x
Respekt til Suspekt og respekt fra Suspekt

Suspekt, SCC, Aarhus

Respekt til Suspekt og respekt fra Suspekt

Anmeldt af Andreas Vedel Jensen | GAFFA

Udenfor Scandinavian Congres Center i Aarhus havde foråret denne sidste fredag i marts fået temperaturen op på i hvert fald gode 15 grader. Suspekt havde – som forudset – fået solgt alle billetter til denne første kæmpekoncert ud af tre (Aarhus, Aalborg, København). Og i takt med at hallen blev fyldt op med et feststemt publikum og fanskare, steg temperaturen ligeledes inden døre. Der var sved på panderne allerede i timerne inden koncertstart. Men for trofaste Suspekt-supportere er man måske vant til en koncertkamps hede, for man havde forberedt sig: shorts og blazer, kort nederdel og synlig kavalergang (ja, dette ord bruges stadig), eller tøjet var blevet erstattet af merchandise T-shirts med påskriften ”Jeg bollede hende i går” (med en fed pil til venstre). Skulle man komme på afveje og begynde at overveje, om Suspekts sprogbrug kunne støde nogen, kan man roligt slappe af – det er skarpt, sexinteresseret og intenst, men også ”lækkert fucking slesk”, som en pige på et tidspunkt under koncerten ville fortælle mig.

Suspekt gik på præcist på slaget, åbnet op af storskærme, der kort tordnede billeder af Jorden set fra rummet op, jorden med en stor Suspekt-stjerne på. Iklædt en hvid pelsvest åbnede Orgi-E scenen, med en perlerække af gruppens nye og tidligere numre, bl.a. "100% Jesus", "Skudtæt", "Brænder Byen Ned" og "Ruller Tungt". Bai-D var hurtigt stødt til, iklædt en semilang sort frakke og solbriller. Fuld gas fra starten, stor fyldig trommelyd fra de hele to trommeslagere og basrytme fra Rune Rask, et fysisk beat, der kunne mærkes i kroppen. Trioen med lejesvende var samlet, og foran scenen var publikum helt med.

Et frirum for ligestilling?

Midt på scenen havde gruppen medbragt en sort Mercedes Benz-bil. Motoren var udskiftet med et v-cylinderlignende fadølsanlæg, der kunne forsyne gruppen med iskolde fadøl under den over to timer lange koncert, som i lige så høj grad kan betegnes med Suspekts egne ord – en folkefest. For ligesom Suspekt er feststemte, eller livsstemte, er deres publikummer. En meget stor del af publikum kunne alle teksterne udenad og sang og rappede med. Siddende på skuldrene af en anden, gyngende med hænderne over hovedet, stående alene, sammen med venner eller kærester.

Efter at have skålet med hinanden på scenen og med publikum og spurgt Aarhus ”om vi var i live” – et spørgsmål, der under denne koncert faktisk gav mening, og ikke nødvendigvis afkrævede et brøl fra publikum – vendte Suspekt tilbage til deres spæde start med deres allerførste sang, som de fremførte ved DM i rap i 1997. Og her kom noget frem om den ærlighed og ligefremhed og kærlighed, der både er meget eksplicit, men også meget uudtalt i deres tekster, såvel som i deres historie, der blev kortlagt i "Midt I En Drøm": ”For det hele var en drøm, som måtte udføres. Uden nogensinde at sælge ud, men fucking gennemføres”. Suspekt har fulgt deres egen kurs som et loyalt arbejderparti med værdierne i orden. Igennem en efterhånden længere række af pladeudgivelser, koncerter og videoer har de fået etableret en scene eller et rum, hvor det bliver næsten poetisk at tale om at nedkneppe, at skyde den ind i den sorte stjerne eller bare tage kussen med en viagrastiv pik. Et frirum for ligestilling måske?

Varme knus og øjenkontakt

I hvert fald har Suspekt skabt en scene for dansk hiphop. Og dette kom bl.a. til udtryk i bandets kærlige omgang med gæsteoptrædener, hvor varme knus og øjenkontakt bevidner, at disse folk har noget på hjerte. Under koncerten dukkede bl.a. Tue Track fra Malk de Koijn og Jooks op og gæstede sangen ”Rolig Rolig”. Benjamin Hav fra Benal, som ligeledes har været inde over nogle produktioner, kom på scenen og demonstrerede, hvordan man også kraftfuldt kan levere et budskab. Ind på scenen kom også Simon Jul, med tanktop, langt hår og lædercap. Han dukkede op et par gange og brillerede på både den stærke og rørende ”Lings Sang” og i allersidste nummer, ”Søndagsbarn”, med en lang – Guns N' Roses'sk – guitar solo/duo med Suspekts for øvrigt nye medlem, den anden guitarist – i hvert fald blev han døbt i fem flasker champagne under koncerten af en præstelignende skikkelse i en ceremoni, som godt kunne være virkelig for suspekt.

Alt i alt – stor respekt til gruppen Suspekt, for at holde ved sine værdier og tage sig selv alvorligt – og for at tage sit publikum alvorligt. Og endnu mere for at gøre det på den måde, dé gør det – uhøjtideligt, ægte og med fuld knald på festen og det fælles amoralske. 6 stjerner for en koncert, som er udsøgt for mange – men måske ikke for alle.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA