x

Redaktionen har talt: Her er årets 10 bedste internationale sange

Redaktionen har talt: Her er årets 10 bedste internationale sange

GAFFAs samlede skribentstab har endnu en gang skuet tilbage på året, der gik, og i fællesskab – ved prioriteret afstemning – kåret de bedste internationale sange. Der var som sædvanlig tæt opløb om pladserne, og én kunstner nåede i top 10 med hele to sange. 

10. Billie Eilish: Bury a Friend 

Billie Eilishs særegne hviske-syngende vokal, rå og ærlige tekster, supercatchy sange, stilrene produktioner, mørke undertone og hendes nede-på-jorden og bevidst uperfekte fremtoning har taget verden med storm, og hun er den eneste kunstner, som optræder to gange på GAFFAs top 10-liste. Stemningen i “Bury a Friend” er dyster, men Billie formår at fastholde lytteren med sin kompromisløshed. Et nummer, der emmer af modenhed fra den på udgivelsestidspunktet kun 17-årige sensation. 

 

9. Mabel: Don’t Call Me Up

Den engelske sanger, der er datter af den stadig aktive 90’er-stjerne Neneh Cherry og produceren Cameron McVey, blander en radiovenlig poplyd med trap beats, caribiske rytmer og et skud r&b på sit debutalbum High Expectations. Et af de bedste eksempler er singlen “Don’t Call Me Up”, der da også er blevet et stort hit.

8. Aldous Harding: The Barrel

Sangen besidder alle Hardings styrker: klassiske folk-akkorder, en detaljeret, nostalgisk tekst og en lurende, dæmonisk uhygge, som især viser sig i de rundforvirrede korstemmer. Samtidig repræsenterer sangen også et mere samspillet lydbillede, hvor både trommer, vintage keyboards og diverse guitar-overdubs underbygger den fantastiske melodi. 

 

7. Rammstein: Deutschland 

De teutoniske industrial-rockere vendte effektivt tilbage med deres første album i ti år – der ikke har nogen titel – og førstesinglen er essensen af alt, de står for: Massivt iørefaldende melodi, bombastisk produktion og en kontroversiel tekst om gruppens had/kærlighedsforhold til deres fædreland og dets blodige historie. Den tilhørende video gjorde ikke ligefrem deres udtryk mere tilforladeligt. Till Lindemann & Co. er langtfra færdige med at chokere. 

 

6. Fat White Family: Feet

Dramatisk og sexet driver frontmand Lias Saoudi nummeret frem over kantede guitarriff og Moroder-style synth, mens teksten kredser om både begær, racisme og flygtningestrømme. De engelske indierockere er gået dark disco på singleforløberen fra deres tredje album, Serfs Up, og resultatet er fremragende.

 

5. Bon Iver: Hey Ma 

Bon Iver gik på albummet i,i lidt væk fra deres elektroniske udtryk på 22, a million. Og det virkede i dén grad. “Hey Ma” er en sindsoprivende og smuk skæring, som er en ode til verdens mødre. Den meget minimalistiske produktion bringer Justin Vernons vokal i førersædet, og sangen er rørende for selv de mest hardcore metal-fans.

 

4. Billie Eilish: Bad Guy 

Billie formår at balancere perfekt imellem de iscenesatte roller og den autentiske teenager. Som når hun leger skurk og monster på "Bad Guy". Hendes stemme næsten hviske-synger sig gennem nummeret. Kælent og dovent. Overlegent og ubesværet. Og med storebror Finneas’ produktion har Eilish her leveret noget, der fuldt fortjent blev et stort hit.

 3. Charli XCX & Christine and the Queens: Gone 

Der er dobbelt op på dansabel og melodisk elektropop med tekstmæssigt bid, når britiske Charli XCX og franske Christine and the Queens slår sig sammen med denne catchy sang, som de begge har været med til at skrive. Et nummer, der ifølge et tweet fra førstnævnte handler om at “føle sig isoleret og alene i fyldte lokaler”, om angst og om at “bryde sammen og bryde fri”, og som stammer fra Charli XCX’s tredje studiealbum, Charli.

 

2. Sharon Von Etten: Seventeen
Igennem surfrockede toner og trashet guitarspil vrænger Sharon van Etten i en advarende ode til sit 17-årige jeg om fremtidens udfordringer og utilsigtede umuligheder. Stræbende efter en form for personlig kartharsis kører hun den bittersøde klagesang i hus, hvor van Ettens brusende og tordende vokal både skræmmer, imponerer og betager.

 

1. Lizzo: Juice 

Lizzo har taget verden med storm i 2019, og det startede for alvor med hittet “Juice”. Hendes ukuelige positivitet og den øjeblikkeligt ørehængende melodi gennemsyrer nummeret, og hvis du hungrer efter en perfekt, funky dansegulvs-sang og/eller et selvtillids-boost, skal du ikke lede videre. Du er okay, jeg er okay, alle er okay, og hvis du skulle være det mindste i tvivl, skal Lizzo nok minde dig om det.

LÆS OGSÅ: Redaktionen har talt: Her er årets 10 bedste danske sange

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA