Bob Dylan: The Lyrics 1961-2012 - Teksterne

Bob Dylan
The Lyrics 1961-2012 - Teksterne

Opdateret og aktuel udgave af mesterens samlede sangværk

GAFFA

Bog / Gyldendal
Udgivelse D. 16.12.2016
Anmeldt af
Espen Strunk

Det må være et spørgsmål om temperament, om man vil kalde det rettidig omhu eller rendyrket kassetænkning, når Gyldendal nu udsender Dylans samlede sangværk i opdateret udgave. I hardback, 679 sider, illustreret – og med et lille mærkat på forsiden hvor der står ”Nobelprisen i litteratur.”

Uanset set hvad, er der – i sagens natur – tale om et monumentalt værk, og samtidig naturligvis et nyttigt referencepunkt til den, som ønsker at byde ind i øjeblikkets diskussion om, hvorvidt den 75-årige mestersangriver fra Minnesota nu også skulle have haft den dér Nobelpris.

For mig at se har spørgsmålet aldrig været, om Bob Dylan burde have haft Nobels Litteraturpris, men snarere, hvorvidt man yder Dylan retfærdighed vil at tildele ham prisen. For Dylans værk er netop et levende værk, hvor lyrikken kommer til live i fremførelsen. På plade eller – allerbedst – i livesituationen.

Derfor er Dylans tekster på tryk også per definition lyrik taget ud af sin kontekst – uanset hvor rar en bog Teksterne 1961-2012 ellers er at have stående på reolen.

Jeg mener: Alle teksterne optrykt; fra de tidlige års sammenskrivning af protestpoesi og bibelsk billedsprog (A Hard Rain’s a-Gonna Fall, for eksempel, som Patti Smith fremførte ved årets Nobel-ceremoni i Stockholm i Dylans fravær) til midttressernes frit fabulerende billedsprog fra Bringing it all Back Home til Blonde on Blonde.

Og videre over midthalvfjerdsernes (Blood on the Tracks, Desire, Street Legal) på éen gang episke og enigmatiske (western-)dramaer via Oh Mercys afmålt dystopiske doseringer og endelig til teksterne fra den stribe mesterskiver, Dylan har udgivet efter årtusindskiftet.  

Og flot er den, den nye udgave. Nu opdateret med teksterne frem til og med Tempest fra 2012 (eftersom Dylans efterfølgende to udgivelser har været coveralbum, red.).

Men den sjette stjerne – den funkler først, når Dylan bringer teksterne til live: På scenen, aften efter aften.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA