x

The Divine Comedy: – Man kan kun skrive et vist antal interessante sange om at knalde groupies

The Divine Comedy: – Man kan kun skrive et vist antal interessante sange om at knalde groupies

Det har været en en historisk lang albumpause for The Divine Comedy.

Det gør også, at der er øget interesse for den elegante nordirer, der om nogen er synonym med genren chamber pop, og da GAFFA fanger Hannon på telefon fra Belgien, har han efter eget udsagn ”mere travlt end Gud”.

Adspurgt om grunden til, at der er gået seks år siden sidste udspil, maner Neil Hannon enhver bekymring om skriveblokering eller andre problemer i jorden.

– Jeg har ikke haft travlt. Jeg er nået til et punkt i mit liv, hvor jeg tænker på dødelighed og tænker: hey, en dag skal jeg væk herfra… måske jeg bare skulle gøre mig fucking umage og gøre tingene ordentligt!, fortæller Hannon.

 

Andet album på egne ben

”Foreverland” er Hannons andet album på eget pladeselskab og uden et etableret label i ryggen. Da Hannon bliver spurgt om det er en af grundene til, at albummet har været så længe undervejs, trækker han på skuldrene.

– Det var jo ikke, fordi jeg hørte efter, hvad de sagde alligevel, pladeselskaberne. Jeg lagde rigeligt pres på mig selv, fordi jeg virkelig, virkelig, virkelig gerne ville være popstjerne. Men det passer mig rigtig fint, i min situation i dag, ikke at skulle bekymre mig om eller beskæftige mig med forretningsfolk og jakkesæt.

Popstjernen i Hannon kan samtidig glæde sig over, at ”Foreverland” på en 7. plads er bandets højest placerede album på de engelske hitlisterne nogensinde, et faktum som bagmanden er ganske godt tilfreds med.

– Jeg er 45 år gammel! Jeg burde være død, ikke have top-10 albums, siger Hannon med et grin. Samtidig sukker Hannon også over den kultur, der vokset omkring musikforbrug indenfor de senere år, ikke mindst med streamingtjenester.

– Hvis markedet fortsat vil have musik af en vis kvalitet, bliver de simpelthen nødt til at betale noget mere for musikken. Man tjener jo latterlig lidt via streaming. Det er ingenting. Så siger folk, at bands bare kan tjene pengene ved at turnere, men jeg ved af erfaring, at man ikke skriver god musik ude på landevejene. Der er kun et begrænset antal interessante sange, der kan skrives om at knalde groupies. Bands skal have tid og ro til at fordybe sig, ellers bliver musikken også derefter, lyder det fra Hannon, der også sukker lidt over iTunes.

For da The Divine Comedy udsendte ”Bang Goes The Knighthood” i 2010, krævede Apple-giganten, at bandet afleverede ekstra bonusmateriale til iTunes-versionen af albummet, og Hannon afleverede den helt nyskrevne ”Napoleon Complex”. At nummeret på den måde endte som en hemmelig parentes, har siden gået Hannon på, så på Foreverland støvede han nummeret af og placerede det prominent som første skæring på det nye album.

– Jeg holder virkelig meget af det nummer, og jeg kunne ikke holde ud, at det skulle ”gå tabt” på den måde. Så det fik en opdatering, og så ændrede jeg lidt på teksten. Den første version nævnte Margaret Thatcher, og hun er så død siden, og så havde jeg allerede nævnt hende på et andet nummer på ”Bang Goes the Knighthood” (på nummeret ”The Complete Banker”, red.), og jeg hader at gentage mig selv i tekster, lyder det selvbevidst fra Hannon.

 

Sådan var det ikke i 90’erne

Samtidig erkender Neil Hannon, at han måske nok selv lider lidt under Napoleonkompleks, der jo handler om at gøre op for manglende højde med andre ting.

– Igen, når man virkelig gerne vil være popstjerne og har min højde, ja så kan bølgerne godt gå højt. Og det var bestemt en sjov tid i 90’erne, men der var måske også enkelte ofre undervejs, griner Hannon og fortæller samtidig, hvordan hans kærlighedssange har ændret sig, siden dengang.

– De har bestemt ændret sig. De er mere oprigtige i dag. Ikke mindst fordi jeg faktisk er forelsket. Ikke at det faktisk gør dem hverken nemmere at skrive eller bedre for den sags skyld. Tidligere var mine kærlighedssange bygget på fantasier, men fantasier og forestillinger om kærlighed kan være lige så stærke som den ægte vare, fortæller Hannon, der siden sidste album har været i forhold med sangerinden Cathy Davey.

I starten af det nye år kan danskerne selv få syn for sagn, når Neil Hannon og The Divine Comedy kommer forbi Lille Vega på Valentins Dag, den 14. februar.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA