x
Love Shop, Lars H.U.G. & The Zombies m.fl.: Hilmer Hassig Mindekoncert, Store Vega, København

Love Shop, Lars H.U.G. & The Zombies m.fl., Hilmer Hassig Mindekoncert, Store Vega, København

Love Shop, Lars H.U.G. & The Zombies m.fl.: Hilmer Hassig Mindekoncert, Store Vega, København

Anmeldt af Anders Reuss | GAFFA

Love Shop og Lars H.U.G. & The Zombies genopstod til befriende usentimental hyldestkoncert til guitargeniet Hilmer Hassig, der mistede livet ved en trafikulykke i november.

Sørgeperioden var forbi, og der blev spillet op til fest foran et modent og veloplagt publikum, da en række af dansk rocks mest markante navne fra 80'erne og 90'erne hyldede den enestående guitarbegavelse Hilmer Hassig til en fantastisk vellykket koncert i Store Vega i København.

Scatterbrain
Salen er endnu kun halvt fuld, da de gråhårede og sortklædte herrer i Hilmer Hassigs første band, Scatterbrain, indtager scenen med deres dystre og undergangsagtige maskinmusik. Sangerens messende tenor klinger som en fortabt Elvis Presley i Berlin 1984, og det skurrer i ørerne. Scatterbrains musik er ikke ældet så heldigt, og Hilmer Hassigs fravær gør det ikke bedre.

Naïve
I stedet bliver det gruppen Naïve, der får tændt lyset i publikums øjne, til et totalt 80'er-flashback. Naïves hovedmand Claus Berthelsen har samlet et imponerende all-stars-hold på scenen, bestående af blandt andre Martin Brygmann på trommer, Ivan Pedersen på kor, Henrik Balling på guitar, og Flemming Muus på bas.

Det er stort anlagt, og det bliver bragt flot igennem, selvom Naïves patos nægter at gribe fat om hjertet på denne anmelder.

Nanna
Så er det anderledes gribende at opleve Hilmer Hassigs kæreste Nanna Lüders, der kommer til at stå for aftenens eneste direkte sentimentale indslag. Hun synger den sidste sang, Hilmer Hassig havde arbejdet på inden sin død. Det er en smuk ballade med titlen "Bernstorffsvej", og Nanna præsenterer den som en sang, der kunne få Hilmer til at græde. Hun synger kun denne ene sang, og publikum kvitterer med et overrumplende entusiastisk bifald.

Elisabeth
Nannas backing-band består af Stephan Grabowski på trommer, Povl Kristian på tangenter, Finn Verwohlt på guitar og Flemming Muus på bas. Og efter hendes ene, fine nummer, bliver musikerne overtaget af en veloplagt Elisabeth, frisk fra kolonihaven i orange sommerkjole og sort hat.

- Døde er kun dem, vi glemmer, annoncerer hun og giver en ubetalelig dejlig udgave af "En Sømand Som Dig". Et lille, lysende og livsbekræftende højdepunkt.

Lars H.U.G. & The Zombies:

Der går et sus af forløste forventninger gennem Store Vega, da Lars H.U.G. går på scenen, med en helt anderledes, og vanvittig smuk udgave af "Vent" fra "City Slang"-albummet fra 1984. Det er fantastisk at høre Lars H.U.G. synge på dansk igen.

The Zombies består i aften af de samme musikere, som har optrådt med Nanna og Elisabeth, men med tilføjelsen af den fortræffelige, unge guitarist Rolf Hansen.

Taget er ved at lette, da publikum genkender "Blidt Over Dig", og herefter går det slag i slag. Lars H.U.G. & The Zombies har begået den genistreg at genfortolke alle de sangene, i stedet for at forsøge at få dem til at lyde som på de gamle plader. Og her spiller Rolf Hansen en helt central rolle. I stedet for at kaste sig ud i den umulige opgave at genskabe Hilmer Hassigs guitarfigurer, lægger han sine helt egne, opfindsomme ting til. Genialt.

Efter et lille lavpunkt midt i sættet, hvor der går for meget Langelands Festival i det, med fællessang og klappen i takt, når koncerten nye, ekstatiske højder med en spændstig og sprød version af "Kysser Himlen Farvel".

Sættet slutter med de tre Kliché-klassikere "Havets Blå", "Okay Okay Boys" og "Militskvinder", og der er ikke et øje tørt.

Love Shop
Efter en koncert med kunstnere fra Hilmer Hassigs genoplivede Irmgardz 2.0-pladeselskab, som jeg er tvunget til at gå let hen over, går Love Shop på scenen med et kæmpe dannebrog på bagtæppet.

De starter med den smukke og storladne hymne "Alle Har En Drøm At Befri", og vi får straks syn for, at saglig Hilmer Hassig var en mand med et sjældent talent. Der skal nemlig hele to unge guitarister, Jens Hellemann og Mika Vandborg, til at udfylde hans plads i Love Shop. De gør en god indsats tilsammen, og Love Shop rocker ualmindelig godt i aften.

De fyrer et greatest hits-sæt af med højdepunkter som "Fuck Min Højdeskræk", "Kræmmersjæl" (som dedikeres til Stein Bagger og Den Danske Banks direktører) og "Fremmedlegionær". "Bellavista Sol" stikker ud, fordi den ellers meget stålblanke technosang er blevet forvandlet til et monsterfedt rocknummer. I øvrigt suppleret med Jimmy Jørgensen på kor.

De nye, unge guitarister kommer til kort, i forhold til Hilmer Hassig, på den blændende "En Nat Bliver Det Sommer", som lukker og slukker – men hvad kan man også menneskeligt forlange?


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA