Nyhed

FOTOUDSTILLING: 51 kvindelige artister slår et slag for ligestilling og diversitet

GAFFA.dk – alt om musik

Ovenfor: To af portrætterne fra udstillingen, med henholdsvis Brimheim og Hanne Boel

Der er fernisering 4. marts klokken 16-19 i Vega

51 kvindelige artister medvirker i fotoportrætserien 50/50, som slår et slag for diversitet og ligestilling i musikbranchen. Projektet er igangsat af fotograferne Merle Mejlby og Christina Jensen samt makeupartist Stephanie Asi Brix. De er nu klar med fernisering på fredag den 4. marts klokken 16-19 i Vega i København, skarpt efterfulgt af udgivelse af fotobog den 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag.


Vi har talt med Christina Jensen, som til daglig er selvstændig fotograf og journalist og har arbejdet for eksempelvis Roskilde Festival, DR og Universal Music. 

– Fra starten af dette projekt har vi været opmærksomme på, at det er et positivt projekt. Vi er ikke sure eller vil råbe op, men snarere påpege et problem, og om vi ikke skulle gøre noget ved det.

Ferniseringen den 4. marts er gratis og vil foregå i Store Vegas foyer, og udstillingen med de 51 billeder af kvindelige artister vil hænge langs trappeopgangene til koncertsalene. Her vil de kunne ses frem til den 19. april.


Som et ekstra indspark til ferniseringen gæster en af de medvirkende artister i serien, AVIAJA, arrangementet for at levere et dj-sæt, som er baseret på musik fra de artister, der medvirker i 50/50.

– Mange af de medvirkende i 50/50 synes, det er fedt, at de ikke skal sige noget. De vil vise, at de er her, og at de gør noget, uden nødvendigvis at deltage verbalt i ligestillingsdebatten.

Christina Jensen fortæller, at især tal fra musikorganisationen Gramex og DR var katalysator for projektet. Gramex kunne i 2019 melde, at det da var tredje år i streg, der ikke var en kvindelig artist i deres top 10-lister over de mest spillede kunstnere i dansk radio og tv. Derudover kunne DR i efteråret berette, at kun 26 procent af deres musikindhold var af kvindelige artister. 


– Nøgleord for projektet er ligestilling, diversitet og repræsentation, og det har vi fokuseret på i udvælgelsen af de 51 artister. De afspejler forskellige genrer og aldersspænd, og de er på forskellige stadier af deres karriere. Vores overordnede mål er at sætte fokus på den skæve kønsbalance i musikbranchen. Det håber vi, 50/50 kan være med til.

Alle er velkommen til ferniseringen på fredag den 4. marts klokken 16-19 på Vega. 50/50 bliver derudover udstillet senere i løbet af 2022 på Musikhuset i Aarhus, Forbrændingen i Albertslund samt Værket i Randers. Datoer kommer snart.

Fotobogen udgives på Byens Forlag den 8. marts.


Find ud af mere om 50/50 på deres Instagram-side, @halvtredshalvtreds.dk eller www.halvtredshalvtreds.dk. 

De portrætterede kunstnere er:

Alberte Winding, Annika Aakjær, Astrid Engberg, Aviaja, Betty Bass, Brimheim, Caroline Henderson, Dicte, Ea Kaya, ELBA, Ericka Jane, Fallulah, FVN, girlcrush, Goldie6is, Hanne Boel, Iris Gold, Josephin Bovién, Julie Ellinor, Karen Mukupa, Katinka Bjerregaard, Kinck, Kira Skov, Konvent, Lis Sørensen, Lowly, Lydmor, Lærke Emilie, Maddy, Mags, Maja og De Sarte Sjæle, Melissa Inya, Mendoza/Vita Dosa, MOZAÍK, Nabiha, Nana Jacobi, NIKOLINE, O/RIOH, Off Bloom, Pauline, PRISMA, Rebecca Lou, Reveal Party, Rosa Raye, Sitrekin, Stine Bramsen, Sys Bjerre, Søs Fenger, The Savage Rose, Velvet Volume, Yakuza 


LÆS OGSÅ: Ny rapport belyser, hvilke udfordringer kvinder i musikbranchen står over for

ANNONCE