x

GAFFA-skribent udgiver bog om Savage Rose

GAFFA-skribent udgiver bog om Savage Rose

480 sider om det unikke orkester er på gaden i dag

I dag udgiver GAFFAs mangeårige skribent Michael José Gonzalez den første bog om Savage Rose, Ild og frihed – 50 år med Savage Rose – samme dag som gruppen indleder deres efterårsturné med tre udsolgte koncerter i København. Biografien er et digert værk på 480 sider med masser af billeder og er skrevet i tæt samarbejde med Savage Roses frontfigur, Annisette. Gonzalez har dog også interviewet en lang række andre personer med tilknytning til gruppen gennem årene, blandt andet Annisettes døtre Billie og Naja Rosa, trommeslageren Alex Riel og Johnny Reimar, der producerede deres debutalbum fra 1968.

GAFFA har stillet Michael José Gonzalez en stribe spørgsmål om den nye bog.

Hvorfor er The Savage Rose så interessante, at du har viet en hel bog til dem?

– Bandets betydning i dansk musikhistorie kan ikke overdrives. De er et af de mest unikke og nyskabende orkestre, vi har haft herhjemme, og deres historie gennem mere end 50 år er virkelig noget helt særligt. Ud over at være helt exceptionelt nysgerrige og søgende i deres tilgang til musikken har de alle dage været udfordrende og 100 procent kompromisløse i forhold til deres kunst og ikke mindst deres værdier. Det er en sjælden ting og enormt beundringsværdigt. Det kommer der fremragende musik – og en vild fortælling ud af. Dertil er Annisette jo en af de største sangerinder, vi har – og har haft – herhjemme.

Hvordan opstod samarbejdet mellem dig og Annisette?

– Jeg lavede tilbage i 2015 et interview med Annisette (et interview, der i øvrigt kan læses her), men da interviewet var ovre, føltes det slet ikke som om, vi havde fået talt færdigt. Jeg endte med at følge bandet på deres efterårstour, og det var en fantastisk oplevelse. Det lyder måske som en stor kliché, men de er virkelig som én stor familie, og det var virkelig opløftende at opleve den symbiose og det sammenhold, der er mellem musikerne både på scenen, backstage og i tourbussen. Idéen om at lave en bog opstod ret hurtigt.

Hvad har overrasket dig mest omkring gruppen i forbindelse med dit arbejde med bogen?

– Det har netop den kompromisløshed og den ægthed, hvormed de går til musikken. De har virkelig hjertet med hele vejen. Derudover har det overrasket mig, hvor mange vilde ting, Annisette og Thomas (Koppel, red.) har gennemgået i kampen for det, de har troet på. Vilde ture på tværs af USA i de tidlige dage, at blive beskudt i Libanon, næsten arresteret i Tyrkiet og mystiske hændelser i Costa Rica. Og så selvfølgelig generelt den måde, de har insisteret på at lave den musik, der har betydet noget for dem, også selvom det betød, at de måtte leve et yderst spartansk liv i lange perioder. Derudover har det også overrasket mig, hvor åbenhjertig en fortæller, Annisette er. Om hun står på scenen eller sidder i sofaen med en kop kaffe… det er den samme intensitet og samme åbne udtryk. 

Hvis man er ny Savage Rose-fan, der først har opdaget dem for nylig, hvor vil du så anbefale, at man begynder at udforske dem i det omfattende bagkatalog?

– Uha, den er svær… Det nemme svar ville jo naturligvis være opsamlingspladen Anthology fra 2002 – derudover er den selvbetitlede debut, Dødens Triumf og Wild Child også oplagte steder at starte. Men jeg ville nu hellere tage udgangspunkt i mine tre personlige favoritter Solen Var Også DinSangen For Livet og Tameless. Uh, og den nyeste, Homeless, er virkelig også stærk!

Din begejstring for Savage Rose skinner igennem hele vejen igennem din bog. Er der slet ikke tidspunkter, hvor de har skuffet, på plade og/eller live?

– Nej, det synes jeg faktisk ikke. Jeg ville meget gerne kunne hive et eksempel frem, hvor de skraber bunden rent kunstnerisk, men det kan jeg simpelthen ikke – og det er ikke bare for at holde mig gode venner med Annisette og bandet, haha! Bundniveauet er simpelthen for højt.

Annisette er lige fyldt 70. Hvor længe tror du, hun bliver ved?

– Hun bliver ved, til hun ikke kan mere. Musikken og sangen er selve livet for hende, og jeg er sikker på, at vi kommer til at kunne gå til Savage Rose-koncerter mange år endnu. Heldigvis.

LÆS OGSÅ: Fredsduen lettede over hjertegribende jubilæumskoncert

Michael Gonzalez og Annisette præsenterer bogen i Politikens Boghal i København tirsdag den 30. oktober klokken 16-18 og i Kristian F. Møllers Boghandel i Aarhus lørdag den 3. november klokken 15.

Køb bogen i GAFFA Shop.

Se musikvideoen til "Woman" fra albummet Homeless, blandt andet optaget på Roskilde Festival 2017:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA