x

Ozzy Osbourne
I Am Ozzy

Ozzy Osbourne: I Am Ozzy

GAFFA

Bog / Forlaget Klim
Udgivelse D. 28.06.2012
Anmeldt af
Michael Jose Gonzalez

Det er på mange måder den ultimative rock 'n roll-selvbiografi, Ozzy har begået. Sandsynligvis fordi, han har levet det ultimative rock 'n roll-liv, der overgår samtlige myter og klichéer, og selv hvis det kun er halvdelen af, hvad der fortælles i "I Am Ozzy", der er sandt, er det stadig imponerende, at manden trækker vejret den dag i dag.

I denne stærkt underholdende statusopgørelse over hr. Osbournes liv og levned so far kommer vi godt omkring og møder den unge ordblinde arbejderknægt med galoperende ADHD, der ikke kan holde på et arbejde og ender i fængsel, før han fylder 18. Godt krydret med hvordan, det gik galt med diverse jobs ("Det allerbedste var at finde en ung følsomt udseende tøs, og når hun så gik på lokum at lægge et koøje oven på hendes coladåse. De gik helt amok, når de så det pis.")

Selvfølgelig får vi alle de klassiske historier med flagermusen, duen og urineren på The Alamo, men ud over en række mindst lige så vanvittige og latterfremkaldende sex, (især) drugs og rock og rul-anekdoter, får vi også alle bagsiderne af medaljen, hvor Ozzy skamfuldt indrømmer at have slået sin første kone og ikke at have været der nok for sine børn. ("'Hvad helvede Jack? Hvorfor går du og bliver blæst hele tiden? Du har aldrig manglet noget! Hvad har du nogensinde manglet?' Han så bare på mig og sagde: "En far." Det vil jeg sent glemme.")

Ozzy er en god fortæller, og med hjælp fra ghostwriteren Chris Ayres serveres de mange historier så man nærmest kan høre Ozzy fortælle dem for sit indre øre. Det er alt sammen meget direkte og uden omsvøb, og flere gange har denne anmelder simpelthen været nødt til at lægge bogen fra sig for at skraldgrine højt over eksempelvis anekdoten om hvor Ozzys drøbel falder af på grund af overdrevent kokain-forbrug, eller når han hen mod bogens afslutning skal remse sin medicinske historie op for en læge: "Jamen," sagde jeg, "jeg blev engang ramt af en flyvemaskine ­­– på en måde. Og jeg brækkede halsen på en firhjulet motorcykel. Så døde jeg to gange, mens jeg var i coma. Jeg havde også AIDS i fireogtyve timer. Og jeg troede, at jeg havde MS, men det viste sig at være Parkinson-rystelser. En anden gang brækkede jeg min drøbel. Nårh ja, og jeg har haft gonnoré et par gange. Og et anfald eller to, som for eksempel, da jeg tog kodein i New York, eller da jeg 'date rapede' mig selv i Tyskland. Det er det hele – med mindre du tæller receptpligtig medicin med."

Der er en ydmyghed og forfriskende uhøjtidelighed over fortællerstilen, og ud over den til tider lidt stive oversættelse af Ozzys mange indskudte udtryk, der ikke gør sig specielt godt på dansk, er der ikke en finger at sætte på denne fremragende selvbiografi, der er et must for alle der holder af vilde rock 'n' roll-fortællinger fra folk, der vitterligt ikke burde kunne huske dem. Stærkt anbefalelsesværdig!

 

Ozzy Osbourne: I Am Ozzy, 415 sider, vejledende pris 269,-, er udkommet på Forlaget KLIM


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA