x
Rammstein: Forum, København

Rammstein, Forum, København

Rammstein: Forum, København

Anmeldt af Kristoffer Kræn | GAFFA

Måske har du trippet over deres seneste musikvideo, eller sunget med på "Amerika," "Du Hast" eller "Feuer Frei." Du kender dem fra radioen og fjernsynet, de sindssyge tyske metalmoguler, der udgiver pornofilm og dyrker ildshows iført nazitøj. For tiden er Rammstein overalt, og de kolossale forventninger var derfor på forhånd svære at indfri for de hårdt turnerende mænd. Men Rammstein brændte hul i forventninger og holdt 12.000 mennesker som gidsler i deres verden af tung metal, læderkitsch og flammer.

Rammstein går fra koncertens start bersærk. Fra scenen flyver sveddråber fra Till Lindemanns hardcore headbanging mod Forums forreste tilhørere. Sveden bliver efterfulgt af ild, røg og meget mere ild.

Till Lindemann står oplyst på scenen i læderfrakke, med sorte støvler og slikhår. Han strækker armene mod taget i Forum - triumferende og stolt. Publikum gengiver hans bevægelse. Klokken er ti minutter over ni, det er tirsdag, og det p.t. mest hypede band i Danmark er begyndt på deres sindssyge og suveræne show.

Sæt med afveksling
Aftenens første nummer, "Rammlied", bliver fulgt op af nogle nye toner fra "Liebe Ist Für Alle Da". Stemningen daler væsentligt blandt publikum, før "Keine Lust", "Weisses Fleisch" og specielt "Feuer Frei", fra Rammsteins album "Mutter", for alvor tænder den forventningsbombe, der er lagt flere uger før denne optræden.

Rammstein skubber grænserne for sceneshow til steder, de færreste har set før. Som når Till Lindemann ridder på en tre meter lang pik og skyder skum over publikum, sætter ild til en skuespiller, fodrer Forum med raketter, eller spyr ild fra scenen.

Det er ganske uhørt at se et band levere på den måde, når man er vokset op med kolonihavehusmentaliteten trukket ned om ørerne. Forums publikum takker ja til Rammsteins tirsdagstilbud og kaster håndtegn og heavy headbanging op mod de tyske giganter. Fra start til slut var salen veloplagt, og særligt efter den lidt sløve start med flere nye numre eksploderede København i en Rammstein-rus af hanekamme og tunge jernkæder.

Koncert eller cirkus?
Siden Rammsteins kommercielle gennembrud med "Reise, Reise" er netop det kommercielle blevet stadig mere centralt for bandet. Man kan således mene, hvad man vil om de østtyske mediedarlings nyeste udspil, men det kommercielle stunt er en genre, de mester til perfektion.
Spørgsmålet er da også, om ikke Rammstein er gledet fra genren "musikere" og over i genren "gøglere." De spiller udmærket, bevares, de finder hinanden på scenen, men drivkraften bag Rammsteins optrædener er ikke længere deres musik.

Der er flere gange lange pauser mellem numrene, og det irriterer helt sikkert nogle i salen, men de fleste er ikke kun kommet for at høre seks tyske musikere, men for at se verden brænde på en ganske almindelig klimatoptirsdag.

Forum fejlede en smule
Desværre var lyden i Forum til tider en smule rungende. Specielt Oliver Riedels præstationer på bas blev hæmmet af lyden i Forum, og Till Lindemanns stemme fremstod i kortere omgange mudret og vag og flød sammen med det imponerende rabalder, som de to guitarister Richard Kruspe og Paul Landers fyrrede af. Den tætpakkede sal skabte en intimstemning, som var en Rammsteinkoncert værdig, men flere steder så det ud, som om folk blev en smule klemt i de musikgale masser.

Tilbage er konklusionen af, at Rammstein er fantastiske. At bandet fokuserer på form frem for indhold, er der ingen tvivl om. Men tyskerne udfører ting på scenen, som aldrig er set i samme grad, og de formår at holde et solidt musikalsk niveau oveni. Der er rigtig mange bands, der kunne lære fra Rammstein.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA