x

NorthSide-aktuelle Carsten Holm: Springsteen på Roskilde var noget helt særligt

NorthSide-aktuelle Carsten Holm: Springsteen på Roskilde var noget helt særligt

I denne weekend er Carsten Holm sammen med Camilla Jane Lea – begge værter på P6 Beat – konferenciers på P6 Beat Stage på NorthSide i Aarhus. I den anledning bringer vi her hans svar på 20 spørgsmål om hans forhold til musik.

Alder: 43 år

Civilstatus: Meget civiliseret.

Profession: Radiovært, P6 Beat.

Kommer du fra et hjem med klaver?
– Ja. Et enkelt opretstående ét af slagsen. Gik også til klaverundervisning hos en ældre dame på anden sal i en cigarrøg-fyldt lejlighed i Marstal på Ærø. Jeg droppede det, da jeg troede, jeg kunne blive professionel fodboldspiller, og startede til fodbold i stedet. Jeg blev hverken professionel eller fodboldspiller – eller pianist!

Spiller du selv et instrument?
– Nej – jeg kan tage to en halv akkord på en akustisk guitar og næsten slå guitaren an. Det vil jeg ikke kategorisere som at kunne spille et instrument.

Har du nogensinde drømt om at blive musiker?

Ja. Var sanger i bandet Beyond Serenity i 90’erne. Fem drenge, der endte med gode venskaber, men som ikke havde nogle samlede mål for, hvad det var for noget heavy metal, vi lavede. Så det døde ud efter en periode på syv-otte år. Men vi taler stadig om nogle af jobsene, at have spillet hele TO datoer i træk, at det føltes som en turne – og de få mennesker, der kom for at høre os spille – inden de vendte om på hælen og gik igen.

Synger du i badet eller andre steder?
– Ja. Sjældent i badet, men gerne i radioen og med på sange fra anlægget. Der er mange gode melodilinjer i denne verden, som er svære ikke at synge med på.

Hvad betyder musik for dig?
– Rigtig meget. Det er først og fremmest med til at sætte stemninger på alle måder. Derudover er der kun meget få ting, som kan give mig et boost af glæde, energi og alt det, der følger med, som en god melodi, fede toner eller noget tungt hegn. Jeg bruger musik hver dag, og holder meget af at høre ny musik – både dansk og udenlandsk.

Hvordan lytter du til musik – stream, download, fysisk?
– For nemheds og navigationens skyld bruger jeg meget streaming-tjenester. Men jeg har også en gammel Lenco-pladespiller med to vægte på pickup-armen, som jeg fik af en god ven for et par år siden til en fødselsdag. Den sætter jeg også gerne i sving. Jeg lytter også til musik via radio – både P6 Beat, men også gerne BBC 6 Music. Endelig holder jeg virkelig mest af at opleve musikken live – når band, musik og publikum fungerer optimalt, er der ikke noget, der er større!

Hvem er din yndlingskunstner?
– Det skifter som vejret. Har ikke én favorit, men har mine perioder hvor jeg er meget dedikeret til ét band eller kunstner. Da jeg var yngre, var jeg meget på Guns N Roses, Metallica og Bruce Springsteen. Men nu, hvor jeg lytter til meget forskellig musik hele tiden, har jeg ikke fokus på bare én kunstner. Til gengæld har jeg mine små flirt med nye plader, som jeg hører meget. For tiden kan jeg ikke slippe ”Ritual Spirit” fra Massive Attack – og har også et godt hjerte til danske bands som Fribytterdrømme og First Hate. Nærmest helt skizo – jeg ved det!

Hvilken slags musik kan du ikke holde ud at lytte til?
– Den musik, hvor jeg ikke kan mærke at musikerne eller musikken vil mig noget som helst. Hvor idéer og inspiration er grebet ud af den blå luft, og hvor hjernerne bag ikke har hjerterne med.

Hvilken sang vil du vælge på karaokebaren?
– Noget corny – formentligt Rod Stewarts Maggie May. Har aldrig prøvet det, men drak mig fuld med en kammerat engang og gik på en karaokebar. Vi aftalte, at hvis de havde Simple Minds Don’t You Forget About Me på repertoiret, SÅ ville vi gribe mikrofonen sammen. De havde dén sang – jeg nøjedes bare med at give en stor øl.

Hvilken sang forbinder du med din første forelskelse?
– Det er for pinligt at komme ind på – både hvad gælder musikken og forelskelsen. Men jeg kan fortælle, at det var i 80’erne, og jeg lyttede meget til dansk musik!!!

Hvad er den perfekte musik til en erotisk aften?
– Alt lige fra Kenny Rogers til Metz’ Headache – det kommer jo helt an på, hvor meget man har lyst til at svine, sådan en aften.

Hvad hører du helst søndag morgen?
– Hvis det er sådan en søndag morgen, hvor man bliver væltet omkuld af sin egen ånde, ikke kan holde hovedet oprejst for hovedpine, og hvor kroppen værker de mest underlige steder, man ikke anede man havde steder, som kunne værke, så er det tid til Nils Frahms Felt. Roligt klavermusik, spillet poetisk og drømmende – og så tilbage i fosterstilling.

Hvilken sang får dig stensikkert på dansegulvet?
– Når jeg bevæger mig ud på et dansegulv, ender det i en sand katastrofe – andre vil kalde det en massakre – og det er synd for dem, der godt kan lidt at danse. Så smid bare Deftones’ Hexagram på og lad os få det overstået.

Hvad er den første sang, du kan huske? 
– Gasolins Rabalderstræde, fra en liveoptagelse fra midten af 70’erne, som min søster havde på kassettebånd. Jeg tror nok, at jeg stjal det – men det må du ikke fortælle hende, for jeg har ikke kunnet finde det siden 1982.

Hvilken sang kan få tårerne frem i øjnene på dig?
– Det kan være Dream House med Deafheaven – det kan i alle fald fremkalde et dybt suk direkte fra helvede. Sangen rummer ekstrem voldsom hærgen, tempo og nærmest støj – og midt i det hele er en ufattelig yndig, elegant og sensuel melankoli, som er den røde tråd igennem nummerets ni minutter. Det skal opleves – højt og gerne live. Det kan de sagtens genskabe på en scene – som på Roskilde sidste år.

Hvilken musik skal der spilles til din begravelse?
– Den sang er ikke blevet skrevet endnu.

Har du været i operaen?
– Aldrig. Har ofte fået en opera-lignende stemmeføring frem i visse mennesker – men det er vist ikke lige til en forestilling på den danske nationalscene for lige præcis den kunst.

Har du været på festival?
– Ofte og mange af dem - Tror egentlig at jeg har 20 års jubilæum på Roskilde i år – eller var det sidste år. Har også været på Midtfyn i tidernes morgen og NorthSide, af de store i Danmark – som regel i forbindelse med arbejde – men arbejdet er jo ikke 24/7, så der er godt med tid til at hænge med venner og ubekendte for at opleve koncerter.

– Jeg er også ofte på showcase festivaler som EuroSonic i Groningen, Reeperbahn i Hamborg og Tallinn Music Week i Estland – ud over Spot Festival i Aarhus. Copenhell skal også nævnes, og jeg har lige været på Royal Metal Fest i 8000! En solid omgang hegn, arrangeret af nogle passionerede metalfreaks! 
Og lige så meget jeg holder af de store, de traditionsrige eller de meget genrebevidste festivaler, så har jeg også haft fede oplevelser på Gutter Island syd for Vordingborg og Alive Festival i Thisted – begge kan rumme 7-800 mennesker og kan ikke mindst rumme alle slags mennesker.

Hvad har været din bedste koncertoplevelse?
– Der er så uendeligt mange, lige fra Entrepreneurs, der vælter teltet på Alive 2015, foran 500 fans – eller Obituary på Copenhell, som med 25-30 år på røven stadig har den samme seje spinkle og kraftfulde guitarlyd og er voldsomt tight!

– Men skal jeg vælge én fra min top 10.000 – så må det være Bossen på Roskilde i 2012. Første gang han var dér, på den festival, jeg har besøgt flest gange, og som jeg føler mig meget hjemme på. Den kombination af at få lyden fra mit drengeværelse på Ærø, placeret under den karakteristiske Orange teltdug og dele det hele med 60.000 eller flere mennesker var formidabelt. Han spillede også et par sange, som jeg ikke havde tænkt var med i sættet, og der var en smuk tårevædet hyldest til den afdøde saxofonist og – i alle fald udadtil – varme menneske, Clarence Clemons. Jeg så koncerten sammen med en god ven, og vi var helt tavse bagefter – selvom han ikke var Bruce Springsteen-fan, så gjorde Bossens nærvær, performance og sange noget helt særligt ved os på pladsen foran Orange. Vi sattes os ned, lige dér hvor vi havde stået og hørt koncerten – og sad i en times tid bagefter for at snakke om koncerten – selvom der var andet, vi skulle se og opleve. Det hele blev nulstillet den nat.

Hvis du skulle på date med en musiker, hvem skulle det så være?
– Den person, som synger de sange, som jeg holder allermest af i hele verden – musiker eller ej.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA