Nyhed

Derfor dækker GAFFA ikke Ed Sheeran i Øresundsparken

Mere end 150.000 personer kommer – GAFFA gør ikke

I aften giver Ed Sheeran den første af i alt fire koncerter i Øresundsparken – koncerter, der i første omgang hurtigt blev meldt udsolgt, om end der her i sidste øjeblik er blevet frigivet enkelte ekstra billetter, så der i skrivende stund er annonceret ”få billetter” til alle fire shows. I alt kommer Sheeran til at spille for mere end 150.000 personer, og det bliver det største publikum i Danmark til en koncertrække med et enkelt navn – nogensinde.

Det ville derfor være oplagt for GAFFA at anmelde åbningskoncerten i aften, men det gør vi ikke, og det samme gælder de øvrige tre shows. Sheerans management har nemlig stillet det krav til professionelle fotografer, der vil dække koncerterne, at de skriver under på en såkaldt fotokontrakt. Det er en kontrakt, der sætter større begrænsninger for fotografering, end det normalt er tilfældet ved koncerter, og som giver Sheerans management ret til at sagsøge fotografen og mediet, hvis kontrakten bliver brudt – også hvis det sker utilsigtet.

I Sheerans tilfælde må vi kun bringe billederne én gang, og altså ikke genbruge dem ved senere omtaler af Sheeran, og vi må ikke sælge dem videre til for eksempel redaktionel brug i andre medier uden artistens godkendelse. Noget, som ellers er tilladt efter dansk lovgivning. Vi må heller ikke sælge billederne videre til kommerciel brug som for eksempel merchandise uden artistens tilladelse. Det må vi dog heller ikke efter gældende dansk lovgivning og er altså ikke noget, vi behøver skrive under på.

GAFFA ønsker ikke at skrive under på noget, der giver andre mulighed for at sagsøge os for noget, der ikke allerede er en overtrædelse af dansk lovgivning. Vi arbejder efter gældende dansk lovgivning på medieområdet, og den retter vi os efter – ikke hvad internationale managementagenturer stiller af krav.

Man kunne så spørge: Hvorfor ikke bare anmelde koncerten og så bruge et arkivfoto fra dengang, hvor man stadig godt måtte tage billeder af Sheeran uden at skrive under på noget? Men vi synes, aktuelle billeder fra den konkrete koncert er en del af den samlede anmeldelse, så hvis vi ikke kan få lov at tage billeder efter dansk lovgivning, vi vil heller ikke anmelde. Heller ikke selvom det er en rekordsættende koncert med et navn, som i øvrigt gav sin allerførste danske optræden til GAFFA-Prisen tilbage i 2011 – dengang måtte vi godt tage billeder uden restriktioner.

Sheerans management stillede samme krav, da han spillede i Tusindårsskoven i Odense i 2019, og dengang boykottede vi også.

Hvis I skal af sted, så rigtig god koncert. Vi ”nøjes” med at dække Smukfest og Grimfest ganske omfattende i de kommende dage.

LÆS OGSÅ: Derfor anmelder GAFFA ikke Tools danske koncert

ANNONCE