x
Lågsus: Danmarkshistorie

Lågsus
Danmarkshistorie

Mere dynamisk og dansabel Danmarkshistorie skal man lede længe efter

GAFFA

Download / DR
Udgivelse D. 13.12.2017
Anmeldt af
Michael Jose Gonzalez

P3-værterne Nicholas Kawamura og Pelle Peter Jensen har i løbet af det forgangne år bedt en række prominente danske kunstnere om at fortolke et stykke af Danmarkshistorien. Reglerne var: Tag et stykke Danmarkshistorie og lav det om til musik med fuld kunstnerisk frihed, og det er der kommet en absolut vellykket håndfuld sange ud af fra Shaka Loveless og Suspekt, Fallulah, Raske Penge, Benal og Nik & Jay.

Suspekt og Shakas favntag med den del af konsekvenserne af at være krigsførende nation, der handler om de hjemvendte soldater, er uhyre vellykket. Og kunstnerisk findes der flot fælles fodfæste på Velkommen Hjem, der sagtens kunne have været en del af både en Suspekt- eller en Shaka-plade. Stærkt og rørende.

Fallulahs Solarium er en flot og energisk popsang med solen og offeret i centrum. Et fængende melodisk udstyrsstykke, som vi har lært at forvente det af den sprudlende sangerinde. Og linjen "I mit blod som et narkotikum" kan også fint bruges til at beskrive det brusende omkvæd.

Blodsukker beskriver Raske Penge slaveoprøret på De Dansk Vestindiske Øer, og det lykkes forbilledligt med musikalsk fremdrift og en ordrig tekst at levere en decideret historisk fortælling, man kan danse til, samtidig med at man får udvidet sin horisont og stof til eftertanke.

Benal tager udgangspunkt i vikingernes bersærkergang på deres hæsblæsende bidrag til foretagenet, hvor det går ned i tempo i omkvædene, mens versene galopperer derudad, og Benjamin Hav viser, at han nok er den eneste rapper herhjemme, der med stor autoritet kan levere linjer som ”Det her er John Mogensen på en knallert, halv flaske snaps, mens himmelen kalder, hvor gammel ka’ man være, når man ikk’ har nogen alder?” Besættende Bersærkergang fra Benal, indeed.

Fremtiden er i fokus på Nik & Jays Alien, hvor de to verdensmænd ser med bekymring mod horisonten og frustreres over den materialisme, der tager fokus fra de virkelige problemer, vi burde bakse med herhjemme. ”Storbyboer, storforbruger” rimes der reflekteret, og hvis sangen her er indikator for duoens fremtidige formåen, er der gode ting i vente.

Jeg krydser fingre for en ”vol. 2” – eller endnu bedre: et helt album til næste år. Mere dynamisk og dansabel Danmarkshistorie skal man lede længe efter.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA