Nyhed

Roger Waters i åbent brev til ung ukrainer: ”Det er en gangsters handling”

GAFFA.dk – alt om musik

Den britiske musiker, aktivist og tidligere Pink Floyd-frontmand Roger Waters har udtalt sine holdninger til Putin og krigen i Ukraine i et åbent brev til en 19-årig ukrainer.

19-årige, ukrainske Alina Mitrofanova skrev for nylig et brev til Roger Waters, der er kendt for sine meget udtalte holdninger til krig og korrupte, magtliderlige verdensledere, og bad ham give sit besyv med:

”Jeg beder Roger udtale sig offentligt om denne krig, for jeg kan stadig ikke forstå, hvordan en person, der har skrevet så mange anti-krigstekster, stadig ikke har sagt noget om denne tragedie endnu.”

Selvom Mitrofanova er bevidst om, at Waters holdning måske er en anden end hendes, opfordrer hun stadig til opråb og siger at ”det er bedre end at tie stille, for i denne situation er stilhed en af de værste fjender”.

Roger Waters har nu svaret tilbage med en tilhørende video (se nedenfor), hvor begges breve ruller over lyden af den nyligt genindspillede ”The Gunner’s Dream” fra Pink Floyds The Final Cut.

”Kære Alina. Jeg læser dit brev, jeg føler din smerte, og jeg er frastødt af Putins invasion af Ukraine, det er en kriminel fejl, en gangsters handling, og der skal ske en øjeblikkelig våbenhvile.”

”Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at hjælpe med at få afsluttet denne forfærdelige krig i dit land, alt ud over at vifte med flag i støtte til slagtningen. Det er det, gangsterne vil have os til, de vil have os til at vifte med flag. Det er sådan, de deler os og kontrollerer os, ved at opfordre til viften af flag, og lægge et røgslør af fjendskab og blænde os for vores medfødte evne til empati, mens de plyndrer og voldtager vores skrøbelige planet.”

Waters har tidligere udtrykt sympati for Putin og Ruslands annektering af Krim-halvøen, og at det var fremprovokeret af Ukraines afsætning af den tidligere pro-Rusland-præsident Viktor Yanukovych.

Han har dog siden skiftet holdning og skrev i sidste uge en kronik i Brave New Europe hvor han omtalte Rusland som værende et ”rendyrket, neoliberal kapitalistisk gangsterparadis, modelleret under deres forfærdelige omstrukturering under Boris Jeltsin (1991-1999) efter USA.”

Waters udtaler ydermere i brevet til den unge ukrainer sine holdninger til resten af verdens både nulevende og tidligere ledere og deres respektive krigsføring:

”Desværre er dog mange ledere gangstere, og min afsky for politiske gangstere startede ikke sidste uge med Putin. Jeg var frastødt af gangsterne Bush og Blair, da de invaderede Irak i 2003, og jeg var, og er stadig frastødt over gangsterregeringen Israels invasion af Palæstina i 1967 (…). Jeg var frastødt af gangsterne Obama og Clintons ordrer til den ulovlige bombning af Libyen og Serbien.”

Waters udtrykker derefter sin sympati for Alina Mitrofanova og hendes familie, med reference til sit tab af familie under Anden Verdenskrig, hvor han mistede sin far og farfar. Han er dog uenig i hendes udsagn om, at der ”200% sikkert ikke er nynazister” i Ukraine, og pointerer, at ”både Azov Bataljonen i den ukrainske hær, Den Nationale Milits og C14-gruppen er velkendte, selverklærede nynazister.”

Han slutter brevet med et løfte om svar og opslag, skulle Alina have lyst til at svare på hans udtalelse plus et PS:

”PS. Have you got a dog? If so please send a pic.”

LÆS OGSÅ: Roger Waters: ”Joe Biden er en forfærdelig person”

ANNONCE