Nyhed

Punkbandet Before samles for første gang i 40 år

GAFFA.dk - alt om musik

Tre af de oprindelige Before-medlemmer samles for første gang siden start-80’erne til en artist talk

Køge Bibliotekerne inviterer til punk-reunion torsdag den 28. oktober til arrangementet BEFORE and after 40 years. Aftenen vil også byde på livemusik i form af en solokoncert med Elias Bender Rønnenfelt fra bandet Iceage og digtoplæsning af Jonas Okholm Jensen

Tre medlemmer fra Befores oprindelige line-up, Martin Hall, Fritz Fatal og Michael Illo Rasmussen – i sin tid henholdsvis guitarist, sanger og trommeslager – samles til en snak om deres tid i det skelsættende band. Den oprindelige bassist, Tolle Tolstoy, døde i 2006. Ifølge arrangørererne bliver denne reunion Fritz Fatals sidste offentlige optræden.


Samtalen vil blive modereret af musikjournalisten og forfatteren Klaus Lynggaard, som var til stede under den famøse koncert i 1981, hvor Before varmede op for New Order.

I programteksten skriver Klaus Lynggaard blandt andet: ”Da Fritz Fatal (aka Mikael Bonfils) og resten af Before gik på scenen i Saltlageret en majdag i ’81 for at varme op for det New Order, der blev dannet på ruinerne af Joy Division, var det foran et totalt uforberedt publikum, hvad angik den tsunamieffekt bandet havde. Ikke et sekund herskede der tvivl om, at vi, der var tilstede, bevidnede en stjernes fødsel. At der med Fritz og Before føjedes endnu et band til toppen af dansk nyrock – et sted, hvor der i øvrigt ikke ligefrem var trængsel.”

Before var et dansk punk/post-punk-band, der debuterede i Rockmaskinen på Christiania i 1980 og  efterfølgende spillede flere festivaler inklusive Roskilde Festival i 1982 og '83. Derudover spillede de Den Grå Hal i 1982 sammen med rockgruppen Kliché. 


Before havde Fritz Fatal som frontmand i alle bandets aktive år, mens andre medlemmer blev udskiftet løbende og op til flere gange. Bandet gik i opløsning i 1984, men blev gendannet i løbet af 80’erne til enkeltstående lejligheder. De nåede kun at udgive et enkelt studiealbum, A Wish of Life fra 1982, et udspil, der i dag står som en klassiker inden for dansk post-punk.

Af de oprindelige medlemmer har Martin Hall siden markeret sig som en meget produktiv solist, mens Michael Illo Rasmussen siden midt-80'erne har været trommeslager i The Sandmen. Fritz Fatal har blandt andet været sanger i bandet Mental Midget.

Befores optræden til New Order-koncerten i '81 blev udgivet som plade i 2011 under titlen 30 Minutes. GAFFAs anmelder gav pladen fire ud af seks stjerner og skrev: "Det er svært ikke at blive en smule nostalgisk, og der er da bestemt også noget... nostalgisk over lydkvaliteten på dette album."


Arrangementet på Køge Bibliotekerne den 28. oktober afholdes fra klokken 19-21. Du kan købe billetter og læse mere om arrangementet lige her.

LÆS OGSÅ: Gensyn med Before

Varm op til arrangementet med 30 Minutes lige her:

ANNONCE