Nyhed

Ukraines præsident vil afholde Eurovision Song Contest i sønderbombet by

Volodymyr Zelenskyj påtager sig værtskabet, selvom hans land er i krig med Rusland

Som bookmakerne forudså, vandt Ukraine lørdag Eurovision Song Contest, hvor Kalush Orchestra med sangen "Stefania" sejrede med det største antal point, en vinder nogensinde har modtaget i sangkonkurrencen.

Kort efter kommenterede Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj sejren på Facebook, hvor han blandt andet skrev følgende, her oversat af Ekstra Bladet:

"Vores mod imponerer verden, vores musik erobrer Europa! Næste år er Ukraine vært for Eurovision. For tredje gang i historien. Og som jeg tror: Ikke den sidste. Vi vil gøre vores yderste for en dag at være vært for deltagere og besøgende i Eurovision i ukrainske Mariupol. Fri, fredfyldt, genoprettet."

Den sønderbombede havneby Mariupol er en af de hårdest ramte byer under den igangværende russiske invasion, en stor del af indbyggerne er flygtet, og lige nu har Rusland overtaget kontrollen med hele byen bortset fra et stålværk, hvor ukrainerne stadig yder modstand. Det er da også værd at bemærke, at Zelenskyj skriver, at han drømmer om "en dag" at kunne arrangere Eurovision Song Contest i Mariupol, og altså ikke næste år.

Skulle det ske, at det krigshærgede Ukraine ikke bliver i stand til at afholde Eurovision Song Contest, bliver det ikke første gang i konkurrencens 66-årige historie, at et vinderland ikke afvikler showet det følgende år. Det er ifølge Ekstra Bladet sket seks gange tidligere, senest i 1980, hvor Holland tilbød at afholde showet, efter at Israel vandt to år i træk og sagde nej tak til at holde showet anden gang af økonomiske årsager.

ANNONCE