x
De La Soul: And the Anonymous Nobody

De La Soul
And the Anonymous Nobody

De La Soul er tilbage med voksent og vildtvoksende album

GAFFA

Album / AOI
Udgivelse D. 26.08.2016
Anmeldt af
Peter T. Aagaard

Long Island-gruppen De La Soul definerede med 3 Feet High And Rising fra 1989, hvor anderledes man kunne sammenskrue et rapalbum. Over tonsvis af kreative samples rappede de om blomster, mens andre rappede om pistoler. Trioen har indtil nu begået otte album, og ingen af dem er dårlige. Det er det niende heller ikke, selvom det visse steder kæmper for at være det.

And The Anonymous Nobody går stilistisk debuten i bedene, blot er det nu blevet for dyrt at cleare samples. I stedet har gruppen indspillet timevis af originalmusik, der er blevet klippet og klistret om til hiphop-beats. Det er de sluppet ret godt fra, selvom man selvfølgelig mister samplingens iboende genlyd.

Pladen har en gennemgående varm stemning, hvor kakofoniske melodistykker får lov at spille sammen. Særligt på Pain med besøg fra en legesyg Snoop Dogg i topform og Trainwreck fremstår som gode, tidløse De La Soul-numre. Det er også en fornøjelse at lytte til især Posdnous, der i en alder af 47 stadig viser, hvordan man sætter rapskabet på plads. 

Alligevel er det, som om Plug 1, 2 og 3 farer vildt et sted på albummet. Måske er det det enorme galleri af gæster, der ikke giver gruppen lov til at være sig selv. Når de samarbejder med folk uden for deres egen genre, som David Byrne fra Talking Heads, lader de gæsten overtage roret. For en gruppe, der lever af at være unik, er det fatalt at miste styringen.  

And The Anonymous Nobody er det album, De La Soul selv ville lave uden indblanding fra pladeselskaberne. De vender tilbage til rødderne med en voksen og vildvoksende blomst. Så gør det ikke så meget med skønhedspletterne. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA