x

Før programlanceringen: 11 essentielle navne, vi gerne vil se på Smukfest

Før programlanceringen: 11 essentielle navne, vi gerne vil se på Smukfest

Nu er der ikke mange timer, til dagen endelig er oprunden, og Smukfest offentliggør størstedelen af programmet for 2017. Nærmere betegnet sker det onsdag den 1. februar klokken 12.

Det betyder endnu en august med kolde øl i den lune sensommersol og forhåbentlig flere store øjeblikke i bøgescenens smukke omgivelser. Der er heller ikke skruet ned for forventningerne til det musikalske efter de sidste par års veludvalgte opbud i form af navne som Sting, Rihanna, Lenny Kravitz og Kygo. Vi håber selvfølgelig på en gentagelse af tidligere tiders succes, og derfor har vi highlightet 11 essentielle navne, som vi mener bør have en reel mulighed for at pryde det jyske skovbryn i betydelig grad. Det er altså kunstnere, som ikke er optaget andetsteds, når festivalen finder sted i dagene 9.-13. august.

 

En vældig spændende forening: Duoen (B)Ryan Adams!

Nu skal det ske. Det, som samtlige amerikanere og canadiere garanteret har ventet og håbet på i flere år i et forsøg på at skabe fred og samhørighed i tider med Trump, IS og i det hele taget en verden, der står i flammer. De respektive (næsten) navnebrødre er hver i gang med deres Europa-tour, og denne kombinationsmulighed er simpelthen ikke til at lade gå til spilde.

Efter tilbagekomsten til den musikalske frontier med ”Get Up” fra 2015 er den californiske sanger Bryan Adams fast bestemt på at generobre ungdommens gehør og være revolutionens stemme med et særdeles omfattende tour-program, der runder af lige omkring starten på Smukfest, og bevares, Bryan kommer da også både til Aarhus og København i løbet af denne vinter, men ikke desto mindre gad vi godt se ham vende snuden forbi Skanderborg.

Evigt albumaktuelle Ryan Adams er desuden godt i gang med at promovere sit nye album ”Prisoner” som udkommer den 3. februar, med koncerter i USA. Imens må vi tage til takke med at genhøre ”Heartbreaker”, ”Ashes & Fire” og det stadig seneste udspil, det pudseløjerlige, men gennemførte Taylor Swift-coveralbum ”1989”. Den kære Ryan har også været flittig til at besøge det danske, senest på Roskilde i 2015, og det skulle da næsten være på Smukfest, at disse to musik-koryfæer (der oven i købet også har samme fødselsdag (!)) får lov til at knytte bånd, glemme gamle stridigheder og skabe smuk symbiose på Smukfest.

 

Beyoncé

Umiddelbart er det ønsketænkning at forestille sig the Queen of Pop i det jyske, men siden den nyligt afsluttede ”Formation World Tour” har der hersket stilhed omkring planerne for 2017. Det føles dog ikke som særligt længe siden, at Beyoncé skænkede sine fast et af de mest roste albums i 2016, i form af det konceptuelle video-album ”Lemonade”. Og hvis man var heldig, kunne det betyde et velkomment besøg på Smukfest. Og selvom Queen B ganske vist aldrig har spillet i de grønne enge i Skanderborg, men med bookinger som Rihanna og Sia sidste år kunne man krydse fingre for, at der ikke er så langt til toppen af pop-kransekagen som før. Hvis guderne vil det, kunne det i hvert fald blive fabelagtigt!

 

The Chainsmokers

I løbet af de sidste par års Smukfester har programmet altid formået at favne en bred vifte af etablerede og nye musikere i den elektroniske genre. Mangen en dj har lyst natten op til dans og fest, og set i det lys ville vi vældig gerne se et navn som The Chainsmokers udfolde deres talenter på en scene. Selvom duoen kun har en ep i bagkataloget, har de haft en utrolig stærk gennemslagskraft med deres indie-inspirerede synth-pop. Denne kombination er ikke nødvendigvis så ringe endda, og de har da også braget igennem hitlisterne med numre som ”Closer”, ”Don’t Let Me Down” og senest ”Paris”. Der kan altså hurtigt skabes genkendelsesglæde med disse drenge, og derfor bør de også få muligheden på en elektronisk stærk festival som Smukfest.

 

Phil Collins

Det er ikke til at sige, hvor realistisk det er at tillokke den tidligere Genesis-forsanger, eftersom han næppe er billig at booke. Som folkehelt for flere generationer er han dog den helt rette til at samle hele Smukfests publikum foran Bøgescenerne, ikke mindst det 80’er-glade segment og Disney-entusiasterne, for at høre og genhøre nogle af de største hits fra den flinke rock’n’rollers hånd. Og da han giver koncerter i Europa i løbet af sommeren – i 2017 spiller han live for første gang i 10 år – er det næsten synd, hvis han ikke også lige ville svinge forbi Skanderborg. Men vi må væbne os med tålmodighed, ’cause you can’t hurry love.

 

Lana Del Rey

Hvis vi bevæger os tilbage imod den kantede afdeling af pop-verdenen, er det svært at komme udenom, at mange ser en uforgængelig stjerne i Lana Del Rey. Sangerinden fra New York har nærmest ageret pioner for den fortsat voksende pop-noir-stil, hvor klassisk vintage klaver og strygere kombineres med skramlende rockguitar og stemninger af melankoli, og fortabelsen er svær ikke at lade sig rive med af i Lana Del Reys univers. Isdronningen har leveret solide koncerter på dansk grund, senest i 2014 på Northside, hvor GAFFA begejstret kvitterede med fem stjerner. Og siden Lana Del Rey er blevet bekræftet både på Øyafestivalen og Way Out West til august, er det da nærliggende at forestille sig, at vi kunne gå en storslået aften i møde med ”Born to Die” og ”Blue Jeans” i aftenskumringen på Bøgescenen. Vi håber i hvert fald!

 

Calvin Harris

Calvin Harris har efterhånden påvist, at han er en house-pop-smed med fingrene trykket på de helt rigtige knapper. Efter albummet ”18 Months” var der ingen vej tilbage for den skotske producer og dj. Med numre som ”This is What You Came For”, ”How Deep Is Your Love” og ”We Found Love” har han cementeret sin status som en af de ukronede konger af dj-pulten. Hvis der skal sparkes en hitparade af en fest i gang på Bøgescenen, er det uden tvivl en dukkefører som Calvin Harris, der kan orkestrere en fest i Skanderborg med maksimalt energiniveau og højt tempo. En stemme til Calvin for en fest i bøgeskoven.

 

 

Lady Gaga

Den til tider kontroversielle og i hvert fald excentriske sangerinde har indtil nu aldrig medvirket på en dansk festival. Og det synes vi på en eller anden måde er ganske synd. Nok har hun cementeret sig selv adskillige gange som en af de allermest dominerende popstjerner i nyere tid med singler som ”Poker face”, ”Bad Romance” og ”Born this Way”, men siden disse storsælgende arrangementer har Gaga bevæget sig ad mere eksperimenterende veje. Det blev således blandt andet til det jazzede duo-projekt ”Cheek to cheek” med Tony Bennett og senest sidste efterår udformede hun et meget alsidigt og flersporet album i form af "Joanne", som blev fint modtaget af publikum og anmeldere. Med det sagt ville vi dog heller ikke være kede af at se Gaga fyre op for tidligere tiders albums og virkelig skabe en dansefest i bøgeskoven. Gaga har endnu ikke offentliggjort nogen form for tour-plan, men så meget desto mere kunne man ønske sig et lille visit til Skanderborg, med hvad end hun har i godteposen.

 

Tove Lo  

Den fremadstormende svenske sangerinde Tove Lo er efterhånden blevet profileret til at være en af morgendagens kommende helt store popstjerner. Igennem hits som ”Habits (Stay High)” og ”Talking Body” har hun opnået et udtryk, der viser mainstream-pop med flere kanter, som forsøger at skildre den ekstatiske rus og den selvforglemmende betingelsesløse sex på The Weeknd’sk maner. Denne tilgang har desuden scoret nogle spændende samarbejder, blandt andet med markante Flume, hvilket resulterede i ”Say it”. Denne selvbevidsthed om sin musikalske karakter og persona har gjort Tove Lo til et utroligt spændende navn og derfor også en oplagt kandidat til at pryde plakaten på Smukfest.

 

Major Lazer

Den skarpt skydende dancehall-trio har efterhånden positioneret sig umanerligt glimrende som nogle af de mest dominerende skikkelser på 2010’ernes hitlister. Der var allerede lagt i kakkelovnen til noget stort med debut-udgivelsen ”Guns Don’t Kill People…Lazers Do”, og med deres andet album ”Free the Universe” tog det for alvor fart, og alle med trang til sving i hofterne over hele verden er siden blevet forkælet med storsælgende hits som ”Pon de floor”, ”Watch out for This” og ”Lean On” med vores egen MØ med på vognen. Tilfældet er, at trioens Europa-tour skydes i gang i juni og fortsætter til august, hvor de tilmed giver koncert i Göteborg lige omkring starten på Smukfest. Derfor håber vi, at vi bliver budt op til eksotisk galskab og galopperende dancehall på bøgescenen.   

 

Mumford & Sons

Det er efterhånden en uskreven sandhed. Du går simpelthen ikke galt i byen med en booking af Mumford & Sons. Gang på gang har de vist, at deres klassiske folk-udtryk langt fra er stillestående, men tværtimod nyskabende og pulserende. Ført an af Marcus Mumford har de dels igennem helstøbte udgivelser som ”Babel” og ”Wilder Minds” og dels igennem flere sublime optrædener på dansk grund påvist, at de formår at skabe kunstneriske udtryk anno 2017, som er helt unikke og derudover formår at eksekvere det udsøgt på studiet såvel som på scenen, med eller uden banjo. Der kan altså kun lyde et kæmpe håb fra vores redaktion om at skænke det skanderborgske publikum en kvartet, der byder på folk, bluesgrass, og rock i verdensklasse. Vi krydser fingre og tæer for Mumford & Sons på programmet.

 

Snoop Dogg

Det er snart blevet helt uoverskueligt at prøve at opsummere den betydning og indflydelse på hiphoppen, der er synonymt med den kære Snoop Dogg. Og efterhånden er det også svært at holde styr på hans aliasser fra Dogg til Lion til Zilla, og i takt med at vi når hele dyreriget igennem, kan vi ikke lade være med at elske den storrygende rappers tilbagelænede stil og sprøde stemme, når han først tager mikrofonen til læberne og for alvor viser, hvilket talent han er støbt af. Efter et par eksperimenterende projekter som den reggae-svajende ”Reincarnated” og den uimodståeligt sprudlende ”7 days of Funk” er den ældre køter dog gået tilbage til tidligere tiders dyder med stor succes på 2016-albummet ”Coolaid”. Derfor ville det da også glæde mangen en hiphop-elsker at få et gensyn på bøgescenen efter 10 år med den funklende Snoop i topform.

 

Det var således vores bud, men hvad med jer, kære læsere? Skriv, snak og diskuter. Hvem skal Smukfest præsentere i 2017?


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA