x
Bleddyn Butcher: A Little History: Nick Cave & cohorts, 1981-2013

Bleddyn Butcher
A Little History: Nick Cave & cohorts, 1981-2013

Bleddyn Butcher: A Little History: Nick Cave & cohorts, 1981-2013

GAFFA

Bog / Allen & Unwin
Udgivelse D. 04.09.2014
Anmeldt af
Espen Strunk

Det er unægteligt med overhængende fare for at gå i decideret damebladsmodus, når undertegnede skal anmelde fotografen Bleddyn Butchers fabelagtige, visuelle krønike om Nick Cave og kumpaner. Ikke fordi den godt halvanden hundrede sider lange fotobog har noget Alt for Damerne-agtigt over sig, bevares.

Men fordi Cave i denne anmelders optik ikke alene er sin generations vigtigste sangskriver og performer - punktum - men samtidig også det, som netop de kulørte blade ynder at kalde et stilikon. Cool som dagen er lang, simpelthen - og det er kun blevet mere med årene, skulle jeg hilse og sige.

Det sidste fremgår også af bogen her, som kompilerer nogle af de utallige fotos, hr. Butcher har skudt af Cave gennem karrieren; lige fra Birthday Party-dagene hjemme i Melbourne og omegn i starten af firserne til den seneste serie af superseje pressefotos fra efteråret 2012.
 
Ingen undskyldning
 
Det er imidlertid ikke 'bare' kvantiteten eller den kronologiske spændvidde, som løfter A Little History - titlen er hentet i en linie fra The Ship Song, iøvrigt - til en femstjernet fornøjelse. 
 
Det er derimod den imponerende variation i det omfattende billedmateriale; som læser og beskuer får man aldrig lov at kløjes i alt for mange (og lidt for ens) koncertfotos, men præsenteres derimod for en pragtfuld potpourri, som også omfatter sideskud af en række centrale kolleger, glimt fra øvelokalet og private situationer lige fra lejligheden i Vestberlin i '85 til en drenget smilende Cave backstage med en frygtindgydende Nina Simone i London, juli '99. 
 
Bogen, som også byder på absolut læseværdig tekst af fotografen selv, ledsager en udstilling af samme navn, som løber i Londons Somerset House her i efteråret '14. Og medmindre man allerede har indløst en discount-flybillet og været ovre og vandre udstillingen tynd - ja, så er der altså ingen undskyldning for ikke at investere i Butchers decideret fremragende dokumentation af en af rockens vigtigste profiler. 
 
Bleddyn Butcher: A Little History - Nick Cave & cohorts, 1981-2013. Allen & Unwin, London 2014, 153 sider, er udkommet. 

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA