Nyhed

Overblik: Stjernerne protesterer over amerikanske abortstramninger

Mange musikere reagerer stærkt på afskaffelsen af den forfatningssikrede ret til fri abort i USA

I juni måned afskaffede den amerikanske højesteret de facto den forfatningssikrede ret til fri abort, som har været gældende i USA siden 1973. Dermed er det nu op til de enkelte delstater at afgøre, om aborten skal være fri.

Der er efter manges opfattelse tale om et voldsomt tilbageslag i forhold til kvinders ret til at bestemme over egen krop. Og også i musikkens verden har en lang række store stjerner ytret sig særdeles kritiske i kølvandet på den reaktionære reform.

Både på sociale medier og fra scenen på blandt andet forrige weekends Glastonbury Festival har en lang række topnavne ytret deres uforbeholdne mening - og nogle kunstnere har også sat handling bag ordene og doneret større pengebeløb til kampen for abort-rettigheder.

Her er et overblik over de seneste par ugers protester

1. Phoebe Bridgers kunne opleves på årets Roskilde Festival. Weekenden forinden optrådte hun på britiske Glastonbury, hvor hun sendte en hilsen til "alle de her ligegyldige, gamle røvhuller som forsøger at fortælle os, hvad vi skal gøre med vores kroppe."

2. Den 42-årige popstjerne Pink, alias Alecia Beth Moore, gjorde sin holdning klart på Twitter i vanligt bramfri stil efter højesteretsafgørelsen. "Lad mig være tydelig," indledte Pink et opslag, som fortsatte:

"Hvis du mener, at regeringen hører hjemme i kvinders livmoder, en homoseksuel persons liv, business eller ægteskab eller at racisme er okay - THEN PLEASE IN THE NAME OF YOUR LORD NEVER FUCKING LISTEN TO MY MUSIC AGAIN. AND ALSO FUCK RIGHT OFF. Er vi enige?"

3. Ligeledes på Twitter erklærede Taylor Swift sig "totalt forfærdet" over beslutningen. Swift gen-tweetede Michelle Obamas opslag om afgørelsen og skrev selv ovenfor: "Jeg er totalt forfærdet over, at det er her, vi er - at dagens beslutning her frataget kvinder retten til deres egen krop, efter at så mange mennesker har kæmpet i mange årtier for netop dét."

LÆS OGSÅ: Billie Eilish udskælder Texas’ abortlov under koncert

4. Countryrockeren Lukas Nelson - søn af legendariske Willie Nelson og backingmusiker for Neil Young i bandet Promise of the Real - har skrevet og delt en ny sang, som på bedste countrymanér anskueliggør problemet, så alle kan være med

5. Rage Against the Machine har aldrig lagt skjul på deres dedikerede, politiske engagement - og vilje til at støtte udvalgte sager. I et opslag på Instagram meddeler Zack De La Rocha, Tom Morello og kompagni, at de har doneret knap 3,5 million danske kroner til kampen for abortrettigheder i Wisconsin og Illinois - to af de 26 stater, som ifølge bandet kan forventes at indføre markante begrænsninger af kvinders ret til abort.

6. Den texanske rapper med kunstnernavnet Megan Thee Stallion optrådte på Glastonbury, kort før hun satte kursen mod Roskilde Festival i sidste uge. På den britiske festival erklærede hun, at hendes hjemstat gjorde hende stærkt pinligt berørt i øjeblikket - og fik publikum til at råbe "my body, my motherfucking choice" i kor.

7. Lizzo har meddelt på Twitter, at hun donerer cirka 3,5 million danske kroner af indtægterne fra sin forestående turné til non-profit-organisationen Planned Parenthood. Koncertarrangøren Live Nation har indvilliget i at matche beløbet - altså smide en tilsvarende sum, så i alt syv millioner kroner smides i den gode sag.

8. Den newzealandske stjerne Lorde sagde det kort under sin optræden på Glastonbury: "Fuck højesteretten!" Det rapporterer NPR.

9. Green Day gav koncert i London den 25. juni, hvor nyhederne fra hjemlandet landede. "Fuck Amerika! Jeg frasiger mig sgu mit amerikanske statsborgerskab!" erklærede forsanger Billie Joe Armstrong fra scenen.

10. Landsmanden Jack White reagerede på nyheden med at dele en længere politisk analyse på Instagram. Ifølge guitaristen og sangeren ligger problemet ikke mindst i det amerikanske to-parti-system og den måde, tidligere præsident Donald Trump gødede jorden for den aktuelle tilbagerulning af kvinders rettigheder i USA.

Foruden de ti nævnte har en lang række andre musikere reageret på højesteretsafgørelsen. Det gælder blandt andre Cat Power, Janelle Monae, Lily Allen, Olivia Rodrigo, Amanda Shires, Justin Vernon, Madonna, Dua Lipa og Mariah Carey.

På Roskilde Festival i weekenden gik beslutningen heller ikke ubemærket hen. Her talte St. Vincent blandt andet om en "tilbagevenden til middelalderen" med henvisning til udviklingen hjemme i USA.

 

ANNONCE