Nyhed

Hør glemt 1968-optagelse med George Harrison og Ringo Starr

GAFFA - alt om musik

Optagelsen har ligget hengemt på et loft i 53 år

Man skulle tro, at hver en sten efterhånden var vendt og alle optagelser fra The Beatles ti år lange karriere afdækket. Men nej. Mens vi nyder det store Let It Be-bokssæt og venter på Peter Jacksons film Get Back - om gruppens sidste tid - er der nu dukket en forlængst glemt optagelse fra 1968 op.

Det er ganske vist "kun" halvdelen af The Beatles - nemlig guitarist George Harrison og trommeslager Ringo Starr - som medvirker på det genfundne bånd, som har ligget hengemt på et loft siden 1968. Mens The Beatles var ved at indspille singlen "Hey Jude" i '68, arbejdede den indiske forfatter og producer Suresh Joshi på dokumentaren East Meets West lige ved siden af.


Og det var her, i Londons Trident Studios, at det celebre makkerpar Harrison og Starr kiggede forbi og medvirkede på sangen "Radhe Shaam". Du kan høre sangen lige her - med Ringos trommer og Harrisons karakteristiske guitarlyd og backingvokal: 

Det 53 år gamle bånd kom for en dag, da en ven af den i dag 75-årige Joshi kom på besøg under corona-pandemien, og snakken faldt på forbindelsen med den legendariske popgruppe. Vennen insisterede på, at Joshi ledte efter båndet - som det da også lykkedes at finde til sidst. 


"Sangen kredser om idéen at vi alle er én, og at verden er vores østers. (det er) noget, vi alle er blevet klar over under pandemien", udtaler Joshi til BBC. Joshi var en ven af Harrison - som døde af cancer i 2002 - og introducerede i sin tid guitaristen til den indiske sitarlegende Ravi Shankar. Det var et møde, som fik hørbare konsekvenser for både The Beatles og Harrisons solokarriere.

Den genfunde sang, som varer knap to minutter, fik sin premiere foran et publikum på godt 100 mennesker på The Beatles Museum i Liverpool. "Det var en særlig stund. Det var umiskendeligt Georges guitar, det var næsten som om han kom til live igen", udtalte museumsdirektøren Paul Parry og tilføjede: "Det var også umiskendeligt Ringos trommespil".

LÆS OGSÅ: KLASSIKEREN: Da den stille beatle for alvor tog ordet


ANNONCE