Nyhed

Nye afsløringer i dokumentar om Rammstein og Till Lindemann

Tysklands mest kendte afsløringsjournalistikprogram kommer med nye afsløringer i sagen omkring beskyldninger mod Rammstein-forsangeren

Der har været stille omkring beskyldningerne imod Rammstein-forsangeren Till Lindemann i omkring et halvt års tid nu. I går aftes kom så Panorama-dokumentaren (en af de mest kendte og bedste afsløringsjournalistredaktioner i Tyskland, red.) om sagen på ARD og NDR. 

Hele dokumentaren gennemgår sagen en gang til og får også den nordirske kvinde Shelby Lynn i tale. Hun fortæller, bakket op af WhatsApp-screenshots, atter sin historie. Hun beskriver endnu en gang, hvordan Joe Letz (guitarist Richard Z. Kruspes assistent og Till Lindemanns solo-trommeslager, red.) førte hende under scenen til den såkaldte "Suck-Box", hvor hun sagde nej til sex med Till Lindemann, hvorefter han forlod boksen i vrede. 

En russisk musikmanager, Anna Yakina, der har arbejdet med Rammstein og også har været på turné med Lindemanns soloband med blandt andet Pains Peter Tätgren i Rusland i 2019, beskriver tilstandene minutiøst, og hvorfor hun synes, at det ikke er i orden, hvad der er forgået hos Rammstein og Lindemann-solo-koncerterne.


Dertil beskrives endnu engang rekrutteringssystemet igennem mange detaljer. Dette rekrutteringssystem har tilsyneladende forsynet Rammstein-sangeren med unge kvinder i årevis. For første gang taler folk tæt på Lindemann til NDR-reportere om påstande om magtmisbrug. Næsten ti måneder efter de første beretninger om anklager mod Till Lindemann giver flere ledsagere og personer tæt på musikeren et detaljeret indblik i Rammstein-sangerens "casting-system". En af disse personer er Anna Yakina, en russisk musikmanager. I årevis var hun på turné med verdensstjerner, backstage hos Rammstein og på koncertturné i Rusland med Till Lindemann og hans soloprojekt. I de sidste par måneder har NDR-reportere talt med omkring tyve kvinder, der tilsyneladende blev rekrutteret til Rammstein og Lindemann-koncerter. Processen var sandsynligvis ens i forskellige byer i Europa.

Følte ikke, hun kunne sige nej
Kvinden Cynthia A. beskriver, hvordan hun kom til at have sex med Till Lindemann (advarsel: voldsom beskrivelse i det følgende afsnit). Hun taler ikke om voldtægt, men siger "[...] Så lavede han (Till Lindemann, red.) en bevægelse efter mottoet 'Kom lige herover'. Jeg havde på ingen måde forventet, at vi skulle til at have sex med hinanden. [...] Jeg var i dette øjeblik bare sådan et stykke kød og ventede på, at det var forbi. [...] Jeg blødte stærkt bagefter, og han sagde, efter vi havde sex: 'Tak, nu har jeg det bedre.'. [...] Jeg kan ikke bebrejde ham for, at han har handlet imod min vilje, eller at jeg har kæmpet imod eller sagt 'nej'. Men det var ikke en situation, hvor jeg kunne sige 'nej', fordi jeg havde følelsen: 'Han er Till Lindemann og en rockstjerne, og jeg er blot en fan.'"

Lindemanns advokater erklærer over for Panorama, at mødet mellem ham og Cynthia A. er sket med begge partners samtykke, men prøvede ifølge Panorama samtidigt juridisk at forbyde Panorama om at berette om Cynthia A.'s udsagn. 


Elnara Nuriieva-Letova, tidligere fan og tidligere assistent for Rammsteins nu fyrede casting director Aleena Makeeva (som ifølge adskillige personer har udvalgt kvinder til den såkaldte Row Zero med kvinder, der blev inviteret backstage efter koncerterne, red,) siger om dette: "Ud fra mit synspunkt er det misbrug. Man misbruger pigernes længselsfulde ønske om at møde deres idol."

Shelby Lynn er nu, 10 måneder efter hun berettede om sine oplevelser, stadigvæk påvirket af dét, der skete. Blandt andet har en person budt 200.000 € for at få hende myrdet. "Det går ikke sporløst forbi én", siger hun. 

Dokumentaren taler også med Rammstein-fans, der mener, at myndighederne skal afgøre, om Till Lindemann har gjort noget, der er strafbart. Christoph "Doom" Schneider, Rammsteins trommeslager, distancerede sig delvist fra Lindemann i sin tid: "Særlige strukturer er vokset, som går ud over grænserne og værdierne hos resten af bandet. [...]Till har fjernet sig fra os i de seneste år og skabt sin egen boble. Med egne folk, egne fester, egne projekter.".


Simon Bergmann, Till Lindemanns advokat, erklærer over for Panorama: "I #MeToo-sager har vi tit situationen, at det er udsagn mod udsagn. Og hér går min kritik på, at netop medierne alt for tidligt og for hurtigt beretter om disse ting på baggrund af en mistanke. Dette har til følge, at de anklagede resten af deres liv er stigmatiserede og fordømte. [...] Man kan naturligvis diskutere dette rekrutteringssystem og moralsk løfte pegefingeren. Også jeg, det siger jeg helt åbent, vil jeg ikke bifalde dette. På den anden side: 'Hvad drejer det her sig egentlig om?' I alle sager ifølge min viden og ifølge min mandants (Till Lindemann, red.) udsagn handlede det om sex, som er sket under samtykke, og som kvinderne ville have. Der var det for min mandant aldrig klart, at det kunne være anderledes. 'Tricket' er nu at bebrejde ham nu for et eller andet ved at bruge ordet 'magtmisbrug' som begrundelse."

Berlin statsadvokater indstillede efterforskningen i august 2023, da eventuelle ofre ikke henvendte sig til dem. Sebastian Büchner, statsadvokat i Berlin, erklærer over for Panorama: "Der er høje forhindringer omkring bevisbyrder, når det kommer til strafbare handlinger omkring sex. På grund af det mediemæssige fokus på sagen blev forhindringerne endnu højere."

Strafferet versus moral
Simone Kämpfer, tidligere statsadvokat og nu advokat for mandanter i #MeToo-sager, ytrer sig ikke om Lindemann-sagen, men siger generelt: "Mange tror, at det er lig med en frikendelse, når efterforskningen indstilles. Det er det ikke. Dertil er det i #MeToo-sager tit meget svært at skelne mellem strafbare handlinger og moralsk-/etisk-problematiske ting. Mange af begreberne overlapper hinanden, selvom de betyder forskellige ting. Fx 'magtmisbrug' lyder næsten som 'seksuelt misbrug'. 'Magtmisbrug' hører dog ikke til straffesager. Hvad er 'magtmisbrug'? Magtmisbrug er, når man kvalificeret er den anden overlegen i en eller anden sammenhæng. Fx som overordnet, fordi man er mere velhavende, rigere, kønnere eller klogere. I denne sammenhæng misbruges magt af og til, og det er nogle gange også moralsk forkasteligt, men har derimod intet med strafferet at gøre."


Statsadvokat Sebastian Büchner supplerer: "Bare fordi det strafferetligt ikke er relevant, betyder jo ikke, at det ikke er moralsk-etisk eller samfundsmæssigt relevant."

Cynthia A. siger, at netop denne magtmisbrug omkring Rammsteins og Lindemanns systematiske rekrutterings- og castingsystem er meget mere komplekst, end mange tror. Alena Makeeva, Joe Letz og andre er puslespilbrikker i et meget stort system, og bare fordi Lindemann ikke anklages, betyder det ikke, at det er uskyldigt.

Den erfarne russiske musikmanager Anna Yakina siger til sidst i dokumentaren: "Mange af de kunstnere, jeg har samarbejdet med, har haft sex med deres fans. Dette systematiske rekrutteringssystem har jeg dog kun oplevet hos Till Lindemann. Jeg prøver at forklare mig selv, hvad det hele skal til for, hvorfor alt dette sker, og hvorfor alle tier stille? Jeg synes, at det er, som om det er en sekt. Man tror på alt, hvad sektens guru siger og man følger vedkommendes anvisninger. Hvis dette ikke er kvindehandel, hvad er det så?"


Se dokumentaren med tyske undertekster her

For alle nævnte personer gælder uskyldsformodningen. GAFFA vil fortsat følge sagen tæt.   

ANNONCE