x
TopGunn gav Tivoli københavnerstang

Topgunn, Fredagsrock, Tivoli

TopGunn gav Tivoli københavnerstang

Anmeldt af Peter T. Aagaard | GAFFA

Finurlig oplevelse, alligevel. At gøre sig klar til at cykle ind til TopGunn-koncert i Tivoli og så opdage, at han har udgivet et splinternyt album blot et par timer forinden. 

På den måde formår han stadig som en filurkat at dukke op ud af ingenting, med et kæmpe smil og nye eventyr. Til fredagsrock har TopGunn dog ikke i skikkelse af en filur. I stedet er han klædt i gult fra top til tå, selv garnet er gulnet – han ligner en kæmpestor københavnerstang. 

Den tidligere Cheff Records-sanger/rapper/producer/lyddreng har efterhånden stjernestatus, så intet er mere passende end at han lægger ud med ”6 Liter”, hvorpå det med Brun Punktum-parafrase lyder “Jeg er for kendt til det her sted…”  Og kendt er han. Ungerne strømmer til, og der er sodavandsdiskotek i Tivoli for alle pengene. De skråler med på “Længe siden”, så det er en fryd. 

Selvom det ret beset mere er popmusik med dyb bas end hiphop, må man bare anerkende, at det er medrivende. TopGunn selv lader sig også rive med af musikken. Han tonser rundt på scenen, der er lavet i to plateauer med visuals, der konstant kører bag ham. 

Opbyggelige budskaber om klima og røvpolitik  

Langt de fleste af numrene har et temmelig selvindlysende budskab, gad vide hvad eksempelvis “Man kan ikke stole på en pige med en lille røv” handler om? Ikke desto mindre er det overordnede budskab om at søge kærligheden, støtte vennerne og være lidt fræk imens. Samtidig er der en befriende selvironi i den unge mand, der skal til at finde ud af, hvordan man er er voksen. “Planeten den er ved at brænde sammen, det er derfor vi kan stå her i 24 grader”, griner han.  

Vi får lov at nyde tre numre fra det nye album, 1991: “Familie", “Detaljen” og “Hyg hver dag”, der lægger sig fint i tråd med det Topgunn-univers, vi kender. Det er letfordøjeligt og har en musikalitet, der hænger fast i både øregang og mellemgulv. Det er tydeligt i arven fra gadefesterne, at TopGunn forstår at sætte gang i publikum.

Mere udsyn og substans fra et spraglet gæstegalleri 

Der er dog også numre med mere udsyn og substans. På “Mig og mit hoved” bevæger han sig næsten stream of consciousness gennem sin livshistorie over et hæsblæsende breakbeat, og på “Hold ud” lyder det fx "Hold ud", det si'r de der, hvor jeg er fra / Det helt normalt her, at man ingen penge har / Men ingen folk skammer sig, alle folk skaffer bare / Nørrebro i København med hælervarer på kaffebar”. 

At hans galleri af gæster på scenen er så spraglet som den nyeste, sygeste gaderapper, Fouli, reggaens gammelsmølf, Raske Penge og teenage-spradebasserne, City Boiz, siger noget om, hvor bredt han favner. Hans evne til at hoppe fra et overpoppet club-univers og ud i gadens realiteter er imponerende.

Publikum Helmig’er sangen 

Mod slutningen står den på ren fællessang-hitparade. Københavnerstangen behøver ikke sige andet end “Hvasså?” da de første toner af “Kongens have” lyder, og så Thomas skråstreg Hugo Helmig’er publikum ellers hele sangen for ham. Finurlig oplevelse, alligevel. 

Efterhånden har multitalentet TopGunn fundet sin rolle i musiklandskabet. Det er let, fræk og catchy underholdning, hvor man allligevel får en overraskelse eller to sneget ind ad bagvejen. Dette var ikke en TopGunn-koncert, der kommer til at vælte verden. Ej heller kommer hans nye album til det. Men begge har deres kvaliteter som god, uforfalsket popmusik. 

Sætliste:

6 liter
Længe siden
21
Man kan ikke stole på en pige med en lille røv
Ingen andre
Million
Mig og mit hoved
Tilbud
Hold ud
Familie
Detaljen
Hyg hver dag
Pool
Hyggesang
Kongens have
Dejlig 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA