Nyhed

MEDIEFORLIG: Kulturministeren vil have bedre kønsbalance – men ingen tvang

"Aftalepartierne er enige om, at der er behov for en øget bevidsthed omkring kønsulighed i mediebranchen"

Lørdag den 21. maj præsenterede kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen en ny medieaftale indgået af den socialdemokratiske regering samt Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne – altså hele rød blok samt et enkelt borgerligt parti, Kristendemokraterne. 

I aftalen kan man blandt andet læse, at aftalepartierne vil have mere fokus på den skæve kønsbalance i mediebranchen:

"Aftalepartierne er enige om, at der er behov for en øget bevidsthed omkring kønsulighed i mediebranchen. Derfor skal modtagere af mediestøtte og af midler fra Public Service-puljen udarbejde en køns-selvangivelse i forbindelse med modtagelse af midler, som der i forvejen er praksis for hos DFI (Det Danske Filminstitut, red.), med henblik på en samlet, aggregeret offentliggørelse af data."


Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen vil dog ikke tvinge eksempelvis de offentligt støttede radioer at spille lige mange mandlige og kvindelige kunstnere.

"Der er en massiv overvægt af mandlige musikkunstnere, der bliver afspillet i radioen, og det skal vi have et indblik i," siger hun til Kulturmonitor og fortsætter:

"Vi vil ikke tvinge medierne til en ligelig kønsfordeling, men vi skal have adgang til tallene for kønsfordelingen, så vi kan have en debat på et oplyst grundlag," siger hun.

Denne tilgang bliver hilst velkommen hos flere musikerorganisationer.


I Dansk Musiker Forbund skriver forperson Sys Nyengaard, næstforperson Thomas Sandberg og anden næstforperson Henrik Jensberg på forbundets Facebook-profil:


"Vi glæder os også over de gode takter i forhold til diversitet og kønsbalance. Herunder blandt andet, at det vil blive skrevet ind i DRs public service-kontrakt og TV2s public-service-tilladelse, at de skal arbejde med at skabe større mangfoldighed og diversitet – blandt andet i forhold til valg af musikere."

I sangskriverorganisationen Autor skriver næstforperson Lasse Matthiesen på organisationens Facebook-profil efter at have nævnt forligets fokus på ligestilling og diversitet: ”Der er grund til at råbe og danse en lille glædesdans for os, der ønsker at have medier som DR og TV2 skal tage ansvar for, at hele vores musikliv kommer ud til danskerne – for ikke at nævne, der nu endelig bliver afkrævet streamingtjenesterne at bidrage til vores kultur.” 

Der har i en årrække været en stor overvægt af mandlige kunstnere på DR's musikprofiler, om end udviklingen i de seneste år er gået mod en mere lige kønsbalance.


ANNONCE