Nyhed

Smukfest-talsmand Poul Martin Bonde er død

GAFFA.dk – alt om musik

Sov stille ind efter længere tids kræftsygdom

Smukfests mangeårige talsmand Poul Martin Bonde er død efter længere tids kræftsygdom, 62 år gammel. Det fortæller Smukfest i en pressemeddelelse.

Poul Martin Bonde arbejdede med musik hele sit liv. Han blev uddannet cand. phil. i den dengang helt nye uddannelse æstetisk kulturarbejde fra Aarhus Universitet i 1984 og var sideløbende sanger i punkgruppen Pigtråd og rockbandet Glashus. Samtidig skrev han om musik for først det nystartede GAFFA, siden Aarhus Stiftstidende.

Herefter blev Bonde ansat på Danmarks Radio i Aarhus og medvirkede som en af de første til at sende livemusik fra provinsen. Han var også med til at lave de såkaldte audioer (en slags radiomusical) Den Store Lysfest og Det Blå Hotel, og det var i den forbindelse, han indledte sit mangeårige samarbejde med Peter Belli og Poul Krebs, som han var producer og sparringspartner for. Han har også skrevet sangtekster, blandt andre ”København (fra en DC-9)” til Peter Belli.

I begyndelsen af 90’erne kunne man opleve Bonde som holdkaptajn og tv-stjerne i DR-programmet To Fag Frem, hvor fagfolk dystede mod hinanden. Herefter havde han en periode som freelancer, hvor han var manager for blandt andre Her Personal Pain og Dicte. Han var med til at grundlægge pladeselskabet Start, som satsede på nye talenter og skrev i den forbindelse den første pladekontrakt med Kashmir, som kort forinden var blevet nummer to ved DM i Rock efter Dizzy Mizz Lizzy.

Bonde blev dernæst ansat som A&R (talentspejder og -udvikler) på Sony Music, som han tog Kashmir med over på. Han udgav her også plader med blandt andre Poul Krebs – herunder det storsælgende Små sensationer – og Østkyst Hustlers.

Herpå var Bonde igen freelancer i en periode og var blandt andet dommer i det første musiktalentshow i dansk tv, Popstars, hvor eyeQ var de første vindere i 2001. I slutningen af 00’erne blev han så talsmand for Smukfest, som han havde arbejdet freelance for i nogle år, og var det frem til sin død. I en periode var han formand for Dansk Live, sammenslutningen af spillesteder, koncertarrangører og festivaler.

Poul Martin Bonde efterlader sig kone og tre børn. Bisættelsen foregår under private former.

GAFFAs direktør Robert Borges udtaler:

– Det er en trist nyhed for både Poul Martins familie, venner og kollegaer og for dansk musik. Jeg har kendt Poul Martin som en vigtig del af GAFFAs redaktion fra midt i 80'erne og til slutningen af 90'erne og har altid haft den største respekt for hans overlegne leksikale viden og brændende passion for musik. Foruden Poul Martins skarpe pen har jeg altid beundret hans evne til at bibeholde nysgerrigheden for ny musik og produktudvikling i alt, hvad han foretog sig, samt ikke mindst hans ukuelige arbejdsindsats for talentudvikling i Danmark. Du var et kreativt kraftcenter med postiv afsmitning på alt, hvad du kastede din kærlighed på. Tak for det. Vi vil savne dig!  

LÆS OGSÅ: Kasper Eistrup: "Poul Martin Bonde var den første, der troede på mig – og Kashmir"

I 2019 modtog Poul Martin Bonde Tak Rock-prisen ved GAFFA-Prisen for sit mangeårige virke inden for musik. I sin tale til Bonde sagde Poul Krebs følgende:

Poul Krebs’ tale til Poul Martin Bonde, vinder af Tak Rock-prisen:

"Der findes ikke mange herhjemme, der har været så langt omkring i den danske musikbranche og sat så dybe aftryk som dette års modtager af TAK ROCK-prisen.

Han var forsanger i punkbandet Pigtråd.

Han var skarp pen i GAFFA.

Han var Danmarks radios enfant terrible, der opfandt audioer og vandt priser i Monaco.

Han startede karrierekanoner og fik livemusikken i radioen.

Han fandt bands som Kashmir og Inside the Whale, og han udgav dem på eget label.

Han blev A&R på Sony og udgav albums, der i dag går under kategorien: Legendariske.

Han gav mig en sidste chance, efter at jeg havde været rundt hos alle og opbrugt min kvote som lovende.

Han hjalp Peter Belli i gang igen, fordi den stemme bare var for god til ikke at lave noget ordentligt.

Han har støttet og hjulpet et utal af unge artister på vej!

Han kom til Skanderborg, og han blev der – og det er de glade for på Smukfest!

Han har været en højt respekteret formand for Dansk Live.

Han er og bliver en mand for musikken og for musikerne!

Og vi, der har været så heldige at have ham som ven og arbejdet med ham samtidig ved, at en bedre ven og dedikeret sparringspartner fås ikke på de her breddegrader!

Årets Tak Rock Pris går til komponist, tekstforfatter, forfatter, fatter og formand

Poul Martin Bonde”

I forbindelse med Tak Rock-prisen fik GAFFA et interview med Poul Martin Bonde om hans lange karriere. Læs interviewet her.

 
ANNONCE