Nyhed

Franz Beckerlee fylder 80 år

Den gamle Gasolin-guitarist og produktive billedkunstner fylder rundt

Franz Beckerlee blev verdenskendt i Danmark og Sverige som guitarist, efter at han sammen med Wili Jønsson og Kim Larsen i 1969 dannede Gasolin'. Bandet blev 1970'ernes absolut mest populære danske rockorkester, og både plader og koncerter solgte i et hidtil uset omfang. I dag fylder Beckerlee 80 år.

"Hvis Gasolin' var de danske Stones, og Larsen var Mick Jagger, ja, så var Beckerlee Keith Richards. Men hans flamboyante ydre og ekspressive spillestil dækkede over en følsom, lidt sart sjæl, der ikke skulle finde forløsning i rockhedonismen, men i den tibetanske buddhisme, som er hans mentale livspartner den dag i dag. Længslen efter eftertanke ses legemliggjort i hans kolonihave, som er et studie i blomstrende zen".

Sådan beskrev den navnkundige (og i dag afdøde) musikskribent Torben Bille dagens runde fødselar på sin hjemmeside i forbindelse med Beckerlees 70 års fødselsdag for ti år siden.


Emotionelt kogepunkt

Beckerlee startede sin musikalske karriere som altsaxofonist. Inden tiden i Gasolin' spillede Franz Beckerlee i avantgarde-jazzgruppen Contemporary Jazz Quartet, en kvintet der ikke leflede for hverken presse eller publikum og delte vandene.

Da hidtil uudgivne optagelser med gruppen fra 1966-67 blev udgivet i 2000, skrev Politikens Boris Rabinowitsch om saxofonisten, at Beckerlee "i emotionel henseende ikke sjældent nærmer sig kogepunktet."


LÆS OGSÅ: Franz Beckerlee: Rolling Stones er en parodi

Beckerlees fascination af Jimi Hendrix gjorde, at han i 1969 skiftede saxofonen ud med guitaren og jazzen ud med rock. Da Gasolin' i 1978 gik i opløsning, blev det hurtigt en anden tilværelse for Beckerlee, der kort efter mødte op på socialkontoret med de hyppigt citerede ord: "Det går op og ned i showbizz".

Hans senere musikalske solokarriere kom aldrig på højde med den store popularitet i 70'erne og 80'erne.


Et overstået kapitel

Beckerlee forsøgte sig i 1984 som krimiforfatter, men kom uheldigt fra start, da det viste sig, at plottet i hans debutroman De gamle aber er de sjoveste mindede påfaldende meget om Stephen Frears-filmen Gumshoe fra 1971 med manuskript af Neville Smith.

Romanen blev kort efter udgivelsen trukket tilbage af forlaget Rhodos. Opfølgeren, De sjældne og truede arter fra 1985, blev ingen større succes.


Franz Beckerlee befandt sig i en årrække i Christianshavns Blues Band med nu afdøde Lone Kellermann som forsanger og blandt andre den gamle Gasolin'-trommeslager Søren Berlev. I dag er musikken lagt på hylden til fordel for et produktivt virke som billedkunstner.

"Det er for længst et overstået kapitel, og jeg vil altså hellere koncentrere mig om nutiden,"  sagde Beckerlee om sin musikkarriere til Sjællandske Nyheder i forbindelse med en udstilling sidste år. Her forklarede han samtidig, at corona-nedlukningen ikke havde haft den store indflydelse på hans daglige virke.

"Jeg gør det, som jeg altid har gjort. Jeg maler stort set hver eneste dag og ser kun få mennesker. Og det er næsten kun, når jeg skal ud at handle," udtalte den legendariske guitarist. 


ANNONCE