x

Jonah Blacksmith til GAFFA Talk på Tønder: Lover at spille nye sange på efterårsturnéen

Jonah Blacksmith til GAFFA Talk på Tønder: Lover at spille nye sange på efterårsturnéen

På Tønder Festival er GAFFA vært for fire såkaldte GAFFA Talks, hvor skribenter fra magasinet interviewer fire kunstnere fra årets program foran publikum, som også har mulighed for at stille spørgsmål. Det hele sker på den intime scene i Pumpehuset på festivalområdet.

Den første GAFFA Talk fandt sted tidligt torsdag eftermiddag med Folkeklubben, og kort efter fortsatte vi med den irske, canadisk bosatte sanger og sangskriver Irish Mythen. Tredje navn på programmet var Jonah Blacksmith, der på Tønder skal give den sidste af deres såkaldte filmkoncerter i denne omgang.

Jonah Blacksmith var repræsenteret ved de to hovedkræfter og sangskrivere i bandet, brødrene Simon og Thomas Alstrup, henholdsvis sanger/guitarist og bassist/korsanger. Samtalen tog udgangspunkt i den såkaldte filmkoncert, hvor bandet både viser en dokumentarfilm og spiller live mere eller mindre samtidig.

Gruppen har arbejdet på filmen In the Middle of Nowhere i flere år og vist dele af den tidligere, og de begyndte at optage den, da bandet var helt nyt uden at have de store bagtanker bag den. Filmen, skabt i samarbejde med Joachim Plaetner Kjeldsen, handler om brødrenes bedstefar, Johannes Alstrup, der var smed i Koldby i Thy og en fremragende, selvlært banjospiller, der spillede med hele familien og også med Simon og Thomas, da de var børn. Efter hans død besluttede de nu voksne brødre at danne et band for at videreføre hans musikalske arv, og det voksede sig hurtigt til et syv mands orkester.

I første omgang havde Simon og Thomas Alstrup ikke de store ambitioner, de ville bare spille, og det gik da også langsomt i begyndelsen, hvor de eksempelvis optrådte for syv betalende tilskuere på Odense-spillestedet Dexter, altså lige så mange, som der var på scenen. Men en meget vellykket og rost koncert på Tønder Festival i 2015 – der blandt andet fik seks stjerner i GAFFA – var et vendepunkt, og langsomt spredtes ordet om Jonah Blacksmiths kvaliteter. De udgav deres første album på eget selskab, men fik senere kontrakt med det multinationale Sony Music takket være pladeselskabsmanden Christian Backman, som de længe havde været i kontakt med, og han blev tilfældigvis ansat på Sony. ”Men hvis han var blevet ansat på et lillebitte selskab, så havde vi skrevet kontrakt med det”, som brødrene siger.

Når gruppen nu går så meget op i at hylde Thy og det lokale, kan man måske undre sig over, at de altid har sunget på engelsk, men forklaringen er den enkle, at de gerne vil ud i verden, og de har da også været på turné i Canada – en kontakt, der faktisk opstod via koncerten på Tønder, hvor en canadisk booker lagde mærke til dem. Og det var en meget stor oplevelse, hvor de på Winnipeg Folk Festival skulle spille lige før Daniel Lanois og Feist og foran 8-10.000 personer, der til at starte med sad ned på deres tæpper, for det gjorde man her – men Jonah Blacksmith fik dem alligevel til at rejse sig.

For tiden arbejder gruppen på deres tredje album, som de dog ikke regner med når at udkomme, inden de skal på deres efterårsturné med start i slut-oktober. ”Vi har nemlig lige skrottet tre sange,” som de siger, men brødrene lover dog at udgive noget af musikken inden turnéen, og at man kan høre nogle af de nye numre på touren, som blandt andet bringer dem til DR Koncertsalen, Musikhuset Aarhus og Odeon i Esbjerg, og hvor flere koncerter allerede er udsolgt eller tæt på.

Den sidste GAFFA Talks er med John Smith i Pumpehuset lørdag klokken 13.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA