x

Tina Dickow fylder 40 – her er 40 grunde til at elske hende

Tina Dickow fylder 40 – her er 40 grunde til at elske hende

I dag fylder Tina Dickow 40 år. Vi fejrer den danske superstjerne med 40 grunde til at elske hende.

1) Hun er født samme dag, som David Bowies legendariske album "Heroes" udkom – det er da sjovt!

2) Hun begyndte at spille guitar i 11-års alderen inspireret af blandt andre Tracy Chapman og gik hurtigt i gang med at skrive sange. Inden da havde hun brugt en stor del af sin fritid med at spille basketball. Et godt bytte set i bakspejlet.

3) Hun imponerede tidligt musikbranchen og vandt i 1998 Aarhus Stiftstidendes talentkonkurrence "Vi har scenen, har I musikken?" på Amfiscenen ved Musikhuset Aarhus. Præmien var indspilning og udgivelse af debutsinglen "Your Waste of Time".

4) Hun udgav i 2001 det lovende debutalbum Fuel, der blandt andet fik fire stjerner og følgende ord på vejen fra GAFFAs anmelder Jan Opstrup Poulsen: "De både melodiøse og kraftfulde kompositioner er ikke grebet ud af den blå luft, men bygget på et solidt fundament, der hedder den amerikanske sangskat. Det er der få danske debutanter, som slipper så godt fra, som det er tilfældet med Tina Dickow, hvilket til dels skyldes hendes stærke stemme, der kan synge en tør og analog lyd op."

5) Hun har altid udgivet plader på eget selskab, Finest Gramophone, og derfor vist vejen for mange andre selvudgivere sammen med blandt andre Swan Lee og Nikolaj Nørlund.

6) Hun hjalp kollegaen Julie Michelsen og dennes band Love Julie med at udgive deres to album fra 2002 og 2004, der begge udkom på Dickows selskab Finest Gramophone. De to album fik henholdsvis fem og fire stjerner af GAFFAs anmelder Jan Opstrup Poulsen, der om det første blandt andet skrev: "Love Julie er hårdt huggende garagerock blandet op med flabet pop. Og med en yderst sanseligt syngende Julie Michelsen i front tør man godt nævne No Doubt. Love Julie har nemlig den samme melodiske pågåenhed i deres svirrende sange, der alle er skrevet af Julie Michelsen."

7) Hun udgav i 2003 det skrabede, men meget smukke album Notes, indspillet på to dage i Feedback-studiet i Aarhus med stærke sange som "Room With a View" og "Warm Sand". GAFFAs anmelder skrev blandt andet: "At kalde sangene på Notes for skitser kan lyde som noget af en mild underdrivelse. Godt nok er lydbilledet yderst spartansk, men albummet indeholder også sange, der må betegnes som noget af det bedste, som længe er hørt fra en kvindelig dansk sanger og sangskriver."

8) Hun har sammen med Steffen Brandt indsunget dennes smukke fordanskning af Leonard Cohen-klassikeren "Hallelujah" på albummet På Danske Læber og fremført sangen med ham ved talrige lejligheder siden. 

9) Hun har lagt flotte vokaler til Zero 7's andet album When it Falls fra 2004 og turneret med dem internationalt sammen med blandt andre den senere verdensstjerne Sia. De spillede på Vega i 2004, hvor GAFFA blandt andet skrev: "Med sin gule bluse og sit lange lyse hår sat op i rottehaler duftede Dickow af sommer og solgyldne marker. Smukt, klart og klingende rent tog Dickow publikum ved hånden og førte dem langt ind i Zero 7’s drømmeunivers på hendes selvskrevne nummer 'Home'." 

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Zero 7 med Tina Dickow og Sia med flere i Store Vega, 22. april 2004.

10) Hun mistede ikke modet, da hun mistede en international pladekontrakt med Sony Music grundet selskabets fusion med BMG i 2004. Hun fortsatte tværtimod med at kæmpe videre på egen hånd. 

11) Hun udgav i 2005 sit tredje album In the Red, som blev hendes folkelige gennembrud herhjemme, gav hendes første hitlisteførsteplads og blandt andet indeholder et af hendes største hits, "Nobody's Man". GAFFAs anmelder gav kun tre stjerner og skrev blandt andet: "Albummet mangler sangen eller sangene, og Nobody’s Man, Give In og One er ene om at give albummet en vis pondus bortset fra genindspilningen af Warm Sand og My Mirror. Til gengæld synger Tina Dickow mere end blot yndefuldt på albummet. Hendes vokal fylder paletten flot ud og er hele albummet værd." 

12) Hun var så flink at anmelde Anette Bjergfeldt sangskriverhåndbog Kogebog for sangskrivere i 2005 for GAFFA. Hun skrev blandt andet: Det er ikke en bog for kynikere, der vil vide, hvordan man skærer en sang til P3. "Det er en bog for nysgerrige sjæle, der vil i gang med at skrive, finde troen på det og inspireres."

LÆS OGSÅ: Tina Dickow anmelder Anette Bjergfeldt Kogebog for sangskrivere

13) Hun udsendte i 2007 albummet Count to Ten, der sammen med In the Red er hendes bedst solgte og blandt andet rummer klassikere som "On the Run", "Sacre Coeur", "Open Wide" og titelnummeret. GAFFA gav fem stjerner og skrev blandt andet: "Det gennemgående tema på albummet er svigt og usikkerhed på sig selv i en nærmest traumatisk søgen efter sig selv, men det forhindrer på ingen måde sangene i at åbne sig flot, og som melodimager er der absolut ingen usikkerhed at spore hos Dickow. Albummet er tilmed spækket med små og udfordrende musikalske finesser." 

14) I 2008 mødte hun i Canada den islandske musiker Helgi Jonsson, som spillede med hendes opvarmningsnavn Teitur. De indledte hurtigt et professionelt samarbejde og venskab, som senere gled over i et regulært kærlighedsforhold, i 2014 ægteskab og indtil videre tre børn. En win-win-win-situation! 

15) Hun modtog Kronprinsparrets Kulturpris på 500.000 kroner i 2008 som første og hidtil eneste rytmiske musiker. I sin takketale kaldte hun afslappet kronprinsparret "Frederik og Mary", hvilket afstedkom en del kommentarer.

16) Hun udgav i 2008 den tredobbelte ep A Beginning, A Detour, an Open Ending, der viste hende fra en mere eksperimenterende og meget alsidig side. GAFFA gav fire stjerner og skrev blandt andet: "Udgivelsen bringer intet videre nyt til Tina Dickows musikalske meritter, og selv skåret ned til en 10-15 sange ville det næppe have båret et fuldgyldigt album. Alligevel fungerer konceptet, fordi hendes bundniveau for tiden ligger højt, og sangene ikke skal ud og sælge sig selv." 

17) Hun udsendte i 2009 det stemningsfulde soundtrack The Road to Gävle til Nikolaj Steens film Oldboys med blandt andet den smukke duet med den kommende gemal Helgi Jonsson, "Swedish Skies", og modtog to Robert-priser. GAFFA gav fire stjerner og skrev blandt andet: "Tina Dickow byder på nogle yderst charmerende sangperler, når hun læner sig op ad den gammeldags amerikanske folk-tradition, som den blev fortolket af hippierne nogle årtier tilbage. I disse sange er hun lysende og humørsmittende, hvilket klæder den ellers ofte alvorsfulde sangskriver. Det er absolut en side af hende, som bør påkalde sig større opmærksomhed fra Tina Dickow selv."  

18) Hun indsang i 2010 sangen "The Storm That Brought Me to You" til soundtracket til fantasyfilmen "Clash of the Titans" skrevet og produceret i samarbejde med Massive Attack-samarbejdspartneren Neil Davidge. Måske derfor lyder den flotte sang lidt som Massive Attack. 

19) Hun fremførte ved Zulu Awards 2010 en overraskende og vellykket duet med Medina i et medley af Dickows "Open Wide" og Medinas "Ensom". Det havde vi ikke lige set komme. 

20) Hun udgav i 2010 opsamlingsalbummet Welcome Back Colour, som blandt andet indeholdt tre nye, stærke sange, herunder hittene Copenhagen og Paper Thin, samt en bonus-cd med flotte akustiske genindspilninger af en række ældre sange. 

21) Var overraskende en tændt gæstevokalist på Suspekts "Helt alene" fra 2011 og har adskillige gange fremført sangen med dem live, blandt andet på Roskilde Festival 2015. 

22) Hun udgav i 2012 albummet Where Do You Go to Disappear? med blandt andet ørehængeren You Wanna Teach Me to Dance, der viste hende fra en overraskende dansabel side – og som blev et stort hit. Om albummet, der blandt andet var inspireret af hendes nye liv i Island, skrev GAFFA i en firstjernet anmeldelse: "Dickows nye toneart kommer tydeligst frem i den svævende Moon To Let, der i den grad demonstrerer, at sårbarheden er intakt hos sangskriveren. Og så skal den lette og ferme popsang You Wanna Teach Me To Dance fremhæves som eksempel på Tina Dickows alsidige talent." 

23) Hun skrev i 2014 flere flotte sange til filmen En, du elsker, hvor de blev fremført af den svenske stjerneskuespiller Mikael Persbrandt. 

24) Hun udgav i 2014 det fremragende album Whispers, hvor flere af sangene stammede fra filmen En, du elsker, og hvor Dickow – da de som nævnt skulle synges af Michael Persbrandt – synger i et dybere leje end sædvanligt. Albummet fik fremragende anmeldelser. GAFFA gav fem stjerner og skrev blandt andet: "Whispers indeholder nogle af Tina Dickows hidtil stærkeste sange, som den rumlende You Don't Step Into Love og som fortabt i Drifting. Det handler selvfølgelig om kærlighedens evigt nagende tvivl og milevidt fra det glansbillede, som hun lever i i privaten på Island med ægtemanden og musikeren Helgi Jónsson, der også er den tætteste musikalske partner på albummet." 

25) Hun lod i 2014 sine fans bestemme, hvilke covernumre hun skulle indspille til julegave-ep'en En håndfuld danske i 2014. Det blev til fine, skrabede fortolkninger af så forskellige navne som Ulige Numre, Suspekt, Medina, Kim Larsen, Pia Raug og TV-2. 

26) Hun har hyldet hjembyen Aarhus i den charmerende sang "Pigen ud af Aarhus" fra 2015, hendes til dato eneste udgivne selvskrevne sang på dansk. 

27) Hun optrådte i 2015 med Søren Huss på Grøn Koncert, og de to sangskrivere og deres sange klædte i den grad hinanden. En ren win-win-situation. 

28) Hun stod i 2015 bag den stort anlagte "Ned fra Nord"-koncert i Aarhus Festuge, hvor hun fik selskab af en stribe spændende nordiske talenter, blandt andre Asgeir, Eivør, Teitur og selvfølgelig gemalen Helgi Jonsson. Det var en horisontudvidende og anderledes koncert. 

29) Hun udgav i 2015 en sangbog med tekster, noder og akkorder til en række af sine sange – så kan alle, der vil og kan, holde liv i de stærke numre. 

30) Hun har flere gange turneret med Steffen Brandt, hvor de to har fortolket hinandens sange og givet dem nye dimensioner.  

31) Hun har sat fokus på sin mand, sanger, sangskriver og multiinstrumentalist Helgi Jonssons glimrende musikalske værker og også turneret med ham i rollen som bassist og korsanger. 

32) Hun har optrådt med flere kor, blandt andet det 450 personer store amatørkor Kor 72 med 200 medlemmer i både Herning og Aarhus i 2017. Endnu engang viste hun nye, skinnende sider af sin sangskat. Nedenfor kan du høre hende med koret LYT.

33) Hun er en fremragende livekunstner, der gennem årene har givet masser af stærke koncerter. Eksempelvis på dette års NorthSide, hvor hun spillede hele Count to Ten-albummet, dog bagfra. GAFFA uddelte fem stjerner og skrev blandt andet: "Efter at have set flere andre danske kunstnere kæmpe lidt med at banke rusten af og levere fejlfrit tidligere på dagen, var det vidunderligt at lade sig underholde at en helt igennem professionel og tilpas Dickow i den lille times tid, koncerten varede. En time, hvor publikum næsten, men også kun næsten, blev tryllebundet i en grad, så de kunne glemme den vedholdende regn fra oven."

34) Hun har to gange givet veloplagte optrædener til GAFFA-Prisen, både i 2012 og 2014.

35) Hun holder fast i sine gamle venner og samarbejdspartnere, for eksempel Dennis Ahlgren, som hun har spillet med siden første album, og lydmanden Rune Duelund, som også har været med hele vejen.  

36) Hun har inspireret talrige børn og unge, nok især piger, til at spille musik, synge og skrive sange. Måske er der kommende stjerner blandt dem. 

37) Hun udgiver dette efterår en selvbiografi og viser dermed en ny facet af sit talent. Dickow har dog ofte begået velskrevne dagbogsindlæg til sin hjemmeside. 

38) Hun har talrige gange givet åbenhjertige interviews til GAFFA og stillet op til flotte fotosessions (se fotoserie fra Island her). I 2014 sagde hun eksempelvis: – Jeg vil for eksempel hellere på jagt end på shopping. Og jeg interesserer mig mere for elektronik end for sko. Da jeg var lille, gik jeg til fodbold og var psyched over at gå til spejder med dolk; en vildmarks-type, der ikke havde noget imod lidt jord under neglene og et par edderkopper i teltet. Jeg har nok altid sat en ære i at være godt med på alle de klassiske mande-domæner; at være tough og selvstændig og ikke bede om hjælp. Gid jeg var bedre til det!  

39) Hun har modtaget talrige priser gennem årene. Den første var Årets Komponist ved Steppeulven 2004 efterfulgt af Årets Sangskriver ved Danish Music Awards 2004, og siden er hun blandt andet tildelt P3-Prisen i 2006, som nævnt Kronprinsparrets Kulturpris i 2008, to Robert-priser for sin musik til filmen Oldboys og hele seks GAFFA-Priser i perioden 2006-2012, de fem som Årets Danske Sangerinde og den sidste for årets danske album i 2007, Count to Ten

40) Hun har trods høj musikalsk produktivitet fået indtil videre tre børn og bidrager dermed til menneskehedens fortsatte eksistens.

Stort tillykke, Tina!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA