x

Interview: Pixies-bassist Paz Lenchantin er kommet for at blive

Interview: Pixies-bassist Paz Lenchantin er kommet for at blive

Pixies bliver ofte omtalt som pionerer inden for alternativ rock. Især albummet ”Doolittle” fra 1989 gav bandet stor succes med deres blanding af støjende garagerock, poppede melodier og surrealistiske tekster, hvis omdrejningspunkt er alt fra død og tortur til incest og bibelske fortællinger.

Pixies, der efterhånden har eksisteret i tre årtier, dog med en pause fra 1993-2004, er et af de helt store nulevende rockbands og har blandt andet været inspirationskilde for bands som Nirvana og Radiohead.

GAFFA har ringet op til bandets nyeste medlem, bassist og korsanger Paz Lenchantin, i L.A.

Paz er en travl kvinde. Og det er ikke noget at sige til. Pixies’ syvende studiealbum ”Head Carrier” er under interviewet lige på trapperne, og der er mange journalister, der higer efter et interview. Ud over mig har hun også en række andre interviews i løbet af dagen.

”Darling, bare så du ved det, så kan det godt være, at jeg må smutte. Jeg venter et andet interview,” siger Paz undskyldende til mig, da det efter lidt knas på linjen lykkedes mig at få fat i hende.

Tillykke med albumudgivelsen. Det er det første Pixies-album, som du har været en del af. Hvordan har det været?

- Det har været fantastisk. Jeg føler, at jeg har en ny familie. Mine forældre spillede musik, og vi spillede altid sammen. Det var en vigtig del af min opvækst. Jeg føler, at med min Pixies-familie, så er det bare rigtigt at spille musik. Ligesom at spille musik med min familie. Vi havde en seks ugers pre-produktion. Tre uger i Toronto, og tre uger i Bath i England, og derefter tre uger i London, hvor vi lavede den egentlige indspilning af pladen.

Hvad er den kunstneriske baggrund for albummet? Hvordan adskiller dette album sig fra de andre, fordi du nu er med?

- Altså den videnskabelige måde at svare på dette spørgsmål ville være ved at kigge på alle numrene og sammenligne. Men i virkeligheden er vi bare tre fyre og en pige i et rum, der spiller musik sammen. Jeg tror, det er måden, alle pladerne er lavet på. Så kernen af pladen er det samme.

Pixies har arbejdet sammen med Gil Norton siden ”Doolittle”-albummet (fra 1989, red.), men på dette album er det Tom Dalgety, der producerer. Hvordan kan det være?

- Der er allerede et nyt medlem, som er mig, og jeg tror, det var for at ændre tingene lidt. Da vi mødte Tom, fik vi det rigtig godt ud af det med hinanden. Vi vidste bare, at han var ”the one”. Uden tvivl. Jeg synes, han er en herlig person, en fantastisk producer, og han holder lige så meget af sangene, som vi gør.

På det nye album har I en sang, der hedder ”The Tenement Song”, men hvad er en ”tenement song” egentlig?

- Jeg synes, det er noget for drømmeren. At lytte til noget er ofte det samme som at drømme om noget. Når jeg lytter til musik, er jeg mere i en drømmeverden, i stedet for at blive i den her virkelighed. Så det er virkelig op til drømmeren at beslutte, hvad det er. Og det er okay, lige meget hvad det er. Jeg har ikke lyst til at briste nogens boble.

Har mødt Kim Deal i en drøm

Paz Lenchantin er stadig grøn i Pixie-regi. I 2013 meldte bassist Kim Deal sig ud, efter at have været en del af bandet siden begyndelsen i 1996. Kort efter Deals exit havde Pixies allerede fundet den helt rigtige erstatning, en ny Kim – Kim Shattuck. Men Shattucks tid som Pixie blev kort. Efter blot fem måneder blev Kim Shattuck smidt ud af bandet, efter eget udsagn fordi hun havde stage-dived til en koncert. Sidste nye medlem, Paz Lenchantin, kom til i 2014, og ”Head Carrier” er det først Pixie-album, som hun medvirker på.

Hvordan har det været at overtage Deals plads i bandet?

- Jeg føler, at hun har givet mig en plads i denne verden til at blomstre. Da hun forlod bandet, åbnede det op for en plads til mig og forandrede mit liv. Og jeg føler, jeg er blomstret på grund af det. Og jeg kunne ikke gøre noget bedre end at synge et takkebrev til Kim.

Ja, sangen ”All I Think About Now” er et takkebrev til Kim Deal?

- Det var sådan, det startede. Jeg viste Francis (Black, sanger og sangskriver, red.) nogle akkorder, og han var virkelig vild med det. Han spurgte om, jeg ville synge på den, og jeg sagde: ”Ja, selvfølgelig. Hvis du skriver teksten”. Jeg synes teksten, som Francis skrev, er smuk, og det var målrettet som et takkebrev til Kim. Men det smukke ved sangskrivning er, at det kommer et sted fra, og så overdrager du det til lytteren og til drømmeren, der vil gøre sangen til sin egen.

Hvordan er dit forhold til Kim Deal?

- Det er et meget esoterisk forhold. Jeg har aldrig mødt hende. Jeg føler, jeg kender hende i den sandeste måde, som jeg kender, og det er gennem musik. Hun har været med i mine drømme. Jeg drømte om hende i en meget vigtig tid, hvor jeg var blevet bedt om at slutte mig til bandet, og hun kom i min drøm, og hun sagde til mig: ”Paz, bare vær dig selv. Det er det vigtigste. Gør det til dit eget nu.” Og jeg tror virkelig, det har hjulpet mig til at finde min egen stemme i Pixies, og have det okay med det. Og hvis det fungerer, så gør det. Hvis ikke, så gør det ikke. Jeg lader det være op til universet at bestemme.

Du har tidligere sammenlignet Kim Shattuck med en rebound-girl efter bandet lange forhold med Kim Deal. Er du den nye langvarige kæreste?

- Åh nej, har jeg sagt det? (griner højt, red.) Jeg tager tingene et skridt ad gangen. Det føles rigtigt. For mig vil flere blomster blomstre. Vi snakker allerede om at skrive det næste album. Jeg elsker de her drenge så meget. De er mine brødre og min familie. Så jeg laver ikke igen planer om at fratræde.

Du kan læse den firestjernede anmeldelse af Pixies' nye plade "Head Carrier" her og se musikvideoen til bandets seneste single "Tenement Song" herunder:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA