barcelona, hvor 5.000 mennesker var til koncert, uden afstand, men dog med mundbind. Der blev efterfølgende ikke registreret nogen smittespredning. Til forskel fra den norske model var der dog ikke en tilsvarende gruppe mennesker at sammenligne smittetrykket med efterfølgende.

Den norske kulturminister Abid Raja har endnu ikke ønsket at kommentere sagen.

LÆS OGSÅ: Dansk Live og professor er enige: Kulturen er åbenbart ikke vigtig for politikerne

ANNONCE