x

Tak Rock-Pris-vinder Poul Martin Bonde: – Det største har været alle dem, jeg har arbejdet sammen med

Tak Rock-Pris-vinder Poul Martin Bonde: – Det største har været alle dem, jeg har arbejdet sammen med

Foruden de 16 læserbestemte priser uddelte GAFFA-Prisen også en ny pris, Tak Rock-Prisen, der går til en aktør, som har gjort en ekstraordinær indsats for musikken. Prismodtageren blev udvalgt af Royal Beer og GAFFA, og den første Tak Rock-Pris gik til Poul Martin Bonde, talsmand for Smukfest og før det meget andet, blandt andet punksanger, ansat i Danmarks Radio, mangeårig sparringspartner for Peter Belli og Poul Krebs – som holdt hyldesttalen for Bonde ­– udgiver af det første album med Kashmir og kunstnerisk leder på pladeselskabet Sony Music.

Dagen derpå har vi fanget Poul Martin Bonde for at høre hans reaktion på at modtage prisen.

– Jeg var overhovedet ikke forberedt på det, det var lidt surrealistisk, så det skal lige synke langsomt ind. Jeg skal lige vænne mig til det, siger en usædvanligt fåmælt Poul Martin Bonde, som dog har et noget længere svar på det følgende spørgsmål.

Du har været aktiv i musikbranchen siden slutningen af 70’erne, er der nogle højdepunkter, der står særlig klart?

Der har været virkelig mange og ikke kun dem, der er blevet kommercielt store. For eksempel da jeg selv var sanger i punkbandet Pigtråd og i rockbandet Glashus, og da jeg var anmelder på GAFFA i 80’erne og på Aarhus Stiftstidende efterfølgende. Og min DR-periode, for eksempel dengang jeg, sammen med blandt andre min mangeårige DR-partner Svend Thomsen, fik OB-vognene ud af hovedstaden og begyndte at sende livemusik fra provinsen, som Poul Krebs også nævnte i sin tale. Det var også stort, da vi lavede de to DR-audioer, Den Store Lysfest og Det Blå Hotel (en slags radiomusical, red.), som begge modtog en pris ved radiofestivalen i Monte Carlo. Det var i den forbindelse, at jeg indledte mit samarbejde med Peter Belli og Poul Krebs, der var blandt de medvirkende på Den Store Lysfest og Det Blå Hotel. Og så lavede jeg jo underholdningsprogrammet To Fag Frem på DR-tv, hvor fagfolk dystede mod hinanden, og hvor jeg turnerede landet rundt til haller med min medvært John Nørgaard, siger Poul Martin Bonde og fortsætter:

– Og derefter havde jeg så en periode som freelancer, hvor jeg var manager for blandt andet Her Personal Pain og Dicte og arbejdede tæt sammen med Steffen Brandt og TV-2. Og så lavede vi pladeselskabet Start og var med til at udgive det første album med Kashmir, som jo blev ret stort. På et tidspunkt fik jeg så lyst til at få et fast arbejde, så man ikke skulle risikere at gå fra hus og hjem. Herpå havde jeg en tid som A&R-mand på Sony Music, hvor jeg fortsatte samarbejdet med Kashmir og også udgav plader med blandt andre Poul Krebs og Østkyst Hustlers. Det var i de år, hvor de fysiske pladesalg toppede, så budgetterne var store. Herefter var jeg selvstændig igen og var blandt andet dommer og A&R i det første talentshow på dansk tv, Popstars, og det gav nogle spændende oplevelser med blandt andre Eye-Q og Julie, hvor sidstnævnte jo har haft en lang karriere siden. Og de sidste ti år har jeg så været talsmand for Smukfest, som jeg havde arbejdet freelance for i mange år forinden, blandt andet ved at skrive programtekster. Men det største højdepunkt har helt klart været alle de utroligt spændende mennesker, jeg har haft glæden af at arbejde sammen med, kendte som ukendte.

Hvad skal du lave i 2019?

– Vi holder jo 40 års jubilæum på Smukfest, og i den forbindelse har vi en lang række begivenheder. For eksempel den store jubilæumskoncert, og jeg skal også have opdateret den bog, jeg udgav, da festivalen fyldte 25 år. Det er håbet, at den kan komme i en slags digital udgave op til årets festival. Og så har Poul Krebs indspillet en nyt album med den norske musiker Henning Kvitnes, og det glæder jeg mig til at følge til dørs. Derudover har jeg en lille hobby med vores rock’n’roll-vinklub Backstage Wine Club, og den skal også have noget tid.

Du blev 60 år sidste år. Bliver du hængende på Smukfest, til du skal pensioneres, eller har du nye projekter i tankerne?

– Jeg er meget glad for at være på Smukfest, men jeg har aldrig lagt en karriereplan. Jeg læste oprindeligt dramaturgi og spillede en masse teater, men så dukkede der noget andet op, og sådan har det været hele vejen. Det ene projekt har taget det andet, så det er ikke til at vide, hvad fremtiden bringer. Der er rigtig meget, jeg ikke har nået endnu. Jeg går ikke på pension foreløbig.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA