Nyhed

Koda opnår rekordomsætning trods coronatab

GAFFA.dk - alt om musik

Koda led et betydeligt økonomisk tab i 2021 på grund af coronapandemien. Alligevel afgjorde øvrige faktorer, at musikorganisationen opnåede deres største omsætning nogensinde.

Samfundet var i de første fem måneder i 2021 lukket ned til stor beklagelse for musikskabere og sangskriverorganisationen Koda. Alligevel endte Koda i 2021 med en vækst på syv procent sammenlignet med i fjor og en samlet omsætning på 1.033 millioner kroner, som er den højeste nogensinde. 

Det betyder desuden, at i alt 917 millioner kroner vil blive udbetalt til rettighedshaverne i Danmark og i udlandet, hvis musik danner grundlaget for indtægterne. Det fremgår Kodas årsberetning, som er udgivet i dag.

Afsluttede forhandlinger og vækst på streamingmarkedet

Resultatet skyldes primært, at en række delingsforhandlinger med andre rettighedshavere blev afsluttet, hvilket udløste betalinger for tidligere års musikbrug på tv-området. 

Der har endvidere vist sig en positiv vækst på streamingmarkedet. I løbet af 2021 tegnede danskerne flere abonnementer hos serie- og videostreamingtjenester, og der kom sågar flere til. Det betød, at Kodas indtægter på området steg med 26 procent. 

Indtægterne fra udlandet gik desuden i en positiv udvikling, hvilket resulterede i, at de nåede deres højeste niveau til dato. Det skyldes primært en fremgang i indtægterne fra musikstreaming samt et samarbejde, hvor Koda og deres finske og norske søsterselskab, Polaris Hub, har indgået aftaler direkte med multinationale musiktjenester i stedet for at tilgå dem gennem udenlandske forvaltningsorganisationer som hidtil. Streaming af dansk musik har imidlertid ikke oplevet en markant fremgang i udlandet.

LÆS OGSÅ: KODA: Her er listen over mest indtjenende sange i 2021 - med én væsentlig udvikling

Kodas direktør, Gorm Arildsen, er meget tilfreds med samarbejdet med Polaris Hub.

"Resultatet af vores investering i Polaris Hub kommer tydeligt til udtryk i år. Denne konstruktion er netop årsagen til, at vi har opnået markant højere indtægter på udlandsområdet, fordi samarbejdet både øger korrektheden af betalingerne, men også sikrer, at pengene når langt hurtigere frem til Koda og vores medlemmer end tidligere. Jeg er derfor meget tilfreds med, at vi på så kort tid kan høste frugterne af samarbejdet om at sikre medlemmernes indtægter fra udlandet," udtaler Arildsen i en pressemeddelelse.

Se årets økonomiske resultater i hovedtal her:

Samlede omsætning: 1.033 millioner kroner
(966 millioner kroner i 2020)

Beløb til fordeling: 917 millioner kroner
(856 millioner kroner i 2020)

Omsætning koncerter: 42 millioner kroner
(46 millioner kroner i 2020)

Omsætning megakoncerter: 0,6 millioner kroner
(3 millioner kroner i 2020)

Omsætning baggrundsmusik: 81 millioner kroner
(90 millioner kroner i 2020)

Omsætning streaming af tv, film og serier: 123 millioner kroner
(78 millioner kroner i 2020)

Omsætning streaming og download af musik: 87 millioner kroner
(90 millioner kroner i 2020)

Omsætning tv: 340 millioner kroner
(320 millioner kroner i 2020)

Omsætning streaming - direkte licenseret i udlandet: 19 millioner kroner
(2 millioner kroner i 2020)

ANNONCE