x

Reportage: Marwan fik Café Under Masken-prisen

Reportage: Marwan fik Café Under Masken-prisen

Café Under Masken blev skabt for 13 år siden af Århus-kunstneren Hans Krull. Caféen og baren er på mange måder et forunderligt sted, som skiller sig ud fra den typiske café i kraft af de Krull’ske farverige vægmalerier og en kunstig skabt stjernehimmel, som får stedet til at fremstå som et levende kunstværk. I deres manifest står skrevet, at det er ”en café for provinsielle kosmopolitter og professionelle amatører” og er stedet, ”hvor selv en sjov fisk føler sig velkommen”. Alle de sjove fisk, anført af Hr. Krull og Co., var da også mødt op til stedets fødselsdag, hvor de i fællesskab kunne fejre hinanden og for en stund kaste lidt ægte stjernestøv over stedet.

Den nepotistiske kulturpris
Hvert år mødes tidligere prisvindere for at diskutere, hvilken århusianer der har gjort sig fortjent til den fire kilo tunge bronzemaske skabt af Krull selv. Af tidligere prisvindere kan blandt andet nævnes Thomas Helmig, Viggo Sommer, L.O.C. og cafeens egen barchef Paul O’Brian, hvilket blot bekræfter, at det nepotistiske element vejer tungt i bedømmelsen, når årets prisvinder skal findes. Det gør dog også selve prisen mindre selvhøjtidelig og minder de fremmødte gæster om, at det er en pris, der uddeles med et glimt i øjet. Hvilke andre kriterier der skal opfyldes for at komme i betragtning til prisen, virker umiddelbart svært at gennemskue. Men der er ingen tvivl om at årets prisvinder var en værdig modtager af prisen.

Marwan udkom sidste år med den anmelderpositive debutudgivelse "P.E.R.K.E.R." på Tabu Records. Marwan, der er født i Palæstina, men opvokset i Danmark, har mildt sagt ikke haft den nemmeste opvækst. Han boede som barn med sin familie på diverse asylcentre, før de bosatte sig i Århus V. Det hårde liv som anden generationsindvandrer er fundamentet for Marwans tekstunivers, og hans musik er en vigtig stemme i integrationsdebatten. Fortalt af dem, som ingen vil lege med.

Det var da også en tydelig stolt og glad Marwan, der lørdag fik overrakt prisen af en forsamling af tidlige vindere. Han holdt selv en kort takketale, før han gav tre numre fra sin seneste plade. Et antal, han sagtens kunne have fordoblet, for der var ingen tvivl om, at han havde publikum med sig. At Marwan nu er kommet i det fine selskab med Thomas Helmig, René Toft Simonsen og Jacob Haugaard, er måske et lille tegn på, at han er blevet anerkendt som kunstner og dansker, også selvom han har haft oddsene mod sig.

Festen
Selvom prisoverrækkelsen var dagens højdepunkt, gjorde det efterfølgende husorkester ”The Carney Brothers” deres for at vise, at deres musikalske talenter var værd at lytte til. De fik dog hård modstand fra en solrig majdag, der gjorde det svært for gæsterne at holde sig inden døre. Hans Krull forsøgte som sædvanligt også at holde festen i live med sine mange taler – gerne om kærlighed – og viste i mange omgange, at der er en lille X-Factor-sanger gemt i ham.
Selvom Café Under Masken er en forholdsvis lille café, var der på intet tidspunkt stilstand i strømmen af folk, der lørdag gæstede stedet, hvilket viser ,at der er mange århusianere, der skatter det højt. Om det er på grund af den excentriske ejer, den specielle atmosfære eller de sjove fisk vides ikke, men prøves, det skal det.

Hvem der løber med prisen næste år, er svært at forudse. Men det er helt sikkert, at Hans Krull og Café Under Masken også næste år vil være vært for en lille, men vigtig Århus begivenhed, hvor også du er velkommen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA