x

Animal Collective – Sonic freeform electronic-horror-gospel-hip-hop soul-pop-madness

Animal Collective – Sonic freeform electronic-horror-gospel-hip-hop soul-pop-madness

Billeder fra Animal Collectives koncert på Loppen i København 17. oktober. Foto: Lars Rønn Olsen

I september udkom Animal Collectives sjette fuldlængde studiealbum, og der er sket meget siden ”Spirit They’ve Gone, Spirit They’ve Vanished” kom på gaden i 2000. Både musikalsk, men også personligt, har medlemmerne af kollektivet rykker sig langt siden den spæde start i Baltimore i staten Maryland. GAFFA mødte Noah Lennox, bedre kendt som Panda Bear, til en snak om deres musikalske udvikling, og processen bag tilblivelsen af nyeste album ”Strawberry Jam”.

Indspilningsprocessen
Hvor ”Strawberry Jam” rammer en helt anden nerve end de tidlige udgivelser, er det – uden at være stilmæssigt fremmet – væsentligt mere upbeat end forgængeren ”Feels” fra 2005. En lidt overraskende udvikling, når man ser nærmere på bandets arbejdsproces, og i særdeleshed selve indspilningen, der fandt sted i Tucson, Arizona. Omringet af de golde og ødede vidder, boede bandet midt i ørkenen og kørte hver dag 30 minutter til og fra studiet. Selv ser bandet dog ikke nogen konflikt mellem udgangspunkt og udfald.

Hvorfor ørkenen?
– Egentlig valgte vi mest The Wavelab Studio i Tucson, fordi det passede med, at vi kendte folk derude. Desuden synes vi, at omgivelserne passede meget godt til stemningen på albummet.

Tror du, at stedet I valgte at indspille, ændrede på det færdige resultat?
– Måske. Det har helt sikkert medført en anderledes stemning i studiet, men jeg tror ikke, at det er noget, der som sådan kan høres eller udpeges på albummet.

Panda Bear – Som solo, og som del af kollektivet
Panda Bear har i den senere tid haft stor succes med sit soloprojekt, og seneste opus ”Person Pitch” har fået masser af opmærksomhed og gode anmeldelser i overflod. Hvor Panda Bear fra første udgivelse har ligget i den mere melodiske ende af spektret, har det været en udviklingsproces for Animal Collective.

Har det haft indflydelse på bandet Animal Collective, at solokunstneren Panda Bear har haft så stor succes, eller er det let for jer at adskille de to projekter?
– Det har helt sikkert haft en effekt. Alt, hvad jeg har lært i forbindelse med mit soloprojekt, men også generelt i livet, har jeg taget med mig. Erfaringer er næsten umulige ikke at bære med sig.

Kan Panda Bears musikalske indflydelse spores på albummet?
– Ja, helt sikkert. Jeg er Panda Bear, uanset om jeg spiller alene eller med Animal Collective, og det er vores individuelle personligheder, der har skabt albummet. Så vi er ikke bange for, at vores soloprojekter eller bandet kommer til at lyde for meget som hinanden, selvom indflydelsen helt sikkert vil være at spore.

Skabelsen af ”Strawberry Jam”
Som nævnt lyder ”Strawberry Jam” anderledes end bandets tidlige værker, og er af nogle endda beskrevet som værende mere ”poppet” og let tilgængeligt. Dog er der helt sikkert en rød tråd at spore i den musikalske udvikling, og albummet virker væsentligt mere modent end de tidligere udgivelser.

Traf I på et tidspunkt en bevidst beslutning om gøre jeres sange lettere tilgængelige, eller har jeres lyd udviklet sig helt naturligt?
– Vi har som sådan på intet tidspunkt talt om, at vi skulle ændre vores lyd, så den har helt sikkert udviklet sig naturligt. Vi stræber hele tiden efter at blive bedre, og sigte efter det uopnåelige. Det holder os motiveret.

Dave (Avey Tare, red.) og du selv skrev albummet, mens I opholdt jer i forskellige dele af verden. Du i Lissabon (hvor Panda Bear er bosiddende med sin portugisiske kone, red.), og Dave i New York, Baltimore og Paris. Var det en udfordring at skrive på den måde, og har det haft indflydelse på albummet?
– Det var helt sikkert en udfordring, men på ingen måde en negativ en af slagsen. Sangene bæger helt bestemt præg af de forskellige steder, hvor de blev skrevet, og pladen som helhed er også en meget blandet affære. Det passer rigtigt godt til albummet, at den er så ”all over the place”. Dog var det ikke alt det nye materiale, der blev plads til på albummet, så vi udgiver snart en ep med de resterende numre.

På ”Strawberry Jam” lader teksterne til at spille en meget mere central rolle end på tidligere albums, var det hensigten?
– Ja, bestemt. Det er ikke, fordi der som sådan er et centralt tema, eller en bestemt inspirationskilde, men som musikere var vi bare klar til det. På de første albums brugte vi mere vokalerne som instrumenter, og teksterne var ikke det væsentlige. Det er altid svært at udstille sig selv, som man gør, når folk kan høre ens tekster, og det har vi ikke været klar til tidligere. For første gang har vi også skrevet teksterne ind i coveret på albummet.

Albummet lader også til at fokusere mindre på sangenes arrangementer, og kompositionerne er enklere. Var det nemmere at indspille albummet?
– Nej faktisk var det meget svære. Når man ikke lige har muligheden for at reparere ufyldige trommer eller riff med samples, kommer sangene hurtigt til at lyde ret tynde. Desuden havde vi besluttet at begrænse os til langt færre spor end normalt, og det var virkeligt svært at få til at have samme fylde. Faktisk så indspillede vi hele albummet en gang, men besluttede os for at starte helt forfra, da det ikke lød rigtigt. Det var vigtigt for at holde fast i sangenes rå livelyd på albummet, og jeg synes helt sikkert, at det lykkedes for os.

Fusion med stort F
Bandet har fra dag et sprængt samtlige genrerammer, og folk, der ynder at sætte bands i bås har enten måtte opfinde en særskilt bås til Animal Collective, eller ganske simpelt give helt op. Inspirationerne er mange, og fusionen så kompleks, at man skal lede længe for at finde et sidestykke.

Den skøreste og mest interessante beskrivelse af jeres musik læste jeg den anden dag. I artiklen blev i beskrevet som ”sonic freeform electronic-horror-gospel-hip-hop soul-pop-madness”. Hvad synes du om den?
– (Griner) Jeg tror faktisk, at den beskrivelse kom fra os selv. Generelt hader jeg, når folk prøver at sætte bands i bås, og jeg synes egentlig ikke, at det fortæller noget som helst om musikken. Jeg tror, at det var noget Dave (Avey Tare, red.) fandt på for at understrege præcist, hvor umuligt det er at beskrive musik med et enkelt eller et par ord.

Animal Collective på MySpace


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA