15 forunderlige facts om Lars H.U.G

15 forunderlige facts om Lars H.U.G

Han startede først som frontfigur i Kliché og gik derefter solo med albummet “City Slang”, en fortolkning af Søren Ulrik Thomsens digtsamling af samme navn. H.U.G sidste plade “10 sekunders stilhed” udkom i 2014 og har siden været i heftig rotation på de danske radiostationer. I lørdags optrådte Lars H.U.G til Kronprinsparrets Priser, hvor han efterfølgende meddelte, at han ville indstille karrieren. Vi kommer selvfølgelig til at savne Lars H.U.G, og i den forbindelse har vi kigget på H.U.G’s lange karriere. Her kan du læse 15 funderlige facts om rockstjernen.

De basale facts

Lars H.U.G er døbt Lars Haagensen, har fødselsdag den 11. september og er født i 1953. Det vil sige, at Lars H.U.G fyldte 63 i år.

Det Jyske Kunstakademi

I perioden 1975-78 er Lars H.U.G indskrevet på Det Jyske Kunstakademi i Aarhus, men det er først senere, at Lars H.U.G gør karriere som billedkunstner. 

Starten på Kliché

Datoen 5. maj er meget vigtig i Lars H.U.G’s karriere. Det er nemlig på det her tidspunkt, at Kliché debuterer som rockband, da de giver koncert på Vestergade 58 – i dag kendt som spillestedet Ny V58 – i Aarhus. Kliché blev oprindeligt dannet i 1977.

H.U.G og Brandt

Lars H.U.G og Steffen Brandt spillede kortvarigt sammen i Kliché, hvor Brandt var med i 1980-1981. Han blev erstattet af Nils Torp, der i dag spiller udgør halvdelen af Souvenirs.

H.U.G og Søren Ulrik Thomsen

Lars H.U.G’s udgiver sit første soloalbum “City Slang” i november 1984. Albummet er en tonesætning af Søren Ulrik Thomsens første digtsamling fra 1981 af samme titel. Fem måneder senere opløses Kliché.

Koncert til støtte for Afrika

Egentlig meddeler Kliché, at de går hver til sit i april 1985, men i september samme år giver bandet dog én sidste koncert. Det foregår i Parken til “Rock for Afrika”. Herefter er Lars H.U.G for alvor solokunstner.

Kysser Himlen Farvel

Foråret 1987 er en vigtig periode i Lars H.U.G’s karriere, da han på dette tidspunkt udgiver albummet “Kysser Himlen Farvel” med sange som "Elsker dig for evigt", "Mon de kan reparere dig" og titelnummeret. Pladen gør ham til Danmarks nye superstjerne.

Nyt kunstnernavn

Indtil sommeren 1987 havde Lars H.U.G kaldt sig for Lars Hug, men det får en pibehandler fra Kolding sat en stopper for. Han forbyder Lars H.U.G at bruge pibehandlerens slægtsnavn Hug, med mindre H.U.G vil spille gratis til en konfirmationsfest i familien. Det nægter H.U.G.

Filmrolle i “Mord i Paradis”

I efteråret 1987 gør Lars H.U.G sin entré på det danske filmlærred, hvor han spiller en junkie i filmatiseringen af Dan Turèlls “Mord i Paradis”.

Første Grammy

I 1989 tildeles Lars H.U.G sin første Grammy for “Årets danske sanger”.

Filmrolle nummer to

Endnu en gang kan Lars H.U.G ses på det danske filmlærred. I 1989 medvirker han i Nils Malmros’ film “Århus by Night”.

Billedkunstner a la rockstar

Perioden 1990-91 turnerer og arbejder Lars H.U.G som billedkunstner.

Statens Kunstfond

I 1993 modtager Lars H.U.G det treårige arbejdslegat fra Statens Kunstfond. Han er den første rockmusiker, der modtager det prestigefyldte legat.

Overmaler Grammy-statuette

Lars H.U.G vinder i 1997 tre Dansk Grammy-statuetter (i dag Danish Music Awards) for henholdsvis “Årets danske sanger”, “Årets danske album” og “Årets danske popudgivelse” på baggrund af sit første engelsksprogede album, "Kiss & Hug (From a Happy Boy"). H.U.G skaber røre ved at oversprøjte den ene af statuetterne med guld-spraymaling.

Royal fan

Under sin bryllupstale i 2004 citerer Kronprins Frederik omkvædet fra H.U.G-sangen “Mon de kan reparere dig?”


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA