Nyhed

Københavnsk reggaefestival byder på internationale navne

Dubfest Copenhagen 2022 er den største reggae sound system-festival i Skandinavien nogensinde

En helt særlig og hæderkronet tradition inden for reggaekulturen kommer til København den 21.-23. juli, hvor den store soundsystem-festival DubFest Copenhagen rammer Refshaleøen.

Sound system-konceptet har sine musikalske rødder helt tilbage til 1940'ernes Jamaica, hvor fænomenet opstod som en kærkommen mulighed for den ofte fattige jamaicaner til at høre de nye toner fra studierne - uden at skulle investere i både pladespiller og plader.

Dj's læssede en lastbil med en generator, pladespillere og enorme højttalere og arrangerede gadefester, hvor publikum for en billig entré kunne høre tidens hits.


Soundsystemet Tom The Great Sebastian, der var grundlagt af den kinesisk-jamaicanske forretningsmand Tom Wong, er at regne som det første kommercielt succesrige lydsystem og påvirkede mange andre lydsystemer, der kom til senere.

I begyndelsen spillede sound systemerne amerikansk rhythm & blues-musik, men som tiden skred frem, og mere lokal musik blev skabt, ændrede det musikalske udtryk til at afspejle den lokale musiksmag.

LÆS OGSÅ: Reggae-festival i Smilets By


Sound systems forblev succesfulde op gennem 1970erne, da den konservative, engelsk-styrede jamaicanske statsradio JBC nægtede at spille folkets musik, hvilket de så i stedet gjorde.

Det gjorde sound systems mere populære til fester end levende musikere, og hurtigt begyndte specialbyggede lydsystemer at dukke op fra værkstederne hos specialister som Hedley Jones, der konstruerede højttalerskabe i garderobestørrelse kendt som "Houses of Joy".

Efterhånden som tiden skred frem, blev lydsystemerne større og større og var ofte i stand til at spille basfrekvenser på 30.000 watt eller mere.


Sound clash

En vigtig del af lydsystemkulturen er et sound clash, der bedst kan beskrives som en organiseret kamp mellem to lydsystemer.

Nogle af de første sound clashes kan dateres tilbage til 1950erne, hvor lydsystemer som førnævnte Tom The Great Sebastian og Duke Reids Trojan stødte sammen i det gamle Back-O-Wall (nu Tivoli Gardens) kvarter i Kingston. Nogle gange blev disse sammenstød voldsomme, hvor det ene lydsystem ødelagde det andet lydsystems udstyr.


Kort fortalt går sound clash ud på, at to eller flere sound systems kæmper mod hinanden med hver deres dj-sæt, og til sidst kåres der en vinder. Vinderen findes ved, at et dommerpanel voterer og publikum laver larm, når deres favorit-lydsystem nævnes.

Selvom lydsammenstød måske oftest er forbundet med Jamaica, udgør de også en integreret del af den sorte britiske kultur i London, hvor tidlige pionerer som Jah Shaka kørte sit legendariske sound system og engagerede sig i clashes så tidligt som i 1970'erne.


Franco Rossos kultfilm Babylon fra 1980 tilbød biografgængerne et kig ind i Londons sound systems og clash kultur med fokus på især bydelene Deptford og Brixton. I Danmark afviklede man i 2007 Dansk Sound Clash Mesterskab, men nu skal det altså være tid til den første reggae sound system-festival i Skandinavien, hvor internationale lydsystemer fra hele verden læger vejen forbi Refshaleøen i København.

Festivalen afholdes over tre dage fra den 21.-23. juli og der venter alle reggae-interesserede et sandt overflødighedshorn i lydsystemer fra såvel ind- som udland.

Under sloganet "tre dage med fred, kærlighed og sound system kultur" præsenterer DubFest både en lang række nye og lokale kunstnere samt nogle af de allerstørste navne fra scenen.


Arrangørerne lover et gigantisk hjemmebygget lydsystem, udendørs hyggeområder, mad- og hampboder, vinylsalg og sidst, men ikke mindst - en fantastisk stemning.

Store internationale navne på plakaten

De tre hovednavne burde være velkendte for alle med reggaeinteresse.


Den jamaicanske sanger Luciano brød allerede igennem i 1990'erne, hvor han hurtigt blev regnet som en af de bedste nye sangere på reggaescenen. Her 30 år senere leverer han stadig flere hits hvert eneste år, og den karismatiske sanger med den gyldne stemme stiller op i vaskeægte jamaicansk sound system-manér og leverer sange til varme vinyler i rotation på pladespillerne.

Aba Shanti-I har gennem mere end 30 år været blandt de største lydsystemer i England, men hans rolle i reggaen startede allerede i 1980'erne, hvor han var en del af Jah Tubbys World System. Aba Shanti-I er især kendt for sin dybe bas, der for alvor kan få ethvert lydsystem til at buldre helt ind til knoglerne.

O.B.F. fra Frankrig har været afgørende for, at reggae sound system-musikken i dag er almindeligt udbredt hjemme i Frankrig og andre europæiske lande. De er uovertrufne til at blande elementer fra andre populære genrer og stilarter med deres eget reggaeudtryk, så de på den måde når ud til helt nye fans, der måske ikke er så bekendte med reggaelyden.


Men det stopper ikke her: Fra Johannesburg, Sydafrika kommer Kebra Ethiopia, der bruger roots-reggaemusikken som et våben og en kamp for at skabe en socioøkonomisk bevægelse, hvor der er lige dele plads til humanitære spørgsmål samt dyb meditation. Kebra Ethiopia har aldrig tidligere været i Danmark.

Roberto Sanchez fra Spanien har under pseudonymet Lone Ark stået bag en lang række eminente reggaeudgivelser siden slutningen af 1990'erne fra sit analoge Lone Ark Studio i det nordvestlige Spanien. Med sig i København har han den spændende engelske sanger Benjammin, der stemmemæssigt ofte sammenlignes med Burning Spear.

Festivalen byder også på den interessante dub- og reggaeartist Fikir Amlak fra Californien og den italienske DJ Sista Habesha. Skandinavien præsenterer stærke sound systems som Deng Deng HiFi, Victor Ba, Meditative, Simmer Down - alle fra Sverige - Roots Invasion og Roastfish & Cornbread fra Norge samt, fra Danmark, Dub Manza, Unity HiFi, Mbizo, Ras Money, Freetown Sounds, Roots Resonance og Black Lady Fingers.


Du kan finde praktisk information om arrangementet og købe billetter lige her.

ANNONCE