Nyhed

Tegn på stemmefusk ved Eurovision Song Contest: "Det er en regulær skandale"

Der bliver nu stillet spørgsmålstegn ved konkurrencens integritet

Efter en uge med en rygtemølle, der har drejet sig om, hvorvidt der var stemmefusk ved sidste uges anden Eurovision-semifinale, er der nu dårlige nyheder. Ifølge EBU (European Broadcasting Union) har man nemlig opsnappet et irregulært mønster af juryernes stemmer fra henholdsvis Montenegro, Polen, Georgien, Rumænien, San Marino og Azerbaijan. Det skriver EBU i en pressemeddelelse.

Fire ud af de seks lande har nemlig uddelt top-point til hinanden. Eksempelvis stemte Azerbaijan sådan, at deres top fem var Polen, Georgien, Rumænien, Montenegro og San Marino. I Montenegros tilfælde består top seks af disse andre lande, og i Polens tilfælde er fire ud af de fem blevet stemt på, i top fem.

”Det er en regulær skandale, og det er med til at underminere troværdigheden om afstemningsformen i Eurovision, som skal være gennemskuelig og fair for alle og beror på, at alle har en lige chance,” udtaler den danske Eurovision-ekspert og tidligere kommentator Ole Tøpholm til DR.dk

I Eurovisions stemmeregler er der forskellige karakteristika for snyd, og et af dem er, hvis juryen ser et tydeligt mønster.

Ifølge DR.dk fik snyderiet dog ikke indflydelse på det endelige resultat af, hvem der gik videre til finalen, blandt andet fordi jurystemmerne kun tæller med 50 procent, mens publikumsstemmerne tæller de øvrige 50 procent.

ANNONCE