Nyhed

DPAs sangskriverpriser er uddelt, og vinderne er...

GAFFA.dk - alt om musik

Blandt vinderne er kendte danske popartister, en metal-ildsjæl og en repræsentant fra vækstlaget

Ved DPAs prisfest, der blev afholdt søndag den 28. november 2021, blev en række af den danske musikbranches sangskrivere hyldet. Blandt vinderne er Medina, Mathilde Falch, Andreas Odbjerg, Mirza Radonjica og Emma Grankvist.

DPA - foreningen for professionelle sangskrivere og producere - overrakte aftenens hovedpris, Årets Kommercielle Musikskaberpris, til sanger og sangskriver Medina. Prisen er tidligere gået til blandt andre Rasmus Seebach, Aqua og Michael Learns to Rock.

”Produktionerne, melodierne, ordene - sangene - var på alle måder et nybrud og et opgør med sin samtid. DPA’s Kommercielle Musikskaberpris gives til dem, som uden omsvøb, uforfærdet og uforfalsket formår at sætte en ny standard - deres egen standard. Og selvom musikken måske kun var for dig, blev den i den grad for os alle. Og tak for det!”, sagde DPA’s forperson Tobias Stenkjær blandt andet til Medina, da hun vandt prisen.


Medina var ikke til stede ved aftenens uddeling, da hun skulle optræde i Aalborg, men hun sendte en video, hvor hun blandet andet sagde disse ord: ”Tusind, tusind tak for den meget rørende pris og tale. Jeg vil glæde mig til at dele nyheden med min familie. Lige nu står jeg i Aalborg sammen med Underholdningsorkesteret, men håber, I får en dejlig aften.”

Årets Påskønnelsespriser går til...
Hvert år overrækker DPA også en række påskønnelsespriser. Den første blev i år givet til sanger og sangskriver Andreas Odbjerg, der, i samarbejde med DPA, har gjort en indsats for at give en mere fair aflønning til dem, der skaber musikken. Da han fik overrakt prisen, sagde han: ”Vi bliver nødt til at stå sammen, os sangskrivere. Mobilisere os. Det har en pris at være politisk, men vi skal være det”.

De to resterende påskønnelsespriser gik til sanger og sangskriver Mathilde Falch og den danske "metalmusik-ildsjæl" Mirza Radonjica.


Førstnævnte blev hædret for at sætte større fokus på mental sundhed i musikbranchen samt nedbryde tabuer: ”I en tid hvor psykiatrien er presset og en ungdomsgeneration, hvor flere kæmper med psykisk sårbarhed, vil jeg gerne kæmpe for at sætte fokus på netop dette emne for at være med til at give andre folk håb og råbe systemet op," sagde Falch i sin takketale.

Radonjica fik den tredje påskønnelsespris, og i sinn takketale sagde han: "En muslimsk indvandrer får en påskønnelsespris for sit arbejde med dansk heavy metal. Jeg er megastolt over at stå her i dag! Stolt over at få prisen på vegne af mit unge team i København og London, og mig selv naturligvis."

"Vi er gået fra at gemme dansk metal på små venues til i dag at samle 1000 mennesker til lokale shows og rydde forsiden på GAFFA. Tak til DPA for at lægge mærke til det arbejde, der bliver lagt".


Årets Vækstlagspris går til... 
Hvert år deler DPa også en pris ud til et nyt sangskrivertalent. Et talent, som sangskriver-kollegaerne gerne vil give et ekstra skub i ryggen. I år var modtageren af prisen Emma Grankvist, der er bedst kendt under artistnavnet Eee Gee. 

”Det er simpelthen den mest rørende første pris, jeg kunne forestille mig at modtage. At vide at en håndfuld garvede mennesker har ønsket, jeg skulle have den her pris gør mig lykkelig!" sagde Emma Grankvist blandt andet i sin takketale.  

DPA er en interesseorganisation, der tæller over 1.000 danske sangskrivere, komponister, producere og tekstforfattere, der arbejder kreativt og markedsorienteret i både Danmark og udlandet. Med hjælp fra Kodas kulturelle midler følger der et økonomisk skulderklap med Den Kommercielle Musikskaberpris på 30.000 kr., Vækstlagsprisen på 20.000 kr. og Påskønnelsespriserne på 15.000 kr. hver. 
 

Årets sangskriver-prisvindere 2021
Den Kommercielle Musikskaberpris: Medina
Påskønnelsespriserne: Andreas Odbjerg, Mathilde Falch og Mirza Radonjica
Vækstlagsprisen: Emma Grankvist


ANNONCE