x

Her er 2010'ernes ti bedste internationale sange – ifølge GAFFAs skribenter

Her er 2010'ernes ti bedste internationale sange – ifølge GAFFAs skribenter

2010'erne lakker for alvor mod enden, og GAFFAs samlede skribentstab har benyttet lejligheden til at kigge tilbage på årtiet, der gik, og i fællesskab – ved prioriteret afstemning – kåre de allerbedste internationale sange fra det forgangne tiår. En svær, men meget spændende opgave efter et årti med masser af fremragende numre i alverdens genrer.

10. Nick Cave & The Bad Seeds: Jubilee Street (2013)

Cave har i 2010’erne udgivet tre meget stærke album med The Bad Seeds, hvor han på især de to sidste, Skeleton Tree og Ghosteen, går i en mere spoken word-orienteret og fragmenteret stil end tidligere. Han gør det også lidt her på “Jubilee Street” fra sit første Bad Seeds-album i 10’erne, Push the Sky Away, i en forrygende sang om letlevende kvinder og en hovedperson i problemer. Sangen bliver vildere og vildere hen imod slutningen, med Warren Ellis’ violin som løstgående missil, så husk at høre den helt til ende.

9. The National: Bloodbuzz Ohio (2010)

De evigt melankolske New York-indierockere nåede at få et pænt publikum i Danmark i slut-00’erne, og de blev et helt stort navn med deres femte album, High Violet fra 2010. Ikke mindst takket være radiohittet “Bloodbuzz Ohio”, der blandt andet brillerer med mørkemandsvokalist Matt Berningers genkommende, billedskabende linje “I was carried to Ohio in a swarm of bees” og Bryan Devendorfs alsidige trommespil.

8. Beach House: Myth (2012)

Baltimore-duoen har markeret sig stærkt med deres drømmende og ret minimalistiske indiepop, hvor Victoria Legrands særegne, dybe vokal, de mange lag af effektindhyllet guitar og keyboard og de smukke melodier går op i en højere enhed. Det har aldrig været stærkere end på “Myth”, hvor det afsluttende instrumentale tema er som en rejse lige ind i himlen.

7. David Bowie: Lazarus (2016)

Den sidste single, Bowie nåede at udgive i live, var andensinglen fra hans album Blackstar, der udkom to dage før hans død. Det er svært ikke at fortolke sangen som Bowies afsked med verden med åbningslinjen “Look up here, I’m in heaven”, om end han endnu ikke var blevet erklæret terminalt kræftsyg, da sangen blev indspillet. Dødssymbolikken er endnu tydeligere i musikvideoen, hvor Bowie ligger i en sygeseng og slutter med at gå ind i et skab. Uanset hvad er det et fremragende nummer, hvor Bowies vokal står klart, og den smukke saxofon understreger den eftertænksomme stemning. 

6. Beyoncé: Formation (2016)

Queen B er race- og kønspolitisk bevidst som aldrig før på den stærke førstesingle fra hendes Lemonade-album. "I like my baby hair with baby hair and afros / I like my negro nose with Jackson Five nostrils", lyder det blandt andet i nummeret, hvis trap-påvirkede beat er svært at stå stille til. Den tilhørende video refererer blandt andet til orkanen Katrina, der hærgede New Orleans i 2005, og hvor mange – blandt andre Kanye West – mente, at præsident Bush lod de fattige sorte i byen i stikken.

5. Arcade Fire: The Suburbs (2010)

På deres tredje album strør det tidligere så tungsindige Montreal-kollektiv om sig med musikalsk varme og optimisme lige fra det indledende titelnummer om at vokse op i forstæderne. Sangen er swingende, nostalgisk og romantisk, men rummer også erkendelse af, at barndommen og ungdommen ikke varer evigt, og “all of the houses that they built in the seventies finally fall". 

4. Kanye West: Runaway (2010)

Den allestedsnærværende megastjerne skød 2010’erne i gang med at udgive det, mange mener er hans bedste album, mesterværket My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Et af højdepunkterne herfra er “Runaway”, der viser Kanye fra hans mest melodiske side, med et smukt klavertema, et uimodståeligt beat, en herligt selvironisk tekst om hans mange eskapader og et veloplagt gæstevers fra Pusha T. Siden gik det op og ned med Kanye, både musikalsk og personligt, men vi har helt sikkert ikke hørt det sidste fra ham – i 2019 nåede han således at udgive hele to album.

3. Arctic Monkeys: R U Mine (2013)

AM, femte album fra Arctic Monkeys, er den sidste rest hvalpefedt og letbenethed forsvundet fra den engelske kvartet, der er tungere rockende end nogensinde før. Det betyder lavere tempo og mindre dansegulv. "R U Mine?" kaster dog en redningskrans til yndere af bandets tidligere højenergiske udladninger og frontmand Alex Turners maskingeværsleveringer af velvalgte ord, og det er også den sang fra albummet, vi har kastet vores kærlighed på. Mange mener, at Arctic Monkeys toppede med AM-albummet, mens efterfølgeren, den mere eksperimenterende Tranquility Base Hotel & Casino delte vandene – men det er en helt anden historie.

2. Robyn: Dancing On My Own (2010)

Den svenske elektropopdiva fik et af sine største hits med dette uimodståelige “heartbreak anthem”, som stadig holder hele vejen, hvilket titusinder kunne bevidne og bevise i år, da de sang med på omkvædet, mens Robyn satte brand i Roskilde Festivals Orange Scene i prime time natten til lørdag. En ekstremt catchy sang om de eviggyldige emner hjertesorg og jalousi, og den perfekte kombination af et inciterende groove og en melankolsk undertone i melodi og ikke mindst Robyns vokal. 

1. Future Islands: Seasons (Waiting on You) (2014)

Synthpop-gruppen Future Islands var allerede et velanskrevet indie-navn med tre album i bagagen, da singlen “Seasons (Waiting on You)” katapulterede dem op i de højere popularitetsmæssige luftlag, ikke mindst takket være en forrygende optræden hos David Letterman i “The Tonight Show”. “Seasons (Waiting on You”) er en utroligt iørefaldende synthpopsang, og den karismatiske sanger Samuel T. Herring giver alt, han har i sig med sin stærkt følelsesladede vokal, hvor melodiske passager pludselig bliver afløst af vilde growls.

Læg også mærke til den karakteristiske, finurlige basfigur mod slutningen af nummeret. Årstiderne skifter, og det går op og ned i kærlighedens showbizz, men Future Islands har heldigvis været aktive gennem hele årtiet og er meget mere end et one hit-wonder, selvom dette her er deres mest kendte sang.

LÆS OGSÅ: Her er 2010'ernes ti bedste danske sange – ifølge GAFFAs skribenter


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA